POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Seçil Erzan davasında yeni gelişme
Seçil Erzan davasında yeni gelişme
Pera bebeğin ölümünde 5 tutuklama
Pera bebeğin ölümünde 5 tutuklama
İran'ın yeni cumhurbaşkanı belli oldu
İran'ın yeni cumhurbaşkanı belli oldu
Türkiye'nin birçok ilinde göktaşı görüldü
Türkiye'nin birçok ilinde göktaşı görüldü
2 Mayıs 2018 Çarşamba - 10:58

EMO İzmir'den elektriğe zam tepkisi!

İzmir Elektrik Mühendisleri (EMO) Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nca (EPDK) açıklanan ve 1 Nisan’dan itibaren geçerli yeni elektrik tarifesiyle konutlarda elektriğe yüzde 2,9 oranında zam yapıldığını, asgari yaşam standartlarında 4 kişilik ailenin tüketimi olan 230 kilowatt saat için faturanın aylık 106 TL'ye yükseldiğini söyledi.

EMO İzmir den elektriğe zam tepkisi!

EMO İzmir Şube Başkanı Uğurlu, elektrik zammıyla ilgili eleştirilerde bulundu. EPDK tarafından açıklanan yeni tarifeyle konutlarda elektriğe yüzde 2,9 oranında zam yapıldığını belirten Uğurlu, bunun faturalara yansımasını hesapladı. EMO’nun hesaplarına göre, son zamlarla asgari yaşam standartları açısından 4 kişilik ailenin aylık tüketeceği 230 kilowatt saat, faturalara 106 TL olarak yansıyacak. Uğurlu, "Yeni tarife yapısı incelendiğinde, perakende enerji bedelinde yüzde 5,95'lük artışa, dağıtım bedelinde ise yüzde -2,96 düşüşe gidildiği görülmekte. Faturaya eklenen fon ve vergilerin etkisiyle yeni tarife, konutlara yüzde 2.89'luk zam olarak yansıyacak" dedi. Zam yapıldığı gün, dağıtım şirketlerini ilgilendiren toptan enerji tarifesinde ise indirime gidildiğini savunan Uğurlu, Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt A.Ş.'nin (TETAŞ) teknik ve teknik olmayan kayıp enerji satışları ile görevli tedarik şirketlerine yapılan satışlara uygulanan tarifede yüzde 21'lik indirimin gerçekleştirildiğini ileri sürdü.

Uğurlu, "Hane halkının faturasına enerji maliyetlerinin yükselmesi gerekçesiyle zam yapılırken, aynı anda kamu şirketi TETAŞ'ın enerji maliyetlerinin düştüğünü iddia etmek izaha muhtaçtır. İki düzenleme birlikte değerlendirildiğinde özel dağıtım şirketlerine kamudan daha ucuza elektrik enerjisi temin etme olanağı sağlanırken diğer taraftan ise yurttaşlara satılacak elektriğe zam yapıldı. Dağıtım şirketlerinin lehine vatandaşın aleyhine yapılan bu düzenlemeyle Aralık 2017 dönemine kıyasla Ocak 2018'de gerçekleşen zamla birlikte 2018'in ilk 4 ayındaki toplam zam oranı yüzde 11.95'e ulaştı" diye konuştu.

'1 TEMMUZ'DA ELEKTRİĞE ZAM VAR'
Elektrik zammına paralel olarak BOTAŞ tarafından elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza da bir önceki aya göre 9.7 oranında zam yapıldığını kaydeden Başkan Uğurlu, elektrik tarifelerinin her 3 ayda bir, önceki 3 ayda oluşan maliyetler dikkate alınarak, yeniden belirlendiğini ve bu hesaplamalar göz önünde bulundurulduğunda 1 Temmuz'da elektriğe yeniden zam yapılacağının öngörülebildiğini söyledi. Uğurlu, "Aylık olarak belirlenen doğalgaz fiyatlarında 1 Temmuz'a kadar yeni bir zam yapılmasa bile bu yüksek zammın, elektrik tarifelerine yansıması kaçınılmazdır. TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim A.Ş) istatistiklerine göre; dışa bağımlı üretim yapısı içinde geçtiğimiz yıl elektrik enerjisinin yüzde 37'si doğalgazdan karşılanmıştır. Yine geçtiğimiz yıl Nisan-Haziran döneminde yılın geri kalanından görece düşük olmakla birlikte elektrik enerjisinin yüzde 33'ü doğalgaz kaynaklıdır. Elektrik üretiminin 3'te 1'lik bölümünde yakıt maliyetinin şimdiden yüzde 9.7 artmış olması, 1 Temmuz 2018'de belirlenecek yeni elektrik tarifesinde beklenin üzerinde, yüzde 3'ten az olmayacak şekilde zam yapılması kaçınılmaz gözükmekte" dedi. (DHA)

 
Debre adı Bornova’da ölümsüzleşti!
 
TTO'dan odalara ziyaret turu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Milyonları ilgilendiren barışın detayları belli oldu
İmar barışı, Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ...
Başkent'te kritik akaryakıt zirvesi!
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem’in akaryakıtta ÖTV indirimine gidilebileceği ...
Kredi derecelendirme devi Türkiye'nin notunu düşürdü!
Standard&Poor's, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB"den ...
 
Rusya'ya domates ihracatında yeni dönem
Rusya'nın domates ithalatında Türkiye'ye uyguladığı firma sınırlaması ...
Her 100 çalışandan 61 kayıt dışı!
Uluslarası Çalışma Örgütü (İLO)'dan çarpıcı veriler...
İzmir esnafından hükümete paket teşekkürü
Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı pakette, trafik cezalarının faizlerinde ...
 
IMF'den kritik Türkiye açıklaması!
Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ile ilgili 4. Madde Konsültasyon Raporu'nu yayımladı.
İzmir'in çılgın projesine o ülkeden talip var!
Kore Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Choi Hong-Ghi, Koreli firmaların ...
Merkez Bankası enflasyon tahminini açıkladı
Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, "Enflasyonun 2018 sonunda yüzde 7,2-9,6 ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Cemil Tugay’la A’dan Z’ye siyaset… Çarpıcı mesajlar!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri