POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı
Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı
Göç İdaresi Başkanlığı Suriyeli sayısını açıkladı
Göç İdaresi Başkanlığı Suriyeli sayısını açıkladı
Erdoğan, Özel'i hedef aldı: 'Kantin solculuğunu bırak'
Erdoğan, Özel'i hedef aldı: 'Kantin solculuğunu bırak'
Adliye önünde silahlı kavga: Gözaltılar var!
Adliye önünde silahlı kavga: Gözaltılar var!
6 Eylül 2023 Çarşamba - 11:38

Çalışma başladı: DEÜ İzmir'de depremlerin izini sürecek!

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir'in ve bölgenin deprem tarihçesine ışık tutarak, henüz keşfedilememiş yeni fayların tespitini yapmaK, bilime ve güvenli yapıların inşasına referans olabilecek çıktılar elde etmek için yeni bir çalışma başlattı.

Çalışma başladı: DEÜ İzmir de depremlerin izini sürecek!

Projeye yönelik çalışmalara Selçuk'taki Ayasuluk Tepesi ve Efes fayında başladıklarını, Kuşadası fayı, Yavansu fayı ve bölgedeki diğer önemli fay ve antik kentlerin de incelenerek bölgenin deprem potansiyelinin araştırılacağını belirten DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Projemiz hem jeoloji hem jeofizik hem de arkeolojiyi kapsayan; multidisipliner bir çalışma olacak. Araştırmamızın deprem araştırmalarına yönelik önemli çıktılar sunmasını bekliyoruz" dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), deprem araştırmalarına yönelik bir çalışmaya daha imza atmaya hazırlanıyor. İzmir'de Antik çağlardan günümüze kadar yaşanan depremleri daha iyi anlayabilmek ve depremlere karşı tedbirler oluşturabilmek amacıyla Selçuk Ayasuluk Tepesi, Efes fayı ve bölgedeki farklı noktalarda inceleme ve araştırma çalışmalarına başlayan DEÜ'lü uzmanlar, çalışmanın sonunda antik dönemlerden itibaren bölgede meydana gelen depremlerin arkeojeolojik olarak tanımlanması, bölgenin sismik tarihi, yeni fayların tespiti ve bölgede bulunan tarihi yapıların geçmiş depremlerden nasıl etkilendiği hakkında veriler toplayacak. Böylelikle, bilime ve güvenli yapıların inşasına da referans olabilecek önemli çıktılar elde edilmesinin amaçlandığı bildirildi.

'YIKIMLAR ÖNEMLİ VERİLER SUNACAK'

Bu kapsamda somut veriler ortaya koyabilmek için araştırmalarına başlayan DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ile DEÜ Arkeoloji ve Arkeometri Araştırma Merkezi (DEUARKEUM) Müdürü Doç. Dr. Barış Gür, ilk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı yürütücülüğünde gerçekleştirilen 'Selçuk Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Anıtı Kazısı' ile tarihi metinlerde sözü edilen büyük depremlerin izlerini ortaya çıkarabilmek için harekete geçti. Proje hakkında bilgi veren DEÜ DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, çalışmanın sonunda elde edilecek çıktıların İzmir'in deprem tarihçesini ortaya çıkaracağı gibi, hangi fayların büyük yıkımlara sebep olduğunu da ortaya koymak istediklerini söyledi. Prof. Dr. Sözbilir, "Bu kapsamda; İzmir çevresindeki antik çağlardan günümüze uzanan depremlerin antik kentler ile ilişkisini de ortaya koymak, büyük yıkımlara hangi fayların sebep olduğunu saptamak istiyoruz. Bu yıkımlar bize birçok çıktı sunacak" dedi.

'MULTİDİSİPLİNER ÇALIŞMA OLACAK'

Projeye yönelik çalışmalara Selçuk ilçesinde Ayasuluk Tepesi ve Efes fayında başladıklarını, Kuşadası fayı, Yavansu fayı ve bölgedeki diğer önemli fay ve antik kentlerin de incelenerek bölgenin deprem potansiyelinin araştırılacağını belirten Prof. Dr. Sözbilir, "Bu çalışmayı Selçuk'ta başlatmak istedik. Bölgedeki Efes fayı üzerinde çalışmalar yaptık. Fayın geçmiş dönemlerde ürettiği depremleri ortaya çıkarıp, bu depremlerden hangisinin Efes'i yıktığını bulmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda, Türkiye ölçeğinde baktığımız zaman, özellikle Kahramanmaraş depremlerinden sonra bölgedeki antik yerleşimlerle jeolojik yapı arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu biliyoruz. Biz de İzmir ve çevresindeki antik kentlerimizdeki eski depremlerin izlerini araştırarak, bunların faylar üzerindeki kayıtlarını bulmaya çalışıyoruz. Bu çalışmamız hem jeoloji hem jeofizik hem de arkeolojiyi kapsayan, multidisipliner bir çalışma olacak" diye konuştu.

'OLUŞUMUNU SÜRDÜREN YER KABUĞUNDA TEKTONİK HAREKETLİLİK DAHA FAZLADIR'

Türkiye'nin genç oluşumlu bir yapıya sahip olduğunu belirten DEÜ DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bölgedeki alüvyal ovaların halen gelişim göstermeye devam ettiğini ifade etti. Sözbilir, “Genç oluşumlu arazi yapısında alüvyal zeminler henüz oluşumunu tamamlamamıştır. Oluşumunu sürdüren yer kabuğunda tektonik hareketlilik de daha fazladır. Ülkemizin mevcut yapısı göz önünde bulundurulduğunda, kentimizin tarih boyunca çeşitli şiddetlerde pek çok deprem atlattığını söylemek mümkün.  Selçuk Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Anıtı Kazısı ise bizlere bu depremlerin tarihi, yıkıcılığı ve tekrarlanma periyotları hakkında önemli bilgiler verebilir. Bu yüzden araştırmalarımıza buradan başladık" dedi.


ANTİK ÇAĞ DEPREMLERİ TANIMLANIYOR

Antik Çağlar boyunca Batı Anadolu topraklarının birçok önemli depremden etkilenmiş olduğunun yazılı kaynaklar yoluyla öğrenildiğini kaydeden DEÜ Arkeoloji ve Arkeometri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Barış Gür ise "Antik çağlar boyunca Batı Anadolu topraklarının birçok önemli depremden etkilenmiş olduğu yazılı kaynaklar yoluyla öğrenilmektedir. Antik Çağ yazarları ve çeşitli yazıtlar Antik Çağ'da Batı Anadolu'daki depremlerden doğrudan ve dolaylı bilgiler verdikleri gibi Ayasuluk ve çevresi ile ilgili tahribatların da geçtiği görülmektedir" diye konuştu.

Doç. Dr. Gür, şöyle devam etti:
"Örneğin Roma İmparatoru Tiberius döneminde M.S. 17 yılında Batı Anadolu büyük bir depremin tahribatıyla karşı karşıya kalmıştır. M.S. 178'de İzmir'de Agora'nın yıkılmış olduğu bilinirken, Batı Anadolu'da Ephesos'u da etkileyen bir başka büyük deprem M.S. 262'de gerçekleşirken Artemis Tapınağı zarar görmüş ve bazı yapılar sonrasında yeniden inşa edilmiştir. M.S. 6'ncı yüzyılda gerçekleşen depremler Ayasuluk Tepesi'ndeki St. Jean Bazilikasını tahrip ederken sonrasında yerine büyük bir kilise inşa edilmiştir. 1360 civarında ise St. Jean Kilisesi bir başka depremle yıkılmıştır. Bu bakımdan İzmir ve çevresinde Antik Çağlarda tarihsel olarak yazılı kaynaklar ile bilinen depremlerin, antik kentler üzerinden incelenmesi, arkeojeolojik olarak tanımlanması büyük önem taşıdığı gibi; filolojik belgelerde aktarılan bilgileri değerlendirme imkanı sağlayacaktır. Aynı zamanda antik kentler üzerinden uygulanacak bu çalışmanın İzmir ve çevresinin deprem tarihçesinin daha iyi kavranabilmesi ve anlaşılabilmesi için önemli veriler sunacağı düşünülmektedir." (DHA)

 

 
Ortaylı İzmir'de konuştu: Tarih arama motorlarından öğrenilmez!
 
Trafikte sopalı-bıçaklı kavga: AK Partili yönetici ile sürücü birbirine girdi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZBAN'da mobil uygulama!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD ortaklığında kurulan ve İzmir'in ...
İzmir tarihi güne hazır: Valilik 9 Eylül programını açıkladı
İzmir'in kurtuluşunun 101. yıl dönümü kutlama programı açıklandı. Valilik ...
Üniversite öğrencisi Nazlı'nın şüpheli ölümü
Sakarya Üniversitesi öğrencisi Nazlı Ece Akil, evinde ölü bulundu. 20 ...
 
SMA'lı Kaan Efe'den sevindiren haber
İzmir'de, 2,5 yaşındaki Spinal Musküler Atrofi (SMA) Tip 1 hastası Kaan ...
Alkollü sürücü dehşeti: Park halindeki 4 araca 150 km hızla daldı!
İzmir'in Bornova ilçesinde, park halindeki 4 araca çarpan otomobilin sürücüsü yaralandı.
Madımak failinin cezası kaldırıldı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, ...
 
İşçi servisi kavun tarlasına uçtu: 11 yaralı
Manisa’nın Akhisar ilçesinde, fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün ...
Yönetmen Abdulkadir Ceylan Ede gölde boğuldu!
Sakarya'nın Sapanca ilçesinde arkadaşlarıyla bindikleri kayıktan yüzmek ...
İstanbul'daki selde can kaybı yükseldi!
İstanbul’un bazı ilçelerinde etkili olan sağanak sele neden oldu. Valilik, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir İl Başkanı’nın zor sınavları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri