Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR - Türkiye’nin tek gemi söküm adresi Aliağa İtalyan Donanması’na ait 2 fırkateyn, 2 devriye gemisi ve 4 denizaltı ile yeniden gündemde…
Ege Çelik’in ihale yoluyla haklarını aldığı İtalyan Donanması’na ait 4 geminin sökümüne başlanırken denizaltılar için de hazırlıklar sürüyor.
Süreçte Greenpeace İtalya’nın şirket ve söküm ile ilgili yayımladığı makalede Ege Çelik’in Aralık 2023 tarihli Avrupa Komisyonu denetim raporunda tam olarak doğrulanmadığı ileri sürülmüştü.
(Aliağa'da sökümü yapılacak İtalyan Donanması'na ait 3 denizaltı)
İzmir ve ülke genelinde ise Aliağa bölgedeki tesislerdeki söküm işlemlerinin çevreye ve işçi sağlığına zararları ile gündeme gelirken İtalyan Donanması’na ait deniz araçlarına ait tehlikeli madde envanter raporunun açıklanmaması da tartışmaları beraberinde getirdi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gemi Söküm Koordinasyonu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın katılımı ile bir basın açıklaması gerçekleştirirken söküm ile ilgili soru işaretleri aktarıldı ve şeffaf söküm ile denetim çağrısı yapıldı.
EGE ÇELİK PROJE KOORDİNATÖRÜ KONUŞTU
Gemi ve denizaltıların sökümünü yapan Ege Çelik şirketinin proje koordinatörü Kemal Can Gür kamuoyundaki tepkilerin ve endişelerin ardından açıklama yaptı. Greenpeace’in atıfta bulunduğu 2023 Avrupa Birliği raporuna dair konuşan Gür, birliğin habersiz şekilde denetime geldiğini ve tesisin gereklilikleri yerine getirdiği sonucuna ulaştığını aktardı. Gür gemi ve denizaltılardaki olası tehlikeli atık ve asbest miktarları ile ilgili bir açıklamada bulunmazken, “Biz tüm asbest raporlarını da içeren tehlikeli atık envanter raporları ile gasfree, radyasyon, sıvı atık bildirimlerini gemi gelmeden önce ilgili bakanlığa teslim ettik” dedi.
(Avrupa Komisyonu raporundan kesit)
2023 RAPORUNU ANLATTI!
Proje Koordinatörü Gür, “2023 Aralık Raporu Avrupa Birliği’nin bize yaptığı habersiz bir denetimdir. Bizim faaliyetimiz devam ederken geliyor bizi haberimiz olmadan denetliyor, bu konuda çok katılar. Avrupa Birliği listesine kayıtlı birçok tersane var. Uygunsuzluk bulunanlar Avrupa Gemi Geri Dönüşüm listesinden çıkartılıyor. Çok sıkı denetim uygulanıyor. Greenpeace'in atıfta bulunduğu rapor Aralık 2023 raporu. Avrupa Birliği İnternet sayfasında mevcut denetim sonucunda şuna ulaştık diyorlar; Avrupa Birliği Gemi Geri Dönüşüm regülasyonundaki gereklilikleri yerine getirdiklerini biz gördük diyorlar. Biz zaten Avrupa Birliği listesindeyiz. Bu halka açık bir bilgi. Atıklarla nasıl mücadele edildiği paylaşılıyor. Greenpeace İtalya’nın raporlar ilgili ifadeleri yanlış” dedi.
ASBEST AÇIKLAMASI!
Gür açıklamasının devamında, “Asbest konusu; Bu gemilerin ikizleri NATO kuvvetlerinde İtalya’da faaliyet göstermekte. Denizaltıların kardeşleri İtalya’da kullanılmakta. Asbest 2000’lerden sonra NATO kuvvetinde ise temizlenmekle yükümlüsün. Üretildiğinde varsa bile temizlemek ile mükellefsin. Bunları bile bile personeli içeride tutamazsın. Tehlikeli atık yok demek yanlış bir tabir olur. Her türlü atık gemilerde gösterilir haritalar ile yerleri belirtilir. Siz doğru yere gider doğru şekilde alır ve doğru şekilde bertaraf edersiniz. Denetime tabi kuruluş gelir ve bunu alır gider. Çevre Bakanlığı’na akredite kuruşlar geliyor denetimli kuruluş alıp geliyor imha ediyor. Kayıt dışı yapamayız. Türk makamlar ve İtalya bize bunları verdikten sonra atıkları ne yaptıklarımızı soruyor. Motat sistemi ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sürekli atıklarımızı takip ediyor” ifadelerini kullandı.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |