Yeni yılın coşkusunu tüm İzmir’e yaşatan Lezzetli Kış Şöleni, 2019 yılı ile birlikte yavaş yavaş sona doğru yaklaşıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Şölen, 7’den 70’e herkesle birlikle bir haftayı geride bıraktı. Yılın son hafta sonu tatilinde ise İzmirliler soluğu Kültürpark’ta aldı. Tatil ile birlikte Şölen’in baş misafirleri ise çocuklar oldu. Aileleri ile birlikte Kültürpark’ın ışıltılı dünyasına gelen çocuklar, eğlenceli ve yaratıcı aktiviteler ile birlikte keyifli dakikalar geçirdi. Şölen, yeni yıl ile özdeşleşen çam ağacı, kar küresi, kardan adam, hediye paketi ve ağaç süslemelerinin ışıklandırılmış dev maketleri ile çocukların ilgisini çekerken; oyun alanları, eğitici ve öğretici aktiviteleri ile onlara yılın son günlerinde keyifli anlar yaşattı. İzmir fuarlarının olmazsa olmazı İZELMAN Çocuk Kulübü de bu kez Şölendeki yerini aldı. Profesyonel eğitmenler eşliğinde yeni yıl temasına uygun çeşitli aktiviteler yapan 4 yaş üstü çocuklar eğlenirken öğrendi; aileleri ise Şöleni dilediklerince gezme olanağı buldu.
Buz pateni, atlı karınca ve dev kar küresine yoğun ilgi
Her bir köşesinin dolu dolu geçtiği Şölen’in çocuklar için vazgeçilmez alanları nostaljik atlı karınca ve buz pateni oldu. Kültürpark’ın sembollerinden biri olan nostaljik atlı karıncaya binen çocuklar, aileleri ile hem eğlendi hem de müzik kutusu gibi ışıklandırılmış hali ile fotoğraf çektirerek anılarını ölümsüzleştirdi. 7’den 70’e herkes için bir eğlence halini almış buz pateni pisti ise çocukların ilgi odağı oldu. 4 yaş üstü çocuklar, 20’şer dakika süreyle buz pateni yaptı. Ara ara üzerlerine yapay kar yağdırılan çocuklar, kışın tadını doyasıya çıkardı. Şölende ayrıca dev kar küresi hem çocuklar hem de aileler tarafından büyük ilgi gördü. Çocuklar, en sevdikleri hediyelik eşyalardan biri olan kar küresinin içine girmenin heyecanını yaşadı.
Şölenin “Gepetto Ustası” oldu
Ahşap malzemeden farklı türlerde evrensel oyunların üretildiği bir stant ise, çocuklar tarafından ilgi gördü. Yeni yılda hem sevdiklerine hem de ailelerine yaratıcı hediye almayı düşünen çocukların adresi, ahşap malzemeden farklı türlerde evrensel oyunların üretildiği “Ahşap Oyun ve Oyuncak Atölyesi” oldu. Muğla’nın Fethiye ilçesinde bir yapım atölyesinde üretilen ve tamamı ahşap malzemeden yapılmış küpler, bilyeler, geometrik biçimlerde kesilmiş parçalardan 21 farklı dizilimle “XOX”, “Dama” “Mangala” gibi 40 çeşit evrensel oyunun sergilendiği stantta çocuklar, aileleri ve arkadaşları ile birlikte hem oyun oynadı hem de paylaşmayı öğrendi. Atölyenin sahibi Hayri Yiğit, “İnsanların cep telefonundan uzaklaşması için düşündük. Bu oyunların çoğu evrensel. Biz sadece bu oyunu ahşap malzeme ile hayata geçiriyoruz. Çocukların oyunlara dokunmalarını sağlıyoruz. Aileler bize en çok çocuklarının paylaşım duygusundan yoksun olması şikayeti ile geliyor. Paylaşım duygusunun öğretilebileceği bir ortam yaratılmıyor ki çocuklara. Anne baba olarak bu oyunları onlarla oynamalı, kazanma ve kaybetme duygularını bilinçli bir şekilde onlara öğretmemiz lazım. Çocuk, bu iki duyguyu bilinçli bir şekilde bilmezse dış dünyada ayakları üzerinde duramıyor” dedi.
Balonlarla çocuklara yaratıcılık aşılıyorlar
Çocuklara balon ile yaratıcı düşünmenin sınırlarını zorlayan Maksat Sanat Merkezi de Şölendeki yerini aldı. Sanat Merkezinin kurucusu Anıl Karakaş, “2012’den bugüne kadar yaklaşık 350-400 bin çocuğa ulaştık. Çocukların olduğu her yerdeyiz. Bu işe ilk başladığımızda balonun Türkiye’de sanat olarak çok fazla bilinmediğini fakat dünyada tıpkı tiyatro, resim, dans gibi bir sanat dalı olarak değerlendirilerek ülkeler arası yarışmaların yapıldığı, milli takımlarının olduğu, dünya şampiyonlarının yetiştiği, fuar ve sergilerinin yapıldığını gördük. Balonun renkli dünyasına çocuklarla eşlik etmeye çalışıyoruz. Çünkü biz balonla çocukların kalbine ulaşıyoruz. Onlara hazır bir materyal sunmak yerine balon katlamayı bir nebze olsun öğretmeye çalışmak hem özgüvenlerini besliyor hem de yaratıcılıklarını ve motor becerilerini geliştiriyor. Bir şeyin hazırını almak yerine kendi başına yaptığı ve arkadaşlarıyla birlikte uyguladığı bir çalışma çocuğun çok hoşuna gidiyor. Milli Eğitim Bakanlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri onayıyla birlikte okullarda hizmet vermeye başladık. 2014 yılından beri aralıksız olarak her sene TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliklerinde Türkiye genelinde hizmet vermeye başladık” dedi.
“Balon sanatının fuarı yapılsın, İzmir öncü olsun”
Hayal edilebilen her şeyin balon sanatıyla karikatürize edilebileceğini belirten Karakaş, “Balon sanatı çocuklar üzerinde çok kalıcı izler bırakabiliyor. Çünkü çocukların çok sevdiği bir malzeme. Çok da yaygın bir malzeme. Bugün Türkiye’de teknolojiyle bağlantısı olmayan bir köye bile gitseniz çocuk size balonu tarif eder. Ama sanat kısmında tanınma ve bilinirliği çok az. Biz de balon sanatını televizyon programlarında, fuarlarda, bu tarz kalabalık kitlelerin olduğu yerlerde Türkiye ile buluşturmaya çalışıyoruz. Balonla ne kadar hayal kurabildiğimizi göstermeye çalışıyoruz. Hayal gücümüzün bize resmedebildiği her şeyi karikatürize edebiliyoruz. İzmir, Türkiye Cumhuriyeti’nin fuarlar kenti. Fuar dönemlerinde, etkinliklerde, şehrin dört bir yanında temaya uygun konseptler geliştiriyoruz. Şimdi de yeni yıl teması ile Şölendeki yerimizi aldık. Henüz hayallerimizin çok başındayız. Balonlarla ilgili fuarlar ve kongreler yapılsın, dünyanın dört bir yanından balon sanatçıları ülkemize gelsin biz de İzmir ile birlikte bu çalışmanın öncüsü olalım istiyoruz” şeklinde konuştu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |