İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen 88. İzmir Enternasyonal Fuarı yabancı katılımları 10 Eylül’de sona erdi. 88. İEF’ninpartner ülkesi Çin Halk Cumhuriyeti’nin fuara katılımı, ülkenin teknoloji ve kalkınma hikayelerinin anlatılmasına, “Kuşak ve Yol” girişimlerinin ilerletilmesine ve iki ülke arasında “kader birliği”nin inşa edilmesine büyük katkılar sundu.
İKİ BİN METREKARE İLE KATILDILAR
Çin Halk Cumhuriyeti’nin fuar katılımı; “ülke imajı”, “kurumlar arası işbirlikleri” ve “yerel işbirlikleri” olmak üzere üç başlık altında toplandı. Toplam iki bin metrekareyle fuara katılan partner ülke; altyapı, enerji, elektronik, telekomünikasyon, bilgi teknolojisi, ticari ekipman, ticari ve endüstriyel robotlar, giyilebilir akıllı ekipman, tıbbi ekipman, inşaat malzemeleri, finans, kültür ve diğer alanlarda62 katılımcıyla fuardaki yerini aldı.
İLERİYE DÖNÜK İŞ BİRLİKLERİ VİZYONU
Çin ile Türkiye arasındaki ileriye yönelik işbirliği vizyonuna dayanarak seçilen ürünler; “Gelecekteki Uzay İstasyonu Modeli”, “Beidou Uydu Konumlandırma Sistemi’nin Takımyıldızı Modeli”, “Raylı Ulaşım Araç Modelleri”, “Gökkuşağı Balığı 10 binMetrelik İnsansız Denizaltı Aracı Modeli” olarak dört kategoride sergilendi. Bu alanda Çin'in bilimsel ve teknolojik başarılarının gösterilmesinin yanı sıra, Türkiye'nin her kesiminden fuara katılan ziyaretçilerin Çin’i daha iyi anlamasının önü açıldı.
DEV KURULUŞLARDAN EKONOMİK VE TİCARİ İŞ BİRLİKLERİ
Fuarda kurumlar arası işbirlikleri için CPI PowerEngineeringCo. Ltd., POWERCHINA, Hytera Communications Corporation Limited, ICBC Bank A.Ş., ZTE Corporation, Huawei Technologies Co., Ltd, CRRC gibi tanınmış dev kurumlar yer aldı. Ülke kalkınmaları hedef alan bu şirketler, ikili ekonomik ve ticari işbirliklerinde somut başarılar elde edilmesinin önünü açtı.
YEREL YÖNETİMLER EL SIKIŞTI
Yerel işbirlikleri alanında ise, Şanghay ve Chengdu yerel hükümet yönetimlerinin organize ettikleri firmalar yer aldı. Böylelikle Çin ile Türkiye arasındaki işbirliği; merkezi ve yerel olarak iki seviyede geliştirildi. Fuar sırasında Chengdu Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında işbirliği anlaşması imzalandı.
FARKLI KONULAR “İŞ GÜNLERİ” KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLDİ
Fuar kapsamında düzenlenen İzmir İş Günleri kapsamında Çin firmaları ürünlerini tanıtıp fuar verimliliğini arttırmak için, ‘Çin - Türkiye Ticaret ve Yatırım Forumu” gerçekleşti. Foruma iki ülkenin siyaset ve iş dünyası temsilcilerinin yanı sıra 18’i bakanlık düzeyinde olmak üzere 40 ülkeden 190 delegasyon katıldı. Forumda ‘Kuşak ve Yol’ girişimi, ikili olarak ekonominin ve ticaretin geliştirilmesinin geleceği, yatırım politikaları, çevre, altyapı çalışmaları, enerji, bilim ve teknoloji alanlarını kapsayan konular ele alındı.
RENGARENK DEV EJDERHAYA İZMİRLİLER EŞLİK ETTİ
Fuarın partner ülkesi Çin Halk Cumhuriyeti’nin Devlet Sirki, 7-8 Eylül tarihlerinde İzmir ve fuarın sokaklarını karnavala dönüştürdü. Alsancak Kıbrıs Şehitleri’nde başlayan kortej, Kültürpark’taBasmane kapısından Lozan kapısına dek İzmirlilerin katılımıyla sürdü. Kortejin rengarenk dev ejderhası, İzmir ve fuar sokaklarına renk kattı.
FUAR SAYESİNDE TÜRKİYE’YE KENDİLERİNİ TANITTILAR
Fuara Şanghay’dan katılan ve avuç içi okuma teknolojisi ile güvenlik sistemlerine yeni boyut kazandıran bir firmanın İş Geliştirme Müdürü JakePerparim, “Burada olmaktan çok mutluyuz. Fuarda beş yoğun gün geçirdik. Pek çok insan standımızı ziyaret etti. Fuar sayesinde Türkiye tarafından daha anlaşılır olduğumuzu düşünüyoruz. Umuyoruz ki bunu gelecek yıllarda da sürdürebiliriz.İş birliklerinin yolu bu fuar ile açılmış gözüküyor. Çin ve Türkiye aynı zamanda G-20 ülkeleri arasında yerini alıyor. İki ülke arasında teknoloji transferi gelecekte hızla artacak” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE İLE HER TEMAS ÇİN İÇİN ÖNEMLİ
Çin Endüstri ve Ticaret Bankası - ICBC Türkiye Temsilciğinden Ticari Bankacılık Satış Direktörü İbrahim Fethi Ekinci Kortan, Bir Kuşak Bir Yol – Modern İpek Yolu Projesi’nin önemine değindi. Kortan, “Çinliler Türkiye’deki alt yapı projelerine ağırlık vermek istiyor. Çanakkale Köprüsü, Konya-Ankara otoyolu, Üçüncü Köprü gibi büyük projelerde varız şu an. Kamu yatırımlarına da ağırlık veriyoruz. İlişkilerimizi ilerletmek için uğraşıyoruz. Bu fuar da onlardan bir tanesi. Çin, Türkiye’yi Doğu Avrupa ve Türki cumhuriyetlere açılan bir ticaret kapısı olarak görüyor. Bu sebeple Türkiye ile her temas, onlar için büyük önem arz ediyor” dedi.
TÜRKİYE VE ÇİN GELECEĞİN PARTNER ÜLKESİ OLACAK
Yenilenebilir enerji sistemlerine yönelik geliştirdikleri yapı projeleri ile fuarda yer alan bir firmanın Makine Mühendisi TongWu ise, “Fuar bizim için harika geçti. Türklerle birbirimizi tanıdık. Bilgi ve gelişmelerin yanında dostluklarımızı paylaştık. Çin’in bu fuarda partner ülke olması, gelecekte adından söz ettirecek iki partner ülkenin de ufkunu açtı” şeklinde konuştu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |