Hayvanlara yönelik şiddet olayları her geçen gün artıyor. Bazıları onların yaşam alanına müdahale ederken bazıları da onların yaşamlarını devam ettirebilmek için elinden geleni yapıyor. Onlardan biri de 34 yaşındaki elektrik tamircisi Ali Yalçın...
Bir gün sosyal medyada gezinirken, felçli bir kedi videosuna denk geldi. Hayvan severlerin çabalarıyla takılan yürüteç sayesinde yeniden yürümeye başladığını gördü. O an engelli hayvanlar için kolları sıvayan Yalçın, kendi olanaklarıyla engelli hayvanlar için yürüteç imal etmeye başladı.
İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine Türkiye’nin dört bir yanına gönderdiği yürüteçlerle şimdiye kadar onlarca hayvanı hayata bağlayan Yalçın, engelli hayvanların eli ayağı oluyor. Yalçın, “Yürüteç ve protezleri tamamen ücretsiz yapıyorum. Hayvanların koşması, yürümesi ve ilk adımlarına şahit olmak benim için en büyük kazanç” dedi.
O AN KOLLARI SIVADI
Sosyal medyada felçli bir kedinin görüntülerini izledikten sonra onlar için yürüteç yapmaya karar verdiğini anlatan Yalçın, “Engelli hayvanlara yürüteç yapma fikri, sosyal medyada gördüğüm felçli bir kedinin videosunu izledikten sonra geldi. Ben de onlara yardımcı olabilirim dedim içimden. Çocukluğumdan beri hayvanları çok seviyorum. Birkaç sene önce bir çöp kenarında ölmek üzereyken bulduğum bir yavru kediyi sahiplenmiştim. 2 sene kadar evimde besledim ama daha sonra kedim kayboldu. Şu an yardıma muhtaç hayvanlara sadece yürüteç yaparak yardımcı olabiliyorum. İhtiyaç sahiplerine ulaşması adına sosyal medyada duyuru yapıyorum. Paylaştıkça böyle bir şeye ne kadar çok ihtiyaç duyulduğunu gördüm ve hayvan severlerden büyük destek aldım” ifadelerini kullandı.
PARASINI İYİLİĞE HARCIYOR
Hayvan sahiplerinin kendine sosyal medya aracılığıyla ulaştığını belirten Yalçın, yürüteç yapmak için gerekli malzemeleri kendi imkanlarıyla satın aldığını ifade ederek, “Yaklaşık 4 yıldır yürüteç yapıyorum. Benim yaptığım yürüteçler her nalbur malzemesi satan esnafta olan ve çok cüzi fiyatlara imal edilebilecek yürüteçler. Yürüteç yapmak için gerekli malzemeleri inşaat malzemeleri satan her nalburdan temin edebiliyorum. Bugüne kadar sayısını tam olarak hatırlamasam da sanırım yüz kadar engelli hayvana yürüteç yaptım. Yürüteçlerin büyük bir kısmı işe yaradı ve hayvanlar yürüteçlerine adapte oldular” şeklinde konuştu.
ŞEHİRDIŞINA YOLLUYOR
Yaptığı yürüteçlerin ön ya da arka bacaklarını kullanmayan hayvanlara umut olduğunu dile getiren Yalçın, şunları söyledi: “Bugüne kadar yurt dışına hiç yürüteç yollamadım ama şehir dışına kargoyla gönderdiğim çok sayıda yürüteç oldu. Tasarladığım yürüteçler genelde arka ya da ön iki bacaklarını hiç kullanamayan hayvanlarda işe yarıyor. Daha komplike yürüteçler yapabilecek kapasiteye sahibim aslında ancak çok sayıda engelli hayvan var ve hepsi için ayrı ayrı yürüteçler üretmeye vaktim olmuyor ne yazık ki. Ayrıca basit ve kısa zamanda ürettiğim yürüteçlerle daha çok engelli hayvana ulaşmak fikri bana daha yakın geliyor.” (Çağla Geniş/İlkses Gazetesi)