TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Türkiye için büyük önem taşıyan, ancak korunması konusunda sıkıntılar yaşanan tarihi eserleri TBMM gündemine taşıdı. İzmir’de yürütülen kazı çalışmalarında son üç yılda bulunan tarihi eserlerin miktarı ve türünü soran Polat, “Ülkemizden yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin sayısı ve değeri konusunda yapılan bir çalışma var mıdır? Bu eserlerden kaçı ülkemize geri getirilmiştir? Halen ülkemize geri getirilmesi için çaba harcanan tarihi eserlerin sayısı kaçtır?” diye sordu. Üniversitelerin Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümlerinden mezun olan öğrenci sayısının kaç olduğunu soran Polat, “Bu bölümlerin mezunları arasından kaç kişinin ataması yapılmıştır? Atama bekleyen kişi sayısı kaçtır? Arkeologlara daha fazla kadro verilmesi ve yeni istihdam alanları yaratılması için yapılan çalışmalar nelerdir?” sorularını yöneltti.
“TARİHİ ESERLER YETERİ KADAR KORUNAMIYOR”
CHP’li Polat, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, 2863 sayılı Sit Alanları ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çerçevesinde korunması gereken taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının belirlenerek, yapılacak işlem ve faaliyetler ile uyulacak usul ve esasların düzenlendiğini anımsattı. Dünya tarihinin en eski yapılarının bulunduğu Anadolu topraklarında yapılan araştırmalarda, Paleolitik Çağ’dan günümüze kadar ulaşan birçok yerleşim yerinin tespit edildiğini anlatan Polat, şöyle devam etti: “Ülkemiz, büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış, asırlarca kültür ve sanatın en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Bu medeniyetlere ait sayısız kültürel değerlerin birçoğu her geçen gün kaçak kazılarla tahrip edilmekte ve birçok eser yurt dışına kaçırılmaktadır. Yurtdışına götürülen eserleri, yani kültürel mirasımızı geri almak için verilen hukuksal mücadele uzun uğraşlara ve yüklü maliyetlere neden olmaktadır. Ülkemizde bulunan ve tarihi açıdan büyük önem taşıyan bazı eserler de yeteri kadar korunamamaktadır. Her yıl üniversitelerin Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümlerinden 5 bine yakın yeni mezun verilmektedir. Sayıları 30 bine ulaşan arkeoloji ve sanat tarihi bölümü mezunları kendi işlerini yapamamakta, önemli bir bölümü işsiz kalmaktadır.”
“ARKEOLOGLARA DAHA FAZLA KADRO VERİLMESİ GÜNDEMDE Mİ?”
Son üç yılda ülkemizde bulunan üniversitelerdeki Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümlerinden mezun olan öğrenci sayısının kaç olduğunu soran Polat, “Bu bölümlerin mezunları arasından kaç kişinin ataması yapılmıştır? Atama bekleyen kişi sayısı kaçtır? Bakanlık bünyesinde şu anda görev yapan arkeologların sayısı kaçtır? Bu sayının yeterli olduğu düşünülmekte midir? Arkeologlara daha fazla kadro verilmesi ve yeni istihdam alanları yaratılması için yapılan çalışmalar nelerdir?” diye sordu. Polat, Bakanlık bünyesinde arazi teşkilatı kurulması konusunda herhangi bir çalışma olup olmadığını, yoksa başlanmasının düşünülüp düşünmediğini sorarak, “Müzelerdeki teknik arkeolog ve sanat tarihçisi açıklarının kapatılması için yapılan çalışmalar nelerdir?” sorusunu yöneltti.
İZMİR’DE KAÇ TARİHİ ESER BULUNDU?
CHP’li Polat, yer üstündeki ve yer altındaki tarihi eserleri koruma alanlarının bulundukları kentlerle bütünleştirilmesinde, ulaşım bağlantıları, kullanım kararları, kentin diğer kesimleri ile görsel, fiziksel ve sosyal ilişkiler gibi konuların gözetilip gözetilmediğini sorarak, önergesinde şu sorulara yer verdi:
“-İzmir’de önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle kaç adet arkeolojik kazı çalışması yapılmaktadır? Bu kazılarda kaç arkeolog ve sanat tarihçisi görev almaktadır?
-İzmir ilimizde yürütülen kazı çalışmalarında son üç yılda bulunan tarihi eserlerin miktarı ve türü nedir, söz konusu eserler nerelerde sergilenmektedir?
YURTDIŞINA KAÇ TARİHİ ESER KAÇIRILDI?
-Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle, ülkemizden yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin sayısı ve değeri konusunda yapılan bir çalışma var mıdır? Bu eserlerden kaçı ülkemize geri getirilmiştir? Halen ülkemize geri getirilmesi için çaba harcanan tarihi eserlerin sayısı kaçtır? Bu eserlerin içeriği nedir ve hangi ülkelerde bulunmaktadır?
-Yurt dışına kaçırılan eserleri ülkemize getirebilmek için sarf edilen çalışmalar nelerdir?
-Tarihi çevrelerde yapılan koruma ve planlama çalışmalarının başarıyla uygulanması için yerel yönetimler, mülk sahipleri ve kullanıcılar gibi planla ilgili tüm tarafların görüşleri alınmakta mıdır?”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |