Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) düzenlenen ‘2024 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri’nde bu yıl da önemli başarılara imza attı. Programlarını farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına iki alanda verilen Engelsiz Üniversite Ödülleri kapsamında DEÜ, Engelsiz Program Nişanı kategorisinde 8 nişan alarak Türkiye 2’ncisi olurken; Engelsiz Üniversite Bayrak Ödülleri kategorisinde ise Mekânda Erişilebilirlik (Turuncu Bayrak), Eğitimde Erişilebilirlik (Yeşil Bayrak) ve ‘Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik (Mavi Bayrak) kategorilerinde 9 bayrak ödülüne layık görüldü.
Engelsiz yaşam ve üniversite misyonu kapsamında geliştirdiği projeleri YÖK tarafından da takdir toplayan ve bu yıl toplam 17 başvurusu ödüllendirilen Dokuz Eylül Üniversitesi, böylelikle engelsiz yaşam misyonundaki başarısını bir kez daha gözler önüne serdi. DEÜ, bir önceki yıl verilen 9 program nişanı ile Türkiye 1’incisi; 20 bayrak ödülü ile de Türkiye 3’üncüsü olmuştu.
ÖDÜLLER YÖK BAŞKANI ÖZVAR’DAN
Yükseköğretim Kurulunda düzenlenen “2024 Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni”ne katılan DEÜ Rektör Vekili ve Yükseköğretim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak, üniversite ödüllerini YÖK Başkanı Erol Özvar’ın elinden aldı. Gelişmeyi değerlendiren Ak, “Engelsiz yaşam ve üniversite misyonu kapsamında geliştirdiği sosyal sorumluluk ve erişilebilirlik projeleriyle fark yaratan, yıllardır bu alanda Türkiye'nin zirvesinde yer alan ve halihazırda birçok programı ödüllendirilmiş Dokuz Eylül Üniversitesi, bu sonuçla bir kez daha Engelsiz Üniversite Ödülleri'ne başarılarıyla damga vurdu. 'Engelsiz Üniversite Bayrakları' ve 'Engelsiz Program Nişanları' olmak üzere 2 alanda verilen Engelsiz Üniversite Ödüllerinde, yeterlilikleriyle ödüle layık görülen, bayrak ve program nişanı almaya hak kazanan programlarımızı tebrik ediyorum. Ödüller için başvuru yapan tüm programlarımıza da bu konudaki duyarlılıkları ve gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
“EŞİT ŞARTLAR OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Yükseköğretim sistemindeki öğrenci sayısının 7 milyonu aştığını, farklı engel düzeylerindeki öğrenci sayısının ise 58 bin civarında olduğunu aktaran Rektör Vekili Ak, “Bu sayı göz önüne alındığında gerek Yükseköğretim Kurulunun bu alanda yürüttüğü çalışmalar gerek Üniversitemizin ortaya koyduğu faaliyetlerin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha net bir biçimde görüyoruz. Tüm öğrencilerimizin yükseköğretime erişimini önemsiyor, özel gereksinimli öğrencilere engelsiz bir eğitim-öğretim ortamı sunmak, sosyal ve kültürel faaliyetlere daha fazla katılımlarını sağlamak için teşvik edici çalışmalar ve projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Üniversitemiz bünyesinde kurulan Engelsiz Dokuz Eylül Koordinatörlüğümüz de erişilebilirliğe önem veren çalışmalar yürütüyor” ifadesinde bulundu.
TOPLAMDA 72 BAYRAK VE PROGRAM NİŞANI
DEÜ’nün son 4 yıldaki Engelsiz Üniversite Ödülleri kapsamında programlarının yeterlilikleriyle toplamda 72 bayrak ve program nişanına layık görüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Ak, “Bu sayı önemli bir rekoru da beraberinde getiriyor. Buna göre; 2019-2020 eğitim öğretim döneminde 3 programımız Engelsiz Üniversite Bayrak Ödülü, 3 programımız Engelsiz Program Nişanı; 2020-2021 döneminde 2 programımız Engelsiz Üniversite Bayrak Ödülü; 2021-2022 döneminde 11 programımız bayrak ödülü, 7 programımız Engelsiz Program Nişanı; 2022-2023 döneminde 20 programımız bayrak ödülü, 9 programımız Engelsiz Program Nişanı ve son olarak 2023-2024 döneminde 9 programımız bayrak ödülü, 8 programımız Engelsiz Program Nişanı almayı başardı” bilgisini paylaştı.
2024’TE ÖDÜL ALAN DEÜ PROGRAMLARI
2024 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri kapsamında DEÜ’nün Efes Meslek Yüksekokulu, Buca Eğitim Fakültesi Reşat Postacıoğlu Konferans Salonu, Fen Fakültesi, Tınaztepe Polikliniği ve Sabancı Kültür Sarayı ‘Turuncu Bayrak’ olarak ifade edilen Mekanda Erişilebilirlik Ödülü; Fen Fakültesi ve Efes Meslek Yüksekokulu ‘Yeşil Bayrak’ olarak adlandırılan Eğitimde Erişilebilirlik Ödülü; Adalet Meslek Yüksekokulu ve Edebiyat Fakültesi ise ‘Mavi Bayrak’ olarak tanımlanan Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik Ödülü'nün sahibi oldu.
Engelsiz Program Nişanı kategorisinde ise belge almaya hak kazanan DEÜ programları; Yabancı Diller Hazırlık Programı, iki farklı engel grubunda ödül alan Kimya Programı, Şehir ve Bölge Planlama Programı ve Zihin Engelliler Öğretmenliği Programı, İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı, Bilgisayar Bilimleri Programı ve Okul Öncesi Öğretmenliği Programı oldu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |