POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Beşiktaş, Hollanda'da farklı kaybetti
Beşiktaş, Hollanda'da farklı kaybetti
Kadıköy'de 3 gol 2 kırmızı kart!
Kadıköy'de 3 gol 2 kırmızı kart!
Eşini boğarak katleden kocaya indirimli ceza!
Eşini boğarak katleden kocaya indirimli ceza!
Narin Güran cinayetinde yeni bulgular ortaya çıktı
Narin Güran cinayetinde yeni bulgular ortaya çıktı
26 Eylül 2024 Perşembe - 09:19

Çakır ve Avcı’dan ‘Genel sekreter değişimi’, ‘Soyer-Tugay gerilimi’ ve ‘il kongresi’ değerlendirmesi

Politika Durağı programında gazeteciler Onur Çakır ve Sercan Avcı, Büyükşehir’de yaşanan genel sekreter değişimini, Tugay’ın geçtiğimiz günlerde öne çıkan mesajlarını, Soyer-Tugay arasındaki ‘Körfez ve Basmane Çukuru’ gerilimini ve CHP’de gerçekleşecek olan il gençlik kolları kongresi ve Genel Merkez’in müdahalesini masaya yatırdı. Programda Çakır ve Avcı çarpıcı yorum ve değerlendirmelerde bulundu.

Çakır ve Avcı’dan ‘Genel sekreter değişimi’, ‘Soyer-Tugay gerilimi’ ve ‘il kongresi’ değerlendirmesi

Ege TV ekranlarında Politika Durağı, yine kentte ve siyasetteki gelişmelerin nabzını tuttu.

Gazeteciler Onur Çakır ve Sercan Avcı, Büyükşehir’de yaşanan genel sekreter değişimini, Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın geçtiğimiz günlerde öne çıkan mesajlarını, önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer- Cemil Tugay arasındaki ‘Körfez ve Basmane Çukuru’ gerilimini ve CHP’de gerçekleşecek olan il gençlik kolları kongresi ve Genel Merkez’in müdahalesini masaya yatırdı.

BÜYÜKŞEHİR’DE YAŞANAN GENEL SEKRETER DEĞİŞİKLİĞİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan genel sekreter konusu programda gündeme geldi.İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın talebiyle Genel Sekreter Barış Karcı görevinden istifa ederken, yerine Ağustos ayında İzmir'e transfer edilerek genel sekreter yardımcılığı görevine getirilen Ramazan Tezcan'ın getirilmesiyle ilgili gazeteciler Çakır ve Avcı çarpıcı yorumlarda bulundu.

ONUR ÇAKIR: İZMİR’İ BİLMİYOR AMA BÜROKRATİK YANI GÜÇLÜ

Gazeteci Onur Çakır yaşanan genel sekreter değişikliğiyle ilgili şunları söyledi;

“Daha önce bu ekranlardan ‘genel sekreter değişecek’ demiştik. Ramazan Bey ‘genel sekreter yardımcısı’ olarak Ağustos ayında göreve başladığında, genel sekreter olacağı bilgisi kulislere düşmüştü. Ramazan Bey’in atanması bazı isimleri şaşırttı. Biz şaşırmadık.

Gelişi, atanması bazı eleştirileri beraberinde getirdi. İzmir’i bilmeyen bir genel sekreter var. Kendisini Çiğli’de bir mahallede bıraksak merkezi bulamayabilir. Bu eleştirilecek taraf burada. Ancak bürokratik yanı çok güçlüymüş. Bir-iki ay sonra atansa daha iyi olacaktı sanki. İzmir’i bu zaman zarfında daha iyi tanırdı.

Barış Bey iki haftadır kendisini geri çekmişti zaten. Etkinliklerde de gözükmüyordu. Cemil Bey’in genel sekreteri değiştirme fikri hep vardı kafasında. Bu Barış Bey’le ilgili bir durum değil. Tanımasam da düzgün, işini bilen bir bürokrat izlenimi verdi.

MEHMET ALİ ÇALIŞKAN ÖNERDİ

Reform Enstitüsü direktörü, CHP’nin seçim kampanyasında etkili rol alan Mehmet Ali Çalışkan hem İmamoğlu’na hem Özel’e yakın bir isim. Mehmet Ali Bey’le Cemil bey arasında bir dostluk var. Mehmet Ali Bey, Ramazan Bey’i Cemil Bey’e öneriyor. CV’si kuvvetli. Ramazan Bey’in gelmesi için ikna süreci de oluyor.

ÖZELLİKLE ÖZGÜR BEY VE CEMİL BEY ARASINDA KÖPRÜ DENGE KURACAKTIR

İzmir dengesini tutacak isimlerden. Ersu Hızır gibi. Hızır partiyle büyükşehir arasında dengeydi. Ramazan Bey’in de genel merkezle özellikle Özgür Özel’le Cemil Bey arasında denge kuracağını düşünüyorum. Kendisine mali işlerin anahtarı verilecek. ‘Mali disiplini sağla’ talimatı verilmiş.

Ramazan Bey’in yapması gereken, ego yapmamalı, herkesten çok çalışmalı ve genel sekreter olması beklenen isimler vardı 2-3 kişi… Onlarla da iyi bir koordinasyon sağlarsa başarılı olacaktır.

GENEL BAŞKAN’A ÖNCEDEN BİLGİ VERİLMİŞ

Genel Başkan Özgür Bey daha önceden bu görevlendirmeyle ilgili bilgilendirildi. Karşı çıksaydı direk söylerdi. Bir karşı çıkma durumu yok.  Cemil Bey’e ben bu atamayı sordum. Cemil bey, “ Ramazan Bey kimsenin adamı değil. Kimse göndermedi. Çok değerli bir isim. Zaman içinde bu görülecektir” dedi.

SERCAN AVCI: İLK 6 AY İÇİN DOĞRU STRATEJİYDİ

Gazeteci Sercan Avcı ise yaşanan genel sekreter değişikliği özelinde şu değerlendirmeleri yaptı;

Genel sekreter değişikliği daha önce olabilirdi olmadı çünkü Cemil Bey bürokraside çok değişiklik yaptı. İlk başta genel sekreter değişseydi domino etkisi olurdu. Belediyeyi bilen bir genel sekreterle ilk 6 ayı geçirmek doğru bir stratejiydi.

Ramazan Bey’in handikabı İzmir’e uzak oluşu, kenti iyi tanımaması. Artısı iyi bir teknokrat, bürokrat.

AYKUT ERDOĞDU VE RAMAZAN TEZCAN ARASINDAKİ FARK ‘SİYASİ AKTÖR’ KONUSU

Genel sekreter konusunda Cemil Bey ve Genel Başkan arasında kriz yaşanmıştı. Aykut Erdoğdu’nun atanmaması yine gündeme geldi. Her ikisi de İstanbul’dan, dışarıdan isimler… O dönem Erdoğdu İzmir’e uzak bir isim dışarıdan bir isim eleştirileri oldu. Arada şöyle bir fark var. Aykut Erdoğdu partide önemli görevlerde bulunmuş önemli bir siyasi aktördü. Büyükşehir Belediye Başkanı’nın talimat vermesi zor olacaktı. Aykut Bey önemli bir siyasi aktör olduğu için çok öne çıkacaktı. Parti içi meselelerde  bence kentte ‘genel sekreter’ olarak etkin olacaktı. Cemil Bey bu durumu istemedi diye düşünüyorum. Ramazan Bey tam tersine siyasi bir figür değil. Tugay’ın Aykut Bey’i değil de süreçte Ramazan Bey’i atamasının en önemli sebebi aradaki ‘siyasi aktör rolü’ farkı.

ERDOĞDU’NUN İSMİ BÜYÜKŞEHİR İÇİN DİLE GETİRİLİRDİ

Kaldı ki Aykut Bey genel sekreter olsaydı süreçte ismi Büyükşehir veya büyük ilçeler için de geçecekti. Ancak Ramazan Bey’le ilgili böyle bir durum yaşanacağını düşünmüyorum. Cemil Bey bu dengeleri göz önüne koymuş gibi… Bunu Buğra Bey (Gökçe) de gördük. İki yerel seçimde ismi Büyükşehir ve ilçeler için geçti.

Ramazan Bey özellikle Genel Merkez’le arada köprü olacaktır.

TUGAY’IN ÖNE ÇIKAN MESAJLARI

AVCI: İÇİNDE STRATEJİ BARINDIRAN BİR CÜMLE

Programda Cemil Tugay’ın geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği basın turunda öne çıkan mesajları da değerlendirildi.

Sercan Avcı, Tugay’ın “Sonraki 5 sene için bir düşüncem yok” cümlesini hatırlatıp, “ Samimi bir cümle ama içinde strateji içeren bir cümle. Büyükşehir hedefi olanları öne çıkartacak bir cümle. Cemil Bey bu ikinci dönem meselesini bu şekilde fazla dile getiriyor. Samimi buluyorum açıklamayı ama strateji içeren bir cümle” dedi.

Onur Çakır ise “Stratejiyse iyi bir strateji. 4. seneden sonra ne diyeceği önemli” ifadelerini kullandı.

ÇAKIR: DENİZ YÜCEL VE MURAT BAKAN KÖRFEZ’LE İLGİLİ 2 KELİME ETMEDİLER

Sercan Avcı, Başkan Tugay’ın “İzmir’in 2 MYK Üyesi ilke ilgili aranızda sorun var mı?” sorusuna verdiği, “ Deniz Yücel  ve Murat Bakan’la mesafeyi sordum Cemil Bey’e… ‘Kent gündemiyle ilgili sessizler. Daha aktif olmalılar bu konuda’ yanıtını gündeme getirip, “Bence aradaki mesafeyi soğukluğu biraz da olsa onaylayan bir yanıttı” dedi.

Onur Çakır ise “ İkisi de genel başkan yardımcısı. Ulusal konularla tabi ki ilgilenecekler ama Körfez’le ilgili de 2 kelime etmeliler. Neden bir şey demiyorlar bu konuda. Acaba birisi mi sormuyor. Biz bir arayalım” dedi.

‘SOYER-TUGAY’ GERİLİMİ

Programda İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Tunç Soyer’in, Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ı ‘Körfez’ ve ‘Basmane Çukuru’ üzerinden eleştirmesi ve Tugay’ın Soyer’e yanıtı da konuşuldu.”

ONUR ÇAKIR: KAVGALI EV GÖRÜNTÜSÜ VERİLİYOR

Onur Çakır şunları söyledi;

“Kavgalı ev görüntüsü bu durum. AK Parti’den 1 haftadır ses yok. Çünkü CHP birbirini yiyor. O suçlu bu suçlu değil ama Tunç Bey’in neden basın toplantısı yaptı diye sordum birilerine. Soyer’in basın toplantısının yapmasının nedenini kendisinin bu toplantıdaki “Körfez’de yüzeceğim mevcut başkan demeli” ve  “Mevcut belediye başkanı bizim hiçbir çalışmamız yok gibi  konuşuyor..” cümleleri anlatıyor. Soyer’e basın toplantısına iten Cemil Bey’in, Tunç Bey’le ilgili açıklamaları olmuş.

AK PARTİ CEPHESİNDE “BİZİM YAPAMADIĞIMIZI SOYER YAPTI” YORUMU VAR

Tunç Bey’in basın toplantısından sonra AK Parti’den önemli isimler “AK Parti’nin yapamadığı muhalefeti Tunç Soyer yaptı” dediler. Soyer “1 yıl içinde ne oldu da koku arttı, balık ölümleri oldu” dedi. “Sorumluluk Büyükşehir’de” dedi. Bunu AK Parti’de net ifadelerle anlatan olmadı. Yetki kimde tartışmalı bir konu. AK Parti’de karmaşık bir muhalefet durumu var aslında. Herkes öne çıkmaya çalışıyor. Her kafadan bir ses çıkıyor. Böyle bir tabloda Soyer’in dedikleri işi daha da karmaşık hale getirdi.

Gerçekten 4-5 ayda ne oldu? Azot arttı oksijen azaldı balıklar öldü. Numuneler alındı eskilerle aynı çıktı. Nedenini bilen yok. Cemil Bey’in Soyer’le ilgili yaptığı açıklama önemli. ‘Benimle irtibata geçmeden görüş almadan siyasi olarak CHP’nin dışından biriymiş gibi seçimdeki tavrını sürdürmesine şaşırıyorum” dedi. Her iki tarafın açıklamaları ‘kavgalı ev’’ görüntüsü veriyor.

DEVAM EDERSE YÜKSEL ÇAKMUR’A DÖNER

Soyer görevi bıraktı. Bence biraz daha  sakin olması gerekiyor. Tunç Bey’in bundan sonra partisine zarar vermemek adına sakinleşmesi gerekiyor. Soyer’in en büyük hatası Aziz Kocaoğlu’nun kendisine yaptığının aynısını Cemil Tugay’a yapması. Aday gösterilmemesinin sebebi Cemil Tugay değildi. Seçim sürecinde kendince haklı gerekçeleri olabilir ama o süreçteki tavır benim tanıdığım Soyer’in duruşuna aykırıydı. Sanki bunu devam ettiriyor algısı var. Devam ederse Yüksel Çakmur’a döner ciddiye alınmamaya başlar.

İL BAŞKANI SESSİZ KALSAYDI OLMAZDI

CHP İl başkanı bence Soyer’le ilgili doğru bir açıklamada bulundu. Sessiz kalsaydı olmazdı. Toparlayıcı bir açıklamada bulundu.

SERCAN AVCI: DUYGUSAL KIRILMA YAŞADIĞI NET

Sercan Avcı ise Soyer-Tugay arasında kent gündemiyle ilgili tırmanan gerilim özelinde şunları söyledi;

‘Tunç Bey, Aziz Kocaoğlu olmayacak’ demiştik. Kenarda durmayacak. Bunu defalarca söyledik. Duygusal kırılma yaşadığı net. Kolay bir süreç değil. Bir çok Büyükşehir ve il belediye başkanı devam etti, kendisi değiştirildi. İlk dönemin sonu. Yeniden aday gösterilmiyorsunuz. Bu sürecin duygusal yansımaları kolay olmaz.

‘YEREL SEÇİMELRDE ÇALIŞMADI’ ELEŞTİRİSİ VARKEN SÖYLEDİKLERİNE DİKKAT ETMELİ

Kendisi için önemli bir sınav bu süreç. Parti içi meseleleri doğru yönetememişti. İşin sonunda ‘yerel seçimlerde CHP’ye destek olmadı’ eleştirisi var ve böyle bir eleştiri oturmuşken tamam kendisini ilgilendiren konularda kentle ilgili çıkıp konuşacak ama ‘kavgalı ev’ görüntüsü verdirmek ‘yerel seçimde çalışmadı’ iddiasını kuvvetlendirir.  Buna dikkat etmesi gerek. Soyer bakan, vekil , genel başka yardımcısı olabilecek bir isim hatta ‘genel başkan adaylığı’ için ismi dillendiriliyor ama süreci daha iyi yönetmesi gerek. Bir yalnızlıkta görüyorum. Siyasi bir yalnızlık görüyorum Soyer’e bakınca. Bugün siyaseten yalnız gibi... O dönem yanındakiler, destekledikleri şimdi yok.

Bir eleştiri de Cemil Bey’e… Bence Soyer’le polemiğe girmemeli, yanıt vermemeli.

CHP İZMİR’DE İL KONGRESİ VE GENEL MERKEZ’İN MÜDAHALESİ

Programda son olarak CHP’de cumartesi günü gerçekleşecek olan il gençlik kolları kongresi ve Genel Merkez’in kongreye müdahil olması da masaya yatırıldı.

SERCAN AVCI: GENEL MERKEZ MÜDAHİL OLDU

Sercan Avcı şu ifadeleri kullandı;

Genç belediye başkanları ve Tugay bir araya gelmişti. Uzlaşı olmadı. Yarış yaşanacak gözüküyor. 2 aday çıktı.

Genel Merkez müdahil oldu. Aday açıklamaları engellendi. ‘Delegelerle görüşülmeyin’ dendi. 2 Genel Başkan Yardımcısı Ensar Bey ve Gül Hanım İzmir’e geldi. Genel Merkez ‘uzlaşı’ olsun istiyor. Perşembe (bugün) görüşmeler yapacaklar.

Gördüğüm yarış olursa Ayça Gülenç bir adım önde. Genel Merkez’in uzlaşı olarak önerisi de Ruhsar Selis Çelik olacak iddiası var. Burada Büyükşehir ve İl Başkanı’nın görüşü önem arz ediyor. O nedenle bu iddiada bulundum.

BORNOVA, BUCA VE TORBALI’DA BAŞKANLAR ÖRGÜTTEN GELEN İSİMLER… MÜDAHİL OLMALARI, TARAF OLMALARI SON DERECE NORMAL

Genç belediye başkanlarından bazılarıyla Tugay arasında ipler kopma noktasında. Genç belediye başkanları arasında çatlak var mı bilmiyorum. Bazı başkanlar Büyükşehir’le kavga görüntüsü vermek istemiyor olabilir. Ancak Bornova, Buca ve Torbalı belediye başkanları birlikte. Parti içi meselelere müdahillikleri bence çok normal. Bu 3 başkan da örgütün içinden geliyor. Ömer Eşki ilçe gençlik kolu başkanlığı yapıp il başkanlığına aday olmuş bir isim. Övünç Demir ilçe başkanlığı yaptı. Görkem Duman il başkan yardımcılığı yaptı. Bu isimlerin parti içi yarışlarda kongrelerde söz söylemesi, taraf olması, birilerini desteklemesi, fikirlerini beyan etmesi son derece normal. Büyükşehir Belediye Başkanı ile fikir birliğine varamayabilirsin. Ayrışabilirsin. Bu da geçmişte de gördüğümüz bir durum. Sadece her iki tarafın da bu süreçleri keskin hale getirmemesi gerekiyor.

Ancak süreç keskinleşiyor. İddiam şu ki kongre tek adaylı olur, çift aday olur bilemem ama pazartesi itibariyle 3 başkan mı 5 başkan mı olur Büyükşehir’le ciddi bir ayrışma yaşayacak duruyor.

Tek aday, uzlaşı mesaisiyle ilgili sevdiğim bir ağabeyin lafı var. Tek adaylı kongrelere ‘kongre marifetiyle atama’ der. CHP kendi içinde yarışlarla dinamikliğini koruyor.  

ONUR ÇAKIR: ÖZGÜR ÖZEL’İN NET TALİMATI VAR

Onur Çakır ise CHP’deki il kongresi süreciyle ilgili yaşananlar özelinde şunları söyledi;

“Genel merkez neden geliyor. Özgür Özel’in net talimatı var. ‘Yarışmasınlar, uzlaşıyı bulun’… Uzlaştıracaklar…

BORNOVA VE TORBALI İŞİN GÖBEĞİNDE

Torbalı ve Bornova… Bu işin göbeğinde. Cemil Bey’in tam karşısında değil ama yanında da değiller. İki başkan Cemil Tugay’la uzlaşı noktasına girmiyorlar. Haklılar, haksızlar bilemem. Ancak çok erken. Soyer döneminde de gördük. Her iki başkana da bu süreç zarar veriyor.

ATEŞTEN GÖMLEKLERİ HEP ÖMER EŞKİ GİYİYOR

Gençlik kolları kongresi öncesi bir araya geldiler başkanlar ve Tugay…. Uzlaşı olacaktı bir türlü olmadı. Bornova Belediye Başkanı, yakından tanıyorum. Siyaseti biliyor, içinden geliyor ama ateşten gömlekleri hep Ömer Eşki giymemesi gerekiyor.

TUGAY’A SORDUM!

‘Genç belediye başkanlarıyla bir sorunu var mı’ dedim Cemil Bey’e… ‘Yok öyle bir şey’ demedi. “Böyle bir hava doğurmaya çalışanlar var. O da genelde belediye başkanları değil de onlar üzerinden siyaset yapmaya çalışan başka siyasetçiler” dedi.

Uzlaşı değil de yarış olursa kıran kırana olur. Kazanan kazanırken kaybedebilir de! Kaybederken kazananlar da olacaktır.

ÇAĞDAŞ KAYA’NIN YILDIZI DA PARLAYABİLİR, YILDIZI KAYABİLİR DE!

Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya’nın, dikkat etmesi gerek. Her yerde ismini duyar olduk. Yıldızı parlayıp önemli yerlere de gelebilir. Yıldız kayabilir de! Çağdaş Kaya şuanda dikakt edilmesi gereken bir isim.

  

 
Eşrefpaşa'ya Sağlık Bakanlığı'ndan pekiyi!
 
Engelli depremzedelere İzmir'de eğitim
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Davutoğlu: Sayın Erdoğan'ı dinledim ve gurur duydum
Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, AK Partili Cumhurbaşkanı Tayyip ...
Erdoğan'ın BM'deki konuşması dünya basınında
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta, Birleşmiş Milletler Genel ...
İYİ Parti’den yerel yönetim ve hükümete eleştiri yağmuru: İzmir gavur toprağı mı?
İYİ Parti İzmir İl Başkanı Doğan ve İzmir Milletvekili Kırkpınar, merkezi ...
 
Belediye okulları temizledi, Cumhur İttifakı eleştirdi… CHP’li Taş'tan sert yanıt!
Buca Belediye Meclisi’nin CHP’li Üyesi Hacer Taş, Cumhur İttifakı’nın ...
Gökçek’ten İzmir’de Özgür Özel’e çağrı: Gel bu denize gir!
Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu, AK Parti ...
'İmamoğlu'na kumpas kuruldu, tetikçisi Soylu'
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na siyasi yasak tartışması ile ilgili konuşan ...
 
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan ‘Körfez’ mesajları: Sorumluluk almaktan kaçınanlar var!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz İzmir’de körfez kirliliğinin giderilmesi ...
CHP'de Genel Merkez'den 'İzmir il kongresi' müdahalesi!
Gerçekizmir’in edindiği bilgiye göre, CHP Genel Merkezi, cumartesi günkü ...
Erdoğan'dan New York'ta 'F-16' mesajları!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomik ve ticari konular Amerika'yla ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri