Efe Can TAN / GERÇEKİZMİR - 31 Mart yerel seçimlerinde seçilerek göreve başlayan Bornova Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Ömer Eşki basın mensupları ile bir araya geldi.
Toplantı Eşki’nin göreve başlamasının ardından geçen sürede yaptığı mahalle gezilerini içeren video gösterim ile başladı.
Adaylık sürecinde Eşki, Eski Başkan Mustafa İduğ ile işi alımlar ve belediyenin kasasındaki para üzerinden tartışma yaşamış, İduğ Eşki’ye ‘Ya özür, ya mahkeme’ çıkışında bulunmuştu. Sürecin sonunda CHP Bornova İlçe Başkanlığı İduğ’u disipline sevk etmişti.
Eşki toplantıda soruları da yanıtlarken Eski Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ile aralarında işçi alımları ve harcamalar üzerinden geçen tartışmaya da değindi. Eşki toplantıda belediyenin kasasında bulunan parayı açıklarken önemli bir çıkışa imza atarak, “Asfalt şantiyesi kurulduktan sonra asfalt ile şikayet 2 katına çıktı” diye konuştu.
Eşki işe alımlar ile ilgili konuştuğu bölümde, “79 arkadaş giriş yaptı benim adaylığımdan itibaren” ifadelerini kullandı.
“DEĞİŞİMDEN YANA TARAF OLDUK”
Eşki sözlerine, “Aday adaylığında birçok gazeteye konuk gittim. Bornova’nın geçmiş 20 yılına hakimin gelecek 20 yılına talibim demiştim. Bu sadece bir seçim sloganı değildi. Bu içi dolu olan bir iddiaydı. Bornova Belediyesi’nin en büyük problemi kurumsallaşma. İki dönem üst üste belediye başkan yok. Bu da bir hizmetin öbür döneme aktarılamamasını sağlıyor. Bizim iddiamız buydu. Yapılanı bozmak yerine artı koyarak devam etmek bizim hedefimiz. Kurultay süreci yaşandı değişimden yana taraf olduk. Memurdum ama siyasetin hep içindeydim. Değişimden yana tavır aldık. 31 Mart akşamında ne kadar doğru bir tavır olduğunu gördük. Kurultaydan bir hafta sonra altyapı çalışmalarımızı bitirerek 12 Kasım’dan itibaren sahaya indik. 20 yıllık bir siyasal geçmişim vardı çok şey bildiğimizi düşünüyordum ama 4,5 aylık adaylık kampanyası süreci çok şey öğretti. 4,5 ayda sokakta vatandaşla 500 toplantı yaparak geçirdik. Aslında sadece çok şey bildiğimizi düşündüğümü fark ettim. Nasıl bir belediye başkanı olunmasına dair birçok tespit yaptık. Nelerle anılmamam gerektiğini geçmiş 20 yıl bana öğretmişti. Nasıl bir başkan olunmasına dair 4,5 ayda tecrübe edindim. Vatandaşın içinde olunması gerekiyor. Basından korkmamak gerekiyor. Bunu da başkanlığa geldiğim ilk günden itibaren uygulamaya çalıştım” diye başladı.
“YÜZDE 35 YOL İLE İLGİLİ ŞİKAYET VARDI”
Eşki konuşmasının devamında, “Belediyemizin temel hizmetleri var. Yol, temizlik, fenni işler, zabıta hizmetleri ve parklar gibi temel işler var. Lansmanda biz 0 ile başladık çünkü bunlar proje olarak anlatılamaz. Aday atandığım zaman bir anket yaptırmıştım. Orada yüzde 35,5 yol ile ilgili şikayet vardı. Yüzde 10’un üzerindeki her şikayetin gerçek olduğunu söylediler. Belediye başkanı alemi cihan olsa iyi bir kadro ile yola çıkmazsa yarıda kalır. Zabıtayı en iyi kim yönetir, temizlik işlerini, imarı kim iyi yönetir biliyordum. Kendimce çok iyi bir kadro kurduğumu düşünüyorum. Sokakta aldığımız tepki gayet olumlu. Çok da nitelikli müdürler göreve getirdik. Belediyeyi müdürler yönetir. Davul birinde tokmak birinde sistemin ilerlemeyeceği ilk günden belliydi. Burada koordinatörlük gibi bir sistem vardı. Biz işin uzmanları ile iyi bir kadro kurarak yola çıkmak istedik” dedi.
DRAMALILAR KÖŞKÜ MÜZE OLMA YOLUNDA”
Eşki Dramalılar Köşkü ile ilgili konuştuğu bölümde, “Kamunun devletin kurumları ile kaymakamlık başta olmak üzere sağlıklı bir iletişim yakaladık. Temel amacım vatandaşların aldıkları hizmetten memnun olması. Bornova’dan maaş alan herkesin hizmet etmesi gerekiyor. Kültür, spor boyutu var temel hizmetlerde güveni verirseniz kimse size karşı bir art niyet beslemeyecektir. Kültürel anlamda Bornova’nın zenginliğini ortaya çıkartacak bir çalışma içinde olacağız. Dramalılar Köşkü’nin bahçe duvarı bitti orası bir müze olma yolunda. ‘Çok hızlı başladınız beklentiyi artırır’ dendi. Benim cevabım ‘daha da hızlanacağız’ oldu” dedi.
KASADAKİ PARAYI AÇIKLADI!
Mali durum hakkındaki soruya yanıt veren Eşki, “20 yıldır borcu olmayan bir belediye. İduğ’dan önce de öyleydi. Kasada 200 milyon var diye reklamla bırakıldı. Ben kasada para tutmayacağım. Elime veriler geldiğinde yurt inşaatı var. Hak edişler yapılınca geriye 8 milyon gibi bir rakam kalıyor. Borbel’in ödenmesi gereken damga vergisi, müdürlüklerin borçları toplandığınızda eksi 20 milyon gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Bu algının bize zararı oldu. Bu bir espri konusu bize borç versen dedikleri anlar oldu ama tablo böyle değil. Keşke 200 milyon ile devralsaydık. Borbel’in ve birkaç müdürlüğün borçlarını koyduğumuzda eksi 20 milyon gibi bir durum var. Bu bize yine İzmir’deki en güçlü belediye konumunda tutuyor. Biz de gelir getirici birçok etmen gerçekleştirmeye çalışacağız. Seçimsiz bir döneme doğru gidiyoruz. Gelir getirici etmenleri yakalayacağız” diye konuştu.
“İDUĞ 79 KİŞİYİ İŞE ALDI”
Eski Başkan İduğ’un, Eşki’nin adaylığı açıklandıktan sonra çok sayıda işçi alımı yaptığı ile ilgili iddialara yanıt veren Eşki, İduğ’u hedef alan sözler ile yanıt veren Eşki, “Arkadaşlarımıza hitap ettim ben. Yaptığım konuşma ile ilgili üslubum sertti biraz. Orada biraz daha sertti. Onun da sebebi yüksek perdeden bu yanlışın duyurulmasını amaçlamıştım. Belediyenin CEO’sunu aradım. Yapılan şeylerin hoşumuza gitmediğini ifade ettim. Orada işe alımların yanlış olduğunu ifade ettim. Olgun Başkan 11 arkadaşı işe alıyor. İduğ’a 5 yıl önce ben bunları çıkartmayın hepimizin tanıdığı insanlar bunları başka yerlerde değerlendirelim demiştim o zaman çok ağır cümleler kurmuştu. Kendisi bunun 8 katı kadar kişiyi işe aldı. 79 arkadaş giriş yaptı benim adaylığımdan itibaren. İlk günkü toplantıda söyledim. Bornova’da parklarda, temizlikte adama ihtiyacı var oralardaki arkadaşlara dokunmadık. Geride kalanlarla başka yerlerde değerlendirdik. Belediye bir hizmet yeri. Burada kimsenin ailesel ilişkilerinden kaynaklı imtiyazı olduğunu düşünmüyorum. Bizim herkesi memnun etmek gibi bir amacımız yok. İşten çıkartmadık kimseyi. Çalıştığı yeri beğenmiyorsa demek ki işe ihtiyaç yok işten ayrılabilir” dedi.
ASFALT ŞANTİYESİ ÇIKIŞI!
Eşki belediyenin asfalt şantiyesi ile ilgili konuştuğu bölümde, “Asfalt şantiyesi kurulduktan sonra asfalt ile şikayet 2 katına çıktı. Sokağa çıktığınızda durum böyle olmuyor. Dünyanın en iyi asfaltını atabilirsiniz ama yağmur suyu kanalı yoksa altında bir anlamı olmuyor. İZSU’nun yağmur suyu ile ilgilenen daire başkanı ile toplantı yaptık. Her yerde problemler var şantiyeyi verimli kullanmak istiyoruz ama bunu büyükşehir olmadan yapamazsınız. 2 tane asfalt robotu alacağız. Sokakların yama işlerini halledebilecek büyüklükte makinalar” diye konuştu.
46 KİŞİ TELEFONLARA BAKIYOR, SOKAKTA ÇALIŞAN KİŞİ SAYISI 10!
Eşki konuşmasında, “Bornova Belediyesi’nde bir iletişim merkezi var 46 kişi telefonlara bakıyor. Asfalt, kaldırım işlerine bakan işi sayısı 10. Sokakta çalışan kişi sayısının belki 100 olması lazım. 46 kişi çok yoğun olur çünkü çok şikayet alırsınız. Biz eksikleri yerinde görüp hızlı müdahale edeceğiz. Büyükşehir ile uyumlu biçimde yürüteceğiz bu işleri” dedi.
ÇİMENTO VE TAŞ OCAKLARI SORUSUNA YANIT
Eşki, “Çimento ve taş ocakları bizim yetkimizin dışında bir konu. Biz çimento ihraç ederek geliştiğimizi iddia ediyoruz. Türkiye’nin çimento fabrikasına ihtiyacı yok. Temiz su, doğru tarımsal üretim ihtiyacımız belli. Bir beton tarikatı tarafından yönetiliyoruz ama bu konuda yetkimiz sınırlı” ifadelerini kullandı.
SPOR ALANLARI SORUSUNA YANIT
Belediyenin spor hizmetleri hakkındaki soruya yanıt veren Eşki, Belediyelerin genelde çelişkide durduğu alanlar. Yarışmacı kulüpler mi olacaklar yoksa spor alanlarını mı geliştirecekler diye. Buraya çok gereksiz masraf yapıldığını düşünüyorum. Spor tesisleri yapmaktan yanayım. Pınarbaşı’na çok büyük bir spor kompleksi yapacağız. İki tane halı saha yapacağız. Altındağ’a halı saha ve basketbol sahası yapacağız. Atatürk Mahallesi’nde bir yüzme havuzu hayata geçireceğiz” diye konuştu.
“İNSAN HAYATINI TEHLİKEYE SOKACAK HİÇBİR İŞE İMZA ATMAYACAĞIM”
İmar konusu ile ilgili gelen soruyu yanıtlayan Eşki, “İmar konusu işin en zor kısmı. Vatandaş park istiyor ama bunları yapmak için alana ihtiyaç var bunun için de kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Bazı yerlerin artık kadim sorunu haline gelmiş kentsel dönüşüm problemleri var. Yüzde 20 emsal kararı da iptal oldu. Bir sistem kuracağız. Önümüze önce bir haritaları açıp nerede nasıl yöntem izlememiz gerektiğine bakacağız. Bazı bölgelerde yerinde bazı bölgelerde ada bazında dönüşüm gerekiyor. Belediyenin imkanları ve bütçesi sınırlı. Burada adım adım. Kentsel dönüşümü nerede yaparsak örneğin Çınarlı Mahallesi una uygun en genç bina 60 yaşına yakın. Temel nokta inşaat maliyetlerinin yüksekliği. İmar konusunda insan hayatını tehlikeye sokacak hiçbir işe imza atmayacağım. O anlamda katı bir tavrım olacak. İnşaat maliyetleri düşmeden bizim bunları çözme şansımız olmayacak” dedi.
SENDİKA SORUSUNA YANIT: ŞOV YAPILACAK BİR ŞEY DEĞİL!
Belediye ve sendika ilişkisi hakkında konuşan Eşki, “Zam vermek, ücret belirlemek temel bir görev. Burada en yükseği ben verdim gibi bir dünyam yok. Gerçekten ekonomik sıkıntı birçok belediyeye dar boğaza almış durumda. Verebileceğimiz neyse yaşanabilir ve ödenebilir bir ücret. Üzerinden şovu yapılacak bir şey değil” dedi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |