DEVA Partisi Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selma Aliye Kavaf, partisinin İzmir’deki il başkanlığı binasında düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Sosyal yardımlar, sosyal güvenlik, çalışma hayatı, emekliler ve engelliler ile ilgili yeni düzenlemelerin yer aldığı Sosyal Politikalar Eylem Planı’nın ikincisinin yakın zamanda tamamlandığını belirten Kavaf, basın mensuplarının soruları da cevapladı. Toplantıda Kavaf’a, DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen de eşlik etti.
ESNAF LOKANTALARI BOMBOŞTU
İki günlük program kapsamında İzmir’e gelen Kavaf, saha çalışmaları sırasında edindiği izlenimleri aktararak, “Dünden beri İzmir’deyiz. Teşkilatlarımızla bir araya geldik, değerlendirme toplantısı yaptık. Vatandaşlarımızın halini hatırını sorduk. Sokakta dolaşabilen, halka dokunabilen tek siyasi parti biziz. İktidar partisi zaten sokağa çıkamıyor. Medyanın büyük bir kısmı iktidarın kontrolünde olduğu için medya görünürlüğümüz yok o yüzden vatandaşa kendimizi kendimiz anlatıyoruz. Ciddi sıkıntılar var, temel nedeni de ülkemizin yönetilememe hali. İktidar ülkeyi yönetemiyor. İktidar kontrolünde olan yayın organlarına baktığınızda en gelişmiş ülkelerdeki refahı aratmayacak ülke tablosu çiziliyor. Ödemiş’te yaptığımız ziyaretlerde esnaf lokantaları yemek saati olmasına rağmen bomboştu, dükkan sahipleri ile konuştuğumuzda insanların artan maliyetler karşısında yeme içme ihtiyaçlarını azalttıklarını söylediler. Hayat artık gerçekten temel ihtiyaçları gidermek açısından bile yaşam maliyetleri zorlaşmış vaziyette. Bunlara karşılık bir iktidar tarafından çözüm üretme gayreti olduğunu göremiyoruz” dedi.
SİYASİ ARACA DÖNÜŞTÜRÜLMESİNE KARŞIYIZ
DEVA Partisi olarak 22 konuda farklı eylem planlarını hazırlayacaklarını ve bunun 17’sinin tamamlandığını kaydeden Kavaf, “İktidara geldiğimizde zaman kaybetmemek adına Türkiye’nin problemlerine biran önce çözüm noktasında adım atmak adına hızlı hareket etmek için eylem planlarımızı hazırlıyoruz. 22 ayrı eylem planımızı açıklayacağız, bugüne kadar 17 tanesini açıkladık. Geçen yıl Sosyal Politikalar Eylem Planı eylem planımızın ilkini çıkarmıştık. Düşen insanı kaldırmak sosyal devletin gereğidir. İnsanlarımıza insan onuruna yaraşır bir hayat standardı sunmanın yöntemlerini içeren eylem planı açıkladık. İlk etapta temel ihtiyaçları karşılamaya yönelik hukuki düzenlemeler ve somut adımları içeriyor ama bunların kalıcı çözüm üreten politikalara dönüşmesi için istihdam ve benzer süreçlerle desteklenmesi gerekiyor. Sosyal yardımlarla muhtaç kitleler oluşturularak kendine bağlı seçmen kitlelerine dönüştürülmesine karşıyız. Sosyal yardımcıların insanların tepesinde onları bir yere kanalize etmek için kullanılmasına karşıyız. İktidar, ‘Biz gidersek sosyal yardım kesilir’ diyor. Devlette devamlılık esastır ancak biz sosyal yardımların siyasi bir araca dönüştürülmesine karşıyız. Sosyal yardımlar tüm iktidarlar döneminde hak temelli devam edecektir” ifadelerini kullandı.
50 MADDELİK İKİNCİ PLAN
Eylem planının içeriğinden bahseden Kavaf, “Temel hedefimiz öncelikle çalışabilir durumda olan insanların yatırım süreçlerini hızlandırarak istihdama dahil etmek. Çalışamayacak olanları da kimseye muhtaç olmada bakmak sosyal devletin gereğidir. Biz sosyal yardımların tek bir kurumsal çatı altında toplanmak süretiyle insan onurunu zedelemeyecek şekilde yapılmasını hedefliyoruz. Eylem planımızın ikincisini Salı günü bir lansman ile açıkladık 50 maddelik. İlki 43 maddeydi. Sözleşmeli öğretmenlerin çalışmadığı dönemlerde sigorta primlerini ödemeyi taahhüt ediyoruz. Vatandaşlarımızın çıraklık dönemini de askerlik borçlanmasını da emeklilik dönemine dahil edeceğiz. Engellilerin, şehit ve gazilerin çok büyük sıkıntıları var. Şehitlerimiz ve gazilerimizin hayat standartlarını onlara verilen yardımları tek bir çatı altında toplayacağız, ayrımcılığa son vereceğiz bu konuda. Yine engelliler, protezler kullanıyor, döviz kurundaki artış nedeniyle fiyatları çok arttı. Verilen desteklerin güncel koşullara göre düzenlenmesi gerekiyor. Akıllı kanser ilaçlarını ödemeyi taahhüt ediyoruz. Aynı eylem planımız tarım için de var. Biz yeniden ziraat bakması çiftçinin bankası olacak diyoruz. Çiftçilerin bankaya olan borçlarının faizlerini silerek ödemelerini iki yıl faizsiz erteleyeceğiz. Tarımsal üretimi yeniden canlandırmamız gerekiyor. Bizim mutlaka tarım sektörünü de yeniden hayata geçirmemiz gerekiyor. Eylem planımız partimizin web sitesinde var, teşkilatlarımızda var. Oradan da politikalarımızı takip edebilirsiniz” diye konuştu.
ŞARTLI NAKİT DESTEKLERİ ARTACAK
Eğitim ve beslenme konusunda ciddi sorunlar yaşayan çocuklara yönelik hayata geçirecekleri çalışmalardan bahseden Kavaf, “Çocuk yetiştirmek bir kadının çocuklarının eğitimiyle ilgilenmesi önemli ama evden ya da part time çalışarak esnek çalışma süreçlerini sosyal güvenlik sistemleri ile uyumlu hale getirerek hak kayıplarını telafi etmeyi düşünüyoruz. Bir kısım marketlerde çocuk bezleri mamalar zincirlerle kilitlenmiş olarak satılıyor. 1 yıl boyunca başta süt ve mama olmak üzere yeni doğan bebeklerin tüm ihtiyaçlarını karşılamayı taahhüt ediyoruz. Şartlı nakit desteklerini arttıracağız. Çocuk sandığı adı altında bir şey kuruyoruz. Eğitim harcamaları için kullanılmak üzere çocukların hesabına para yatırılacak” dedi.
ALIM GÜCÜNÜ YÜKSELTMEK GEREK
Kavaf, bu ay belirlenecek asgari ücretle ilgili soruya ise, “Yoksulluk Türkiye’de dip yapmış durumda. Ücretli çalışanların yüzde 43’ü asgari cüret düzeyinde maaş alıyor. Vatandaşın rahatlatılması gerektiğine inanıyoruz. Temel ihtiyaçların insan onuruna yaraşır şekilde karşılanması gerektiğine inanıyoruz. Asgari ücret arttırılabilir ama esas olan enflasyonu kontrol altına almaktır. Ücreti istediğiniz kadar yükseltin alım gücü 1 ayda eriyip pul oluyor. Önemli olan insanların alım gücünü yükseltmektir” yanıtını verdi.