Kırmızı et fiyatlarında yeni bir yükseliş dalgası yaşanıyor. Dana kuşbaşı ve kıyma kilo fiyatları 100-110 lira bandına oturdu. Et üreticileri, fiyatlarda bir gevşeme beklemiyor. Ancak perakende de fiyatların KDV indirimiyle aşağı çekilebileceğini anlatan üretici ve kasaplar, ilgili bakanlıklara taleplerini ilettiler. Buna göre kırmızı ette toptan satışta alış fiyatında yüzde 1 olan KDV, perakende satışta yüzde 8 olarak uygulanıyor.
Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, "Bunu 1+8 KDV olarak tanımlıyorum. Maliyetlerin oldukça yüksek olduğu ve et fiyatlarının arttığı bir dönemde tüketicinin ete ulaşması için perakendede yüzde 8 olan KDV’nin 1’e düşürülmesini talep ediyoruz” dedi.
Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, yüzde 1 ile toptan alımı yapılan kırmızı etin yüzde 8 KDV eklenip satıldığını anlatırken, “Sektörün çeşitli birlikleri ve paydaşları olarak Ticaret ve Tarım bakanlıklarına talebimizi ilettik. Bu KDV düşüşü, kırmızı et fiyatında yüzde 10 bir gevşeme getirebilir” diye konuştu.
PAHALI AMA YERİ BURASI!
‘Et pahalı ama ne yazık ki olması gereken yer burası’ diyen Ahmet Yücesan; besici, yetiştirici ve sanayicinin maliyetlerinin çok yükseldiğini, sürdürülebilir bir üretimin zor koşullara rağmen sağlanmaya çalışıldığını ifade etti.
Yücesan, “Bu artış, KDV indirimiyle bir nebze çözülebilir yoksa devam edecektir. Maliyetler fiyatları buraya getirdi, yoksa kimse ürünü alıp elinde kalsın istemez; uygun fiyatlı olacak ki satılacak. Maliyetlerin büyük kısmı dövize bağlı, piyasa dengesi ve dünya fiyatlarına bakınca bu seviyelerin süreceği görülüyor” dedi.
ORTALAMA 65 LİRA
Kasaplık kırmızı etin fiyatı da ortalama 65 lira seviyesine geldi. Yalçındağ, “Karkas fiyatları 60 liranın üzerinde oluştu. Bunun yüzde 20 kemik firesi var, işletme giderleri, vergisi ve banka komisyonu var. 60 liraya alıyorsanız 90 liranın üzerine mal ediyorsunuz demektir. Bu nedenle İstanbul’un bazı ilçelerinde fiyatlar 100 liranın üzerine çıktı” dedi. Ahmet Yücesan ise, artan maliyetlerden dolayı, iki üç hafta içinde 52 lira seviyesinde alınan karkas etin, kısa sürede 63 lirayı gördüğünü söyledi.
Fazlı Yalçındağ, ‘Bizim pahalıya mal olan bir et üretimi sistemimiz var’ derken, çözüm önerilerini şöyle anlattı:
Çiğ süt fiyatına müdahalede geç kalınıyor. Aylık, üç aylık, altı aylık, yani üreticinin ihtiyacı olan zamanda kademeli artışlar yapılabilir. Yüzde 100’ü aşan yem zammını ödeyemeyen üretici, süt fiyatları düşük diye dişi hayvanlarını kesime gönderdi. Daha çiğ süte fiyat artışı yeni gelmişken sanayici üç gün sonra süt ürünlerinde zam yapıyor. Sanayici de haklı ama önce üreticiyi düşünmemiz lazım. Süt para etmezse inek beslenmez, inek olmazsa et olmaz. İkinci çözüm ise: dışa bağımlı et üretmek yerine yerli üretime ağırlık vermektir. (Milliyet)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |