POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Ehliyet sınavında dehşet: Öğretmeni dövdü!
Ehliyet sınavında dehşet: Öğretmeni dövdü!
Şimşek kartla ödeme kabul etmeyenleri uyardı
Şimşek kartla ödeme kabul etmeyenleri uyardı
Gençlerin yeni takıntısı için peş peşe uyarı
Gençlerin yeni takıntısı için peş peşe uyarı
18 yaşındaki motosikletlinin feci sonu!
18 yaşındaki motosikletlinin feci sonu!
10 Aralık 2017 Pazar - 13:16

Gen haritası çıkarıldı: Bu zeytin sadece İzmir'de yetişiyor!

Özel bir mantar sayesinde dalda olgunlaşan ve halk arasında "hurma" olarak bilinen zeytin çeşidinin, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsündeki (İYTE) çalışmayla genetik olarak farklı bir tür olduğu saptandı. İYTE Moleküler Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Doganlar, konuya ilişkin açıklama yaptı.

Gen haritası çıkarıldı: Bu zeytin sadece İzmir de yetişiyor!

İZMİR - Özel bir mantar sayesinde dalda olgunlaşan ve halk arasında "hurma" olarak bilinen zeytin çeşidinin, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsündeki (İYTE) çalışmayla genetik olarak farklı bir tür olduğu saptandı.

Türkiye'de sadece Karaburun yarımadasında "erkence" olarak bilinen zeytin ağaçlarından hasat edilen hurma zeytiniyle ilgili Urla Belediyesinin talebiyle bilimsel çalışma yürütüldü. 

Zeytin ağaçlarının kuzey rüzgarlarına açık dallarında özel bir mantarın yardımıyla hurmalaşan meyvelerle ilgili yürütülen coğrafi işaret tescil çalışması kapsamında İYTE Moleküler Biyoloji Bölümü laboratuvarlarında gen araştırması yapıldı.

İYTE Moleküler Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Dog?anlar önderliğinde yapılan çalışmalar sonucu hurma zeytininin gen haritasının diğer zeytin türlerinden farklı olduğu tespit edildi. 

Doğanlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden aldıkları Urla ve Karaburun yarımadasında 20 farklı yerde yetişen erkenci zeytinleri incelediklerini belirtti. 

Erkenci zeytininin dünyada İtalya ve Yunanistan'da da bulunduğunu ancak besin değerlerinin Türkiye'deki kadar yüksek olmadığını vurgulayan Doğanlar, şöyle konuştu:

"Zeytinin 5 tane genini barkod olarak kullandık. Bu genleri Türkiye'de yetişen diğer 20 çeşit zeytinle dizileme yaptık. Bu dizileme sonucunda çeşitleri birbirinden ayırt edecek DNA noktalarını belirledik. Erkenci zeytinin diğerlerine ne kadar benzediğini veya benzemediğine baktık. Araştırmalar sonucunda bölgeden toplanan 20 farklı erkence zeytinin diğer zeytin türlerine göre farklı çeşitte olduğunu tespit ettik." 

Hurma zeytininin denizden gelen kuzey rüzgarına maruz kaldığı için dalında olgunlaştığına dikkat çeken Doğanlar, tuzsuz olması dolayısıyla gerçek zeytin lezzetine sahip meyvenin çeşitli sağlık sorunları bulunanlarca tercih edildiğini söyledi. 

Erkence zeytinin üzerindeki meyvelerin hasat döneminde Phoma Oleae adındaki mantarla hurmalaştığını kaydeden Doğanlar, "Bu mantar, zeytindeki suyla temas edince meyveye acılık veren kimyasalları parçalıyor. Normal zeytinin hasat sonrası geçirmesi gereken süreci hurma zeytini özel bir mantar sayesinde ağaçta tamamlıyor. Dolayısıyla araştırmalar sonucu hurma zeytininin kendi içinde özgün, diğer çeşitlerden de genetik olarak farklı olduğunu tespit ettik. Bu zeytin diğer çeşitlerden türemiş ya da türetilmiş değil." ifadeleri kullandı. 

Fiyatı iki kat yüksek
Türkiye'de sadece Karaburun yarımadası üzerinde kısıtlı bir alanda yetişen hurma zeytini, rekoltesinin yıldan yıla farklılaşması nedeniyle düzenli bir geçim kaynağı oluşturamıyor.

Diğer zeytin türlerine göre yaklaşık 2-2,5 kat yüksek fiyatla satılan hurma zeytini, bünyesinde tuz barındırmadığı için tansiyon ve böbrek hastaları tarafından yoğun olarak tercih ediliyor. 

Hurma zeytininin kilogramı İzmir'de 15-20 liradan alıcı buluyor. (AA)

 
Konak’ın yıldızlarından bir kupa daha
 
Bahçeli'den İlgezdi'nin görevden alınmasına ilk tepki
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir yolları kana bulandı! 3 feci kaza: 2 ölü, 12 yaralı
Tire, Foça ve Aliağa'da meydana gelen feci kazalarda 2 kişi yaşamını yitirirken, ...
İzmir'de korkunç son: 20 yaşında canına kıydı
Torbalı ilçesinde başına dayadığı tabancayı ateşleyerek ağır yaralanan ...
İzmir'deki cipte infaz dehşetinde kritik gelişme!
Bayraklı ilçesinde dün uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren turizmci ...
 
"Hacılarkırı'nda ağaç dokusu bozulmamalı"
Bornova Doğanlar Sivil İnisiyasitifi üyeleri, İzmir-İstanbul Otoyolunun ...
FETÖ'den 'Haçlılar bizi kurtaracak' rüyası!
Örgütün sözde üst düzey yöneticilerince hikayeleştirilen ve FETÖ mensuplarına ...
İzmir'de otomobille kamyon çarpıştı: 2 yaralı
Ödemiş ilçesinde, karşı şeride geçen otomobilin kamyonla çarpıştığı kazada 2 kişi yaralandı.
 
Yüzyıllık miras davasında kafaları karıştıran rakam!
Muğla'nın Bodrum ilçesindeki 41 bin metrekarelik taşınmazın sahibi olan ...
Gülbahçe'de çevre zaferine davullu-zurnalı kutlama
Gülbahçe halkı ve Gülbahçe Çevre Gönüllüleri mücadele etti, taş ocaklarına ...
İzmir'de dehşet: İzne geldi, ölü bulundu!
Bergama ilçesinde, sözleşmeli er 22 yaşındaki Oğuzhan Eser, bir su deposunun ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri