Çiğli Belediyesi’ne ait Pelikan Kafe Tesisleri’nde gerçekleştirilecek etkinlik, uzun yıllardır bölgede devam eden sorunlara kalıcı çözüm üretmek amacıyla düzenleniyor. Çiğli Kent Konseyi Başkanı İbrahim İncesu ile Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün açılış konuşmasıyla başlayacak olan etkinlik, çalışma masalarının bulgu ve önerilerinin sunumu tartışılması ve sonuç raporunun açıklanması ile sona erecek.
SORUNLAR UZMANLARINCA MASAYA YATIRILACAK
Harmandalı Bölgesi’nde yıllardır süregelen sorunların uzmanlar tarafından detaylıca masaya yatırılacağıTeknik Çalıştay’ın sabah bölümünde yapılacak sunumlarla; bölgede yaşanan toprak hareketleri sonrasında sebepler ve yapılması gerekenler üzerine akademik raporlar ve bu raporlar doğrultusunda yapılan ve yapılması gereken çalışmalar tartışılacak. Teknik Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde ise oluşturulacak iki çalıştay masasında ‘İzmir’de Katı Atık Yönetimi ve Harmandalı Katı Atık Tesisinin Geleceği’ ve ‘Çiğli’deki Heyelan Alanları, Heyelan Hareketlerinin Çöp Depolama Alanlarına Etkileri, Potansiyel Riskler ve Alınması Gereken Önlemler’ konularında uzmanlar görüş alışverişinde bulunacak.
Çalıştay’da alınan sonuçlar ve yol haritasını içeren bir sonuç bildirgesi de hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılacak. İlk adım olarak planlanan Teknik Çalıştay sonrasında ise gelecekte İzmir Büyükşehir Belediyesi ve konuyla ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları, halk temsilcileri, çevre örgütleri ve meslek odalarıyla daha kapsamlı çalışmalar yürütülecek.
“HEYELANLAR EVLERİ TEHDİT EDER BOYUTLARA ULAŞTI”
Çiğli Kent Konseyi’nin çağrısıyla, demokratik kitle örgütleri ve kamu kurumlarının katılımı ile gerçekleşecek etkinlikle ilgili yapılan açıklamada; “Harmandalı Düzenli Atık Depolama Tesisi çevresinde önceleri yavaş yavaş gelişen ve son zamanlarda hızlanan heyelanlar artık evleri de tehdit eder boyutlara ulaştı. Sorunun boyutları giderek büyürken; bölgedeki can ve mal kayıplarını önlemek, mağduriyet yaşayanların sorunlarına çözüm sağlamak için bölgenin acilen ‘Afete Maruz Bölge’ ilan edilmesi gerekmektedir. Ancak sorun bununla da bitmiyor; bölgedeki çöp depolama alanının nasıl ve ne zaman kapanacağı, bölgede cereyan edecek olası bir heyelanın boyutları, İzmir’in çöp yönetimi konusunda kalıcı çözüm ve politikalar üretilmesi konuları da masaya yatırılmalıdır” denildi.
ÇİĞLİ KENT KONSEYİ ÇALIŞMA BAŞLATTI
Açıklamada ayrıca, “İşte bu amaçlarla, Çiğli Kent Konseyi öncülüğünde bir dizi çalışma başlatılmıştır. Çiğli Kent Konseyi, kurulduğu günden bu yana Harmandalı’da yaşanan gelişmeler ile ilgili olarak her taşın altına elini koymaya hazır olduğunu göstermiş ve hatta Çiğli tarihindeki ilk Kent Konseyi Yürütme Kurulu toplantısında konuyla ilgili bir çalışma grubu kurulmuştur. İlk aşamada; Çiğli Halkının konuyla ilgili bilgi sahibi olabilmesi amacıyla Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa’yı ağırladığımız ve ‘Harmandalı’nın Dünü ve Bugününü’ konuştuğumuz bir panel düzenlenmiş, devam edensüreçlerde de demokratik kitle örgütleri ve kamu kurumları ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir” ifadelerine yer verildi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |