POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Galatasaray 3-0 öne geçtiği maçta puan kaybetti
Galatasaray 3-0 öne geçtiği maçta puan kaybetti
CHP'li Ediz Ün partisinden istifa etti
CHP'li Ediz Ün partisinden istifa etti
'İsrail'in cinnet siyasetine artık dur denilmeli'
'İsrail'in cinnet siyasetine artık dur denilmeli'
Serhat Akın'a silahlı saldırıda yeni gelişme!
Serhat Akın'a silahlı saldırıda yeni gelişme!
25 Şubat 2022 Cuma - 08:35

Çavuşoğlu: Karadan tahliye de masada!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türk vatandaşlarının Ukrayna'dan tahliyesine ilişkin konuştu. Tahliye için hazırlıkların tamamlandığını ancak Ukrayna hava sahasının kapalı olduğunu belirten Çavuşoğlu, karadan tahliye seçeneğinin de masada olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı, "Kara yoluyla tahliye durumunda Polonya, Moldova, Romanya vatandaşlarımızdan vize, PCR testi ya da aşı sertifikası da istemeyecek" dedi.

Çavuşoğlu: Karadan tahliye de masada!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'dan tahliyeler için hazırlıkların tamamlandığını belirterek, kara yoluyla tahliye yapılması halinde Romanya, Polonya ve Moldova'nın vize, PCR testi ve aşı sertifikası istemeyeceğini belirtti.

Çavuşoğlu, Ukrayna'da yaşanan gelişmelere ilişkin A Haber canlı yayınında değerlendirmelerde bulundu.

"TAHLİYELER İÇİN HAZIRIZ AMA HAVA SAHASI KAPALI"

Ukrayna'daki vatandaşların durumunun da yakından takip edildiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Uluslararası toplantılarda da hem düşüncemizi söylüyoruz hem de buradaki çabalara Türkiye olarak katkı sağlıyoruz. Tabii her iki tarafta ilişkilerimiz de iyi olduğu için Türkiye’den beklentiler de çok. İki tarafla diyalog kurabilen nadir ülkelerden bir tanesiyiz ama biz de illa her şeyi biz çözeceğiz diye bir iddia içinde hiçbir zaman olmadık. Samimi gayret sarf ettik, bundan sonra da samimi gayretlerimizi devam ettireceğiz." diye konuştu.

Vatandaşlara öncelikle güvenli yerlerde kalması çağrısını yapan Çavuşoğlu, "Biz vatandaşlarımızın tahliyesiyle ilgili çalışmaları başından beri yaptık. Hazırız ama şu anda hava sahası kapalı. Biz şubatın başından itibaren bu hazırlıkları yapmaya başladık. Yine yanılmıyorsam 14 Şubat'tı, özellikle o bölgede yaşayan vatandaşlarımızı tek tek arayarak bu bölgeyi terk etmelerinde istedik" dedi.

Rusya'nın ayrılıkçı iki bölgenin bağımsızlığını tanımasının ardından vatandaşlara bölgeden çıkma uyarısının yinelendiğini aktaran Çavuşoğlu, Türk Hava Yolları'nın ek bir sefer koyduğunu ancak bu seferin sadece 4 biletin satılması nedeniyle iptal olduğunu kaydetti.

"KARADAN TAHLİYE SEÇENEĞİ MASADA"

Çavuşoğlu, uçuşlarda boş koltukların bulunduğunu, özellikle öğrencilerin son ana kadar beklemek istediğini belirterek, "Biz bu iş ciddiye bindikten sonra hava sahası açıksa havadan nasıl tahliye edeceğimizi THY'yle de konuştuk. Daha önce pandemi ve Afganistan'dan tahliyeler zamanında olduğu gibi THY'yle konuştuk, hazırlığımızı yaptık" şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, karadan tahliye seçeneğinin de masada olduğunu vurgulayarak, "Durum sakinleştiği zaman vatandaşlarımızı kara yoluyla Moldova‘ya Romanya’ya ve Polonya’ya götürebileceğiz. Deniz yolunda da özellikle Odessa bölgesinde şu anda çatışmalar var. Deniz trafiği de şu an kapalı. Biz, deniz trafiği açılırsa, deniz yoluyla tahliye çalışması da feribot şirketlerimizle yaptık." dedi.

Ukrayna'daki otobüs şirketleriyle kara yoluyla tahliye halinde anlaşmaların yapıldığını da kaydeden Çavuşoğlu, "Biraz önce bahsettiğim ülkelerle görüştük, o ülkeler bizim vatandaşlarımızdan vize istemeyecek, PCR testi ya da aşı sertifikası da istemeyecek." bilgisini paylaştı.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada da, Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının tahliye işlemi gerçekleşene kadar güvenli bir yerde kalmaları istendi.

Tahliye durumunda irtibat kurulabilmesi için adres ve telefon numaralarının belirtildiği açıklamada, "Ukrayna'da yaşayan veya bulunan değerli vatandaşlarımız, mevcut aşamada evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı, seyahatten kaçınmanızı ve tahliye operasyonu gerçekleştiğinde irtibata geçmek üzere, kendinizin ve beraberinizdeki birinci derece yakınlarınızın (eş, çocuk) isim ve kimlik bilgilerini, bulunduğunuz şehri ve size ulaşabileceğimiz bir irtibat numarasını acilen aşağıdaki adrese e-posta ya da cep telefonuna whatsapp veya sms mesajı olarak iletmenizi rica ediyoruz" denildi.

Gerekli bilgilerin '[email protected]' veya '+90 538 095 88 31' adreslerine gönderilmesi talep edildi. (AA, DHA)

 
Midelerinden 800 gram eroin çıktı!
 
Savaşın 2. günü: Kiev'de patlama sesleri!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan Macron'la telefonda görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ...
Çelik: Montrö ile ilgili hazırlıklar yerine getirildi
AK Parti MKYK toplantısı sonrasında konuşan Ömer Çelik, Ukrayna'daki gelişmelere ...
CHP'li Öztunç'tan iktidara 'Foça', AK Partili Dağ'a 'Karaburun' çıkışı!
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Öztunç, CHP ...
 
Kılıçdaroğlu: TBMM'yi acilen toplayın!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye, güvenliği açısından Montrö'ye ...
CHP'li Sertel'den zabıtalar için kanun teklifi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, 196 yıllık ...
"Rusya'nın saldırısı hukuk ihlali ve kabul edilemez!"
Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
 
O ilçede yarışın adı konuyor: Eski başkan ‘adayım’ dedi!
Geçici yönetim kurulu başkanı Şenol Sardoğan’ın aday olması beklenen CHP ...
İzmir Platformu'ndan sevgi dili çağrısı!
İzmir Platformu, Yürütme Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, ...
Erdoğan: İkisinden de vazgeçmemiz mümkün değil
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "(Rusya ve Ukrayna) İkisinden de vazgeçmemiz ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri