POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
140 gün boyunca arandı... İş insanı vahşet kurbanı!
140 gün boyunca arandı... İş insanı vahşet kurbanı!
AK Parti'de 3 il başkanlığına yeni isimler!
AK Parti'de 3 il başkanlığına yeni isimler!
İsrail, Gazze'de 44 kişiyi daha öldürdü!
İsrail, Gazze'de 44 kişiyi daha öldürdü!
Erdoğan'dan atama kararları: 6 üniversiteye yeni rektör!
Erdoğan'dan atama kararları: 6 üniversiteye yeni rektör!
11 Nisan 2022 Pazartesi - 09:44

Çiğli'de grev zirvesi: Soyer de masaya oturdu, ne sonuç çıktı?

Çibel A.Ş. ile Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube arasında süren ve 836 işçiyi kapsayan toplu sözleşme sürecinden anlaşma sağlanamayınca geride kalan Perşembe günü alınan grev kararının ardından kritik saatler yaşandı. Sabah saatlerinde ilçeye giden ve önce grevdeki işçilere seslenen Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer'in de katıldığı zirvede sendika 1 yıllık sözleşme teklifini kabul etmedi.

Çiğli de grev zirvesi: Soyer de masaya oturdu, ne sonuç çıktı?

GERÇEKİZMİR - Çiğli Belediyesi şirketi Çibel A.Ş. ile Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube arasında süren ve 836 işçiyi kapsayan toplu sözleşme sürecinden anlaşma sağlanamayınca işçiler 7 Nisan Perşembe günü greve çıktı. 

Grev kararının ardından Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü'den çarpıcı mesajlar gelirken, sendika da masa çağrısı yaptı. Başkan Gümrükçü dün gece geç saatlerde bir açıklama yaparak aynı zamanda SODEMSEN'in de Genel Başkanı olan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ile birlikte sendika temsilcileriyle masaya oturacaklarını açıklamıştı. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ve Gümrükçü bugün sabah saatlerinde kritik mesainin startını verdi. İki başkan önce işçilerin belediye önündeki grev ve eylem alanına gitti. Burada işçilere seslenen Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer'den önemli mesajlar geldi. 

Soyer işçilere, "Kardeşlerim, çığlığınızı duydum ve geldim. Hiç merak etmeyin, sorunu biliyorum, çözümü de biliyorum, el birliğiyle çözeceğiz. İçinizi ferah tutun, sizin yanınızdayım, sizinle beraberim" diye seslendi. 

Soyer'in alanda büyük alkış alan konuşmasının ardından başkanlar ve sendika temsilcileri grev krizine nokta koyması beklenen zirve için bir araya geldi. 

Kritik zirvede Soyer ve Gümrükçü ile sendika temsilcilerinin yanı sıra İzmir Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır, Bedri Serter ve Ednan Arslan da yer aldı.

SENDİKADAN 1 YIL FORMÜLÜNE RET! 
Masada sendikaya toplu sözleşmenin ikinci yıl şartlarında anlaşma sağlanmaması nedeniyle 1 yıllık sözleşme teklif edildi. Yapılan görüşmede sendika teklifi kabul etmedi. Bu gelişmenin ardından Gümrükçü, SODEMSEN yetkilileri ile sendika temsilcileri şartları yeniden masaya yatırıldığı toplantıya devam etti. 

Başkan Soyer zirveden ayrıldıktan sonra işçilere bir kez daha seslendi. Soyer açıklamasında, "Masaya oturduk, görüşmeler sürecek. Nasıl gelişecek bilmiyorum ama en azından bulunduğumuz noktada sizden yana bir inisiyatif kullandığımızı söyleyebilirim” ifadelerine yer verdi. 

KABUL EDİLMEYEN TEKLİFİN DETAYLARI 
Çibel'de krize neden olan toplu iş sözleşmesi sürecinde belediyenin teklif ettiği şartları Gümrükçü açıklamıştı. 

Gümrükçü grev kararının ardından yaptığı açıklamada teklifin tüm detaylarını kamuoyuyla paylaşmıştı. ?

İLK YIL ŞARTLAR 
Çiğli Belediyesi ÇİBEL Şirketi'nde hali hazırda en düşük işçi maaşı net 6.000 TL'dir. Bu maaşa net 2.137 TL artış önerilmektedir. Böylece en düşük işçi maaşı ortalama net 8.137 TL olmaktadır. Buna yıllık ikramiye ve yan haklar da dahil edildiğinde net 9.700 TL olmaktadır. En yüksek grubun işçi maaşı ise hali hazırda net 8.000 TL'dir. Bu maaşa net 2.300 TL artış önerilmiştir.

Böylece en yüksek grubun işçi maaşı ortalama net 10.300 TL olmaktadır. Bu rakama yıllık ikramiye ve yan haklar dahil edildiğinde net 11.900 TL olmaktadır.

Sonuç olarak yaptığımız teklifin sonucunda Çiğli Belediyesi'nde ortalama maaş 11.000 TL olacaktır.

İKİNCİ YIL ZAMMI 
Belediye tarafınca ikinci yıl ücret zammı için de, her türlü risk ve olasılık göze alınarak enflasyon (TÜFE) önerilmiştir. Buna karşın sendika, (ÜFE+TÜFE)/2 + 2 şeklinde, farklı bir formülasyon önermektedir.

Bugünün koşullarında enflasyon (TÜFE) %61 iken sendikanın önerdiği formül %90'a denk gelmektedir. Bu teklifle, Çiğli Belediyesi'nde 2023 yılı için ortalama maaş yaklaşık 20.000 TL civarına tekabül etmektedir.

 
Mültecileri taşıyan minibüs takla attı: 4 ölü, 25 yaralı
 
CHP'li Polat: Türkiye'nin kurtuluş reçetesi...
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Birol DOYRANLI 11 Nisan 2022 Pazartesi 12:58

İşçiler madem ki bu kadar inatla isteklerinin gerçekleşmesini isteyip, grev kararında ısrar ediyorlar, işverenin lokavt (işten çıkarma hakkı) var. İstedikleri teklifin kabul edilebileceği ama bu sayıdaki işçi sayısının maliyetini karşılayacak bütçe olmadığı için bazılarının tazminatlarını vererek işten çıkarılma olasılıklarını da birilerinin hatırlatması gerekiyor... İşsiz kalmanın ne demek olduğunu herhalde bilmiyorlar. Belediye Başkanları, işçi maaşlarını ceplerinden vermiyorlar. Halka hizmet için ayrılan bütçenin içinden ödüyorlar. Belediye işçilerini, Türkiye'nin büyük çoğunluğunun asgari ücret düzeyinde çalıştığı gerçeğini görmelerini ve Başkanların ödeyebilecekleri azami ücreti kabul etmeleri konusunda insaflı olmaya davet ediyorum. Mühendislerin almadığı maaşları alıyor ve halâ fazlasını talep ediyorsunuz. Biraz insaf yahu! sizin maaşlarınızı ödemekten hizmetlere kaynak ayıramıyorlar...

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gümrükçü'den sendikanın çağrısına yanıt: Masaya da alana da geliyoruz!
Çiğli Belediyesi şirketi Çibel A.Ş. ile Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube arasında ...
Çiğli'deki grevde sendikadan Gümrükçü'ye masa çağrısı!
Çiğli Belediyesi şirketi Çibel A.Ş. ile Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube arasında ...
Poulimenos, ‘Smirna 1922’yi Konak’ta anlattı
Araştırmacı Yazar George Poulimenos’un Türkçeye çevrilen“Smirna Seyahat ...
 
Bayraklı'nın büyük parkı yeniden doğuyor!
Bayraklı’nın parklarını modernize eden Bayraklı Belediyesi, Soğukkuyu’daki ...
Atıkların arasındaki kitaplar kütüphane oldu!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, açılışını yaptığı Bergama ...
İzmir'in o bölgesinde taşkınlara son verecek proje!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Urla’da 10 kilometrelik ...
 
Soyer'den aşevi mesaisi: Dayanışma bereketi Ramazan ayında da sürsün
Başkan Tunç Soyer, tenceresi Ramazan dayanışması için kaynayan İzmir Büyükşehir ...
Bornovalı kadınlar girişimci gençlere örnek oldu!
Gençlerin işsizlik sorununu girişimci olmalarını sağlayarak çözmeyi hedefleyen ...
Örnekköy'de iftar buluşması
Karşıyaka Belediyesi tarafından Dünya Romanlar Günü’nde Örnekköy Mahallesi’nde ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri