Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) yayınladığı işsizlik ve ekonomik veriler raporunu değerlendiren ASİD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Devran, işsizliğin dünya ülkeleriyle karılaştırıldığı raporda Türkiye gerçeklerinin bir kez daha gözler önüne serildiğini ifade etti. OECD’nin yeni raporuna göre ortalama işsizlik oranının yüzde 5.9 olduğu OECD ülkeleri arasında Türkiye’nin yüzde 11.2 işsizlik oranına sahip ülke olduğunu belirten Devran, “İşsizlik oranında rekora doğru giden Türkiye’de istihdam oranı da paralel olarak düşük açıklandı. İzlanda’da yüzde 87.2, İsveç’te yüzde 81.8, Japonya’da yüzde 80.3 olan istihdam oranı Türkiye’de yüzde 55.3’te kaldı. Türkiye bu rakamla OECD ülkeleri arasında son sırada yer aldı” dedi.
ÖNCE ‘İNSAN’ DERSEK ÇÖZERİZ…
Sanayici ve iş insanlarını derinden etkileyen bu tür sonuçların bir an önce iyileştirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması çağrısında bulunan ASİD Yönetim Kurulu Başkanı Devran, “Bu rakamları iyileştirmek hepimize düşen milli bir görevdir. Tüm ülke genelinde yeni yatırımların, katma değeri yüksek ürünler başta olmak üzere üretim artışının ve sanayinin katkısının artması gerekiyor. Evine ekmek götüremeyen halkı politik söylemlerle ne kadar kandırabilirsiniz. Bir ülkenin elbette yola, köprüye ihtiyacı var ancak en önemli ihtiyaç iş, aştır. Emekçinin yanında olmayan, onun sorununu dinlemeyen, üç kuruşa çalıştırılıp sömürülen işçinin hakkını korumayan bir politika olamaz, olmamalı da. Önce insan dersek iş, aş, emek sorununu çözebiliriz” diye açıklama yaptı.
KALİFİYE ELEMAN SORUNU ÇÖZÜLMELİ
İşsizlikle mücadelede kalifiye eleman yetiştirilmesinin de önemine değinen ASİD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Devran, şunları söyledi: “Aliağa özelinden konuşursak işsiz gençlerimizin işe uygun olmayışı, işverenin kalifiye eleman ihtiyacı da işsizlik rakamlarını artıran bir etken. Bu sorunun çözümü de eğitim sistemindeki sorundan kaynaklanıyor. Ülkenin üretim ülkesi olabilmesi için eğitimde de reform gerekiyor. Meslek liselerinin artması ve gençlerin iş garantili bu liselerde eğitim görmesi, sanayicinin de istediği kalifiye elemana ulaşmasını sağlayacaktır. Biz yıllardır bunu dile getiriyoruz. Ancak hala eğitim sistemimizdeki çarpıklıklar sonucu aileler çocuklarını sonunda işsizliğin garanti olduğu bölümlerde, üniversitelerde okutuyor. İstihdam sorunu ciddi olarak ele alınacaksa eğitim sisteminin de düzenlenmesi gerekir. Ülkemizin genç nüfusuna iyi bir gelecek vaad etmek hepimizin görevi, sorumluluğu olmalıdır.”