POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İmam hatip ve müezzin camide darbedildi
İmam hatip ve müezzin camide darbedildi
Motorine zam geldi: İşte yeni fiyatlar
Motorine zam geldi: İşte yeni fiyatlar
İmamoğlu'ndan kayyum tepkisi: Hukuki değil
İmamoğlu'ndan kayyum tepkisi: Hukuki değil
Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın acı kaybı
Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın acı kaybı
22 Mart 2023 Çarşamba - 12:42

ÇMO'dan İzmir için su kıtlığı uyarısı, DSİ ve İZSU'ya iş birliği çağrısı!

ÇMO İzmir Şubesi tarafından paylaşılan ‘İzmir Su Raporu’nda, önümüzdeki yıllarda kentin su kıtlığı ile karşı karşıya kalacağına dikkat çekildi. Madencilik faaliyetlerinin yarattığı kirliliğe de vurgu yapılan raporda, su yönetiminden sorumlu kuruluşlar olan DSİ ve İZSU’ya işbirliği çağrısı yapıldı

ÇMO dan İzmir için su kıtlığı uyarısı, DSİ ve İZSU ya iş birliği çağrısı!

GERÇEKİZMİR - TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi, Dünya Su Günü’nde ‘İzmir Su Raporu’ başlıklı raporunu kamuoyuyla paylaştı. Şube Başkanı Serhat Tanyeri’nin katılımıyla gerçekleşen basın toplantısıyla duyurulan raporda önemli tespitler yer aldı.



İzmir’in su yönetimine ilişkin verilerin bulunduğu raporu, ÇMO İzmir Şubesi Teknik Sorumlusu Selma Akdoğan okudu. Akdoğan, arıtma tesisleri ve yatırımları ile TÜİK verileri kapsamında başarılı olan İzmir’in kentin yoğun yapılaşmasına ve planlanamamasına yetişemeyen altyapı eksiklikleri ile de karşı karşıya olduğunu belirtti. İzmir’in içinde bulunduğu havzaların su potansiyeline yönelik çalışmaların İzmir’in su sıkıntısı ve su kıtlığı ile karşı karşıya kalacağını gösterdiğini söyleyen Akdoğan, Gördes Barajı’ndan yüksek maliyet ve işgücü harcanarak su temin etmeye çalışan kentin gelecekteki su kaynağı olan Çamlı Baraj Havzası’nda altın madenciliğinin getirdiği kirlilik riski ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Akdoğan Efemçukuru’nun ise tüm itirazlara rağmen merkezi idareler tarafından kirlilik riski ile baş başa bırakıldığını ifade etti. Kentte su yönetiminden sorumlu kuruluşlar olan İZSU ve DSİ’nin su kaynakları için farklı yaklaşımlar sergilediğini kaydeden Akdoğan, “Kentin su yönetiminden sorumlu iki kuruluş politikaları İzmirliyi sağlıklı suya ulaşma konusunda tehlikede bırakmaktadır. Suyun yönetiminden sorumlu kurumlar koordinasyon ve işbirliği içerisinde çalışmalıdır” vurgusu yaptı.

ALTYAPI EKSİKLİKLERİNE VURGU

Deprem sonrasında temiz içme ve kullanma suyuna erişimin sağlanamaması, duş, tuvalet gibi ihtiyaçların giderilmemesi ile birlikte oluşan çevre ve sağlık risklerinin, suyun yaşamsal önemini bir kez daha hatırlattığını belirten Akdoğan, “İzmir halen, 23 ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi ile ülkemizde Avrupa standartlarında arıtım yapan en fazla tesise sahip olan kent olduğu gibi, ülkemizde kişi başına Avrupa standartlarında en fazla atıksu arıtımının gerçekleştirildiği kenttir. Arıtma tesisleri ve yatırımları ile TÜİK verileri kapsamında başarılı olan İzmir, kentin yoğun yapılaşmasına ve planlanamamasına yetişemeyen altyapı eksiklikleri ile de karşı karşıyadır. Kentin altyapı yatırımlarının yapılaşma sürecine yetişemediği kentin yöneticileri tarafından da ifade edilerek altyapı kaynaklı koku sorununa yönelik planlamalardan bahsedilirken, kentin yapılaşma ve kontrolsüz büyüme sürecinde altyapı yetersizliklerinin planlanamadığı, altyapı ve arıtma tesislerinin kentleşme sürecinde kapasitelerinin yetersiz kaldığı gerçeğini de unutmamak gerekir” dedi.

İZMİR’DE SU KITLIĞI TEHLİKESİ

Suyun tüm dünyada kısıtlı miktarda olduğunun ve temiz su miktarının her geçen gün azaldığının artık bilinen bir gerçek olduğunu hatırlatan Akdoğan, “İzmir’in içinde bulunduğu havzaların su potansiyeline yönelik çalışmalar İzmir’in su sıkıntısı ve su kıtlığı ile karşı karşıya kalacağını göstermektedir. Bu durum, İzmir’de su yönetiminin önemini ortaya koymaktadır. Yeterli suya sahip olamadığı için kilometrelerce ötedeki Gördes Barajı’ndan yüksek maliyet ve işgücü harcanarak su temin etmeye çalışan İzmir; gelecekteki su kaynağı olan Çamlı Baraj Havzasında altın madenciliğinin getirdiği kirlilik riski ile karşı karşıyadır. Kentte su yönetiminden sorumlu kuruluşlar olan İZSU ve DSİ gelecekteki su kaynakları için farklı yaklaşımlar sergilemektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU, Çamlı Barajını zorunluluk olarak görürken, DSİ baraj yapımını öngörmemektedir. Kentin su yönetiminden sorumlu iki kuruluş politikaları İzmirliyi sağlıklı suya ulaşma konusunda tehlikede bırakmaktadır. Bununla birlikte maden işletmesinin mevcut hali ile yarattığı kirlilik mahkeme kararları ve bilirkişi raporları ile ortaya konmasına, iptal edilen ÇED kararlarına rağmen; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED Kapasite Artışına ilişkin ÇED süreci yeniden yürütülmüş ve ÇED Olumlu Kararı yenilenmiştir. Efemçukuru, İzmir kenti yerel yönetimi tarafından kentin su kaynağı olarak tanımlanmaya devam ederken, tüm itirazlara rağmen merkezi idareler tarafından kirlilik riski ile baş başa bırakılmıştır. Manisa’ya içme-kullanma suyu sağlamak üzere inşaatı devam eden Gürdük Barajı ve İzmir kentine içme-kullanma suyu sağlanması planlanan Başlamış Barajı olmak üzere, bölgenin en büyük iki kentine hizmet verecek olan Başlamış Çayı havzasında, Gördes’te Nikel Madeni İşletmesinin yarattığı riskler devam ederken, madenin kapasite artışı talebi onaylanmıştır. Ayrıca, yıllık 1 milyon ton sülfürik asit üretecek olan sülfürik asit fabrikası için de ÇED süreci de olumlu tamamlanmıştır. Konuyla ilgili olarak Odamızın da davacı olduğu hukuki süreç devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

KOORDİNASYON İÇİNDE ÇALIŞMALILAR

Madencilik faaliyetlerinin yarattığı çevresel risklere dikkat çeken Akdoğan, suyun yönetiminden sorumlu kurumlara ise şu çağrıyı yaptı: “Kentimizin içme suyu kaynağı olan Tahtalı Baraj Havzası, İZSU Yönetmelikleri ile koruma altında tutulmaya çalışılırken, havzadaki kentleşme ve sanayi baskısı, mevzuat değişiklikleri ile koruma kapsamının yumuşatılmasına neden olurken yaşam kaynaklarımızın da bu baskılara feda edilmesinin önünü açacaktır. Madencilik faaliyetlerinin yarattığı çevresel riskler ve bu projelere verilen ÇED Olumlu kararları ile ilgili Odamızın da içerisinde bulunduğu hukuki süreçler devam ederken diğer taraftan işletmelerin yarattığı olumsuz etkiler de devam etmektedir. Verimli tarım arazilerimiz, su havzalarımız, ormanlarımız, korunması gereken doğal alanlarımız; mevcut ve açılması planlanan çevresel riski son derece yüksek olan tesislerin baskısı altındadır. Mevcut durumu ile karanlık bir tablo olarak karşımıza çıkan su yönetimi; iklim değişikliğinin getirdiği diğer olumsuz süreçlerle de su kaynaklarımızın korunmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göz önüne sermektedir. İklim olaylarındaki değişimler, yağış ve sıcaklık rejimi değişiklikleri, sel, afet, kuraklık süreçleri ile kentlerimiz altyapı eksiklikleri ile su kaynaklarımız da büyük risk altındadır. Suyu doğal hak olmaktan çıkarıp, ticari bir mal haline getirerek sermayeye, küresel piyasaya açan politikalardan vazgeçilmelidir. Betona ve ranta dayalı kentleşme ve büyüme politikaları terk edilmelidir. Kentlerimiz doğayla ve iklimle uyumlu, afetlere dirençli hale dönüştürülmelidir. Suyun yönetiminden sorumlu kurumlar koordinasyon ve işbirliği içerisinde çalışmalıdır.”

 
Pehlivan'dan Ramazan ayı mesajı
 
Karşıyaka'da yeniler ilk kez sahnede
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kandilli'den 'deprem erken uyarı' sistemi açıklaması!
Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, ...
İzmir sularında yasa dışı geçiş operasyonu!
Dikili ve Çeşme ilçeleri açıklarında 66 düzensiz göçmen kurtarıldı, 154 ...
"İnşası süren 16 bin binanın yüzde 98'i yıkılacak!"
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından ağır hasar alan çok ...
 
Rönesans'ın yapı denetim sorumlusu İzmir'de tutuklandı
Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerde Hatay'da yıkılan Rönesans ...
İzmir'de korkunç kaza korkunç son!
Buca ilçesinde otomobille çarpışan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti.
İzmir'de zehir tacirlerine 1 haftada 69 operasyon!
İzmir'de polis ekiplerinin bir haftada düzenlediği 69 operasyonda çok ...
 
YÖK Başkanı'ndan 'hibrit eğitim' mesajı
Ege Üniversitesi (EÜ) ev sahipliğinde yapılan 256’ncı Üniversitelerarası ...
İzmir'de feci kaza! Tırla hafif ticari araç çarpıştı: 6 yaralı
Bayındır ilçesinde tır ile çarpışan hafif ticari araçtaki 6 kişi yaralandı.
Cam kapıya çarpmıştı, hayata tutunamadı...
Konak ilçesinde kendine ait iş yerinde cam kapıya çarparak yaralanan eski ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir İl Başkanı’nın zor sınavları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri