Uzun yıllar efelikten kadın efelere, antik dünyanın hikâyelerine kadar çeşitli konularda araştırma yapmış olan Etem Oruç Efes Selçuk’un ilk çağlardan beri önemli olduğunu belirterek; “Selçuk kadınların, özgürlüğün, düşüncenin başkentidir. Aynı zamanda Efes düşüncenin de, felsefenin de başkenti. Bu coğrafya ilk çağlardan beri kültür yönüyle, düşünce yönüyle çok farklı bir yer” dedi.
Şeyh Bedreddin’in bilgi ve birikim olarak kendi döneminde çok güçlü bir isim olduğunu belirten Etem Oruç; “Şeyh Bedreddin din, dil, ırk ayrımı yapmadan; nasıl gökyüzü, yağmur herkesin ise toprağın da herkesin olmasını isteyen eşitlikçi bir düzeni savunuyordu” dedi.
Şeyh Bedreddin ve Börklüce Mustafa’nın katledilişinden 600 yıl sonra konferanslar, sempozyumlar düzenlendiğini, haklarında destanlar, kitaplar yazıldığın ve bu sebeple onların kurulu düzene başkaldırısının da yeniden incelenip sorgulanması gerektiğini belirten Etem Oruç, Şeyh Bedreddin isyanına giden süreci anlattı.
Selçuk Efes Kent Belleği’nde düzenlenen etkinlik “Ege’de Börklüce ve Bedreddin” kitabının yazarı Etem Oruç’un katılımcıların sorularını cevaplaması ve kitabını okurları için imzalamasının ardından son buldu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |