İzmir'in Akdeniz çanağında bir ticaret ve lojistik merkezi haline gelmesi, uluslararası bir liman kenti olması, bu sayede deniz ve kara yoluyla ticaret yapan sektörlerin geliştirilmesi ve istihdamın desteklenmesi amacıyla ilk kez gerçekleştirilen ve 1 Ekim'e kadar ziyaretçilerini ağırlayacak olan Logistech Lojistik, Depolama ve Teknolojileri Fuarı, Fuarizmir’de kapılarını açtı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen fuarın açılışına Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzdeniz Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Erşen ile birlikte çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Fuarın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, fuara gösterilen ilgiden çok mutlu ve heyecanlı olduğunu dile getirerek, “Lojistik dünyanın en hızlı büyüyen sektörlerinden biri. 2021 yılı sonunda 5,5 trilyon doları aşan sektörün 2026 yılında 6,9 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor. Coğrafi konumu ve bir liman kenti olmasıyla doğal bir lojistik merkez olan İzmir, bu büyümeden payını almak zorunda. 8500 yıllık tarihiyle hep bir liman kenti olan İzmir'in lojistikten daha alacağı çok büyük pay var. Nasıl ki kalp hayatını devam ettirebilmek için yaşamını sürdürebilmek için vücudun bir bölgesinden aldığı kanı diğer tarafa pompalıyorsa, lojistik sektörü de işte o kalp vazifesini gören bir sektör. Bu fuarda aslında bir kalp masajı. Diliyorum ki bu fuarda taze kan pompalayacak imkanlar yaratılır" dedi.
'BİRLİKTE HAREKET ETMEKLE YÜKÜMLÜYÜZ'
Limanları canlandırmak için çalıştıklarını söyleyen Soyer, liman olmanın İzmir'in karakteri olduğunu söyleyip, Alsancak’tan Aliağa’ya İzmir'in tüm limanlarını canlandırmak zorunda olduklarını ifade etti. Limanların büyümesinin sadece İzmir’in değil tüm ülkenin gelişmesi anlamına geldiğini anlatan Soyer sözlerine şöyle devam etti: “Kemalpaşa’da kurulacak lojistik merkezi, Ege Bölgesi ve limanımız arasında önemli bir ikmal noktası olarak işlev görecek. Bu merkezi daha işlevli hale getirmek için Belediyemiz raylı sistemler başta olmak üzere çeşitli ulaşım seçenekleri üzerinde büyük bir titizlikle çalışıyor. İzmir’in ülkemizin lojistik merkezi haline gelmesini istiyorsak, 'Bir Kuşak Bir Yol' projesinde Batı’ya açılan kapı olmayı arzu ediyorsak, bugün bu fuarımızda olduğu gibi birlikte hareket etmekle yükümlüyüz."
8 BİN 500 YILLIK LİMAN ŞEHRİ
Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de konuşmasında “Ekmeğimizi kazandığımız bu sektöre yapılmış en güzel fuarı gerçekleştirenlere teşekkür ederim. Bu fuarın ilki gerçekleştiriliyor. Çok daha iyi noktalara gidecek. Uluslararası boyut kazanmaya başladı. Bu kadar kalabalık meslektaşımızı bir arada gördüğüm için çok heyecanlıyım. 8 bin 500 yıllık bir limanlar şehri olan İzmir’in daha gidecek yolu var. Başkanım bizimle birlikte olun, güzel bir izmir ve lojistikle anılan bir şehir yaratmış olacağız" ifadelerini kullandı.
Fuara; çok sayıda kara, deniz, hava ve demir yolu lojistik firmaları, liman işletmecileri, depolama, prefabrik üretim ve soğuk zincir, bilgi teknolojileri ve otomasyon firmaları, e-ticaret servis sağlayıcıları, kamyon, çekici, forklift, vb. taşıma araçları firmaları, yük taşıma ekipmanları firmaları, banka, sigorta ve gümrükleme firmaları, sektör sivil toplum kuruluşları, akaryakıt firmaları ile sektörel yayıncı kuruluşlar katılıyor.
KENTE VE ÜLKEYE KATKI
Fuarın ziyaretçilerinin profilinin ise lojistik ve tedarik zinciri, bilgi teknolojileri profesyonelleri, ilgili kamu yöneticileri, üst düzey yöneticiler, yatırım kararı alıcılar, paketleme hizmet sağlayıcıları, 3pi / 4pi hizmet sağlayıcıları, konteyner yük taşıma hizmeti verenler ile acenteler ve forwarderlar olması bekleniyor. Logistech'in yaratacağı sinerjinin İzmir'in ve Ege'nin lojistik performansını artırması, denizcilik ve lojistik sektöründe kente ve Türkiye'ye yeni yollar açması, ekonomiye de katkı sağlaması bekleniyor. Fuar boyunca, ayrıca, etkinlikler, seminer ve paneller ile Denizcilik Belgeleri ve Antikaları Sergisi düzenleniyor.
PANELLER VE SEMİNERLER DÜZENLENECEK
Bugün, moderatörlüğünü İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk'ün yapacağı 'Başkanlar Paneli' gerçekleştirilecek. Yine UTİKAD Genel Müdürü Alperen Güler moderatörlüğünde 'Taşımacılıkta Kilit Ülke Türkiye'yi Bekleyen Fırsatlar' oturumu da gerçekleştirilecek. 30 Eylül'de Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Karakaş ile Hizmet İhracatçıları Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Keskin'in konuşmacı olduğu 'Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Ticaret Bakanlığı Destekleri Bilgilendirme Semineri' yapılacak. Aynı gün, Yaşar Üniversitesi Lojistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu moderatörlüğündeki 'İhracatçıların Gözüyle Lojistik' oturumunda ise EİB Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz, EMİB Eski Başkanı Mevlüt Kaya ile Sape Spice Planlama ve İhracat Ekip Lideri Ramazan Serbes konuşmacı olacak. Aynı gün 'İzmir İli ve Tarihi Kent Merkezi Kemeraltı Lojistik Planı' oturumu da gerçekleştirilecek. Fuarın son gününde ise Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Okan Tuna, 'Lojistikte Dijitalleşme' başlıklı bir konuşma yapacak. Ayrıca, 'Türkiye İhracatında Taşıma Modu Olarak Hava Kargo' ile 'Tüm Taşıma Modlarında Tehlikeli Madde Lojistiği' oturumları da düzenlenecek. Fuar süresi boyunca C254 numaralı stantta Dr. Taner İzmirlioğlu Koleksiyonu'ndan Denizcilik Belgeleri ve Antikaları Sergisi yer alacak. (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |