TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, Türkiye'de hasadı tamamlanmak üzere olan zeytine ve zeytinyağına ilişkin konuştu. Bu senenin zeytinde 'var yılı' olarak yorumlandığına dikkati çeken Kırım, "Geçen seneye göre rekoltede artış bekleniyor. Hasat neredeyse tamamlandı. Buna bağlı olarak zeytinyağında da yüksek bir kalite bekleniyor. Ancak hem rekoltedeki artış hem de zeytindeki artış çiftçi tarafından hissedilemiyor. Çünkü maiyetlerimiz geçen seneye göre artmış durumda. Ürünler zeytinyağına döndükten sonra belli bir ederi var. Ancak bu ederi alamayan bazı kötü niyetli üreticiler ne yazık ki zeytinyağının kendi yapısı ve kalitesiyle oynuyor. Bu da zaten son dönemde açıklanan taklit-tağşiş listelerimizdeki zeytinyağının rakam ya da miktar olarak ne kadar fazla karşımıza çıktığını gösteriyor. Bunların tamamını göz önünde bulundurduğumuz zaman zeytindeki rekolte artışından da faydalanması için çiftçimizin doğru bir ödeme mekanizması ve devlet desteğine ihtiyaç var" dedi.
'BAL VE ZEYTİNYAĞINDA ÇOK CİDDİ PROBLEMLER YAŞIYORUZ'
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sitesinde taklit, tağşiş ürün listelerinin güncel olarak listelendiğini hatırlatan Kırım, "Liste sürekli güncellendiği için sürekli takip etmek gerekiyor. Her vatandaş kendi şehrindeki ya da yöresindeki listeye bakarak, alışveriş biçimini yenileyebilir. Zeytinyağı, bal ve baharat gibi ürünler başlıca tağşişle karşılaştığımız ürünler. Bunun yanı sıra et ve şarküteri ürünleri de gördüğümüz ürünler. Özellikle son zamanlarda tek tırnaklı etleriyle karşılaşmaya başladık. Küpe takibinin yapılmaması ve ürünlerin merdiven altında üretilmesi bu etkenlerden bazıları. Bal ve zeytinyağında da çok ciddi problemler yaşıyoruz. Farklı bitkisel yağların zeytinyağına karıştırılması gibi sorunlar oluyor. Süt ve süt ürünler olan peynir grubunda da karılaştığımız bir durum. Baharatta ise yabancı ve boyar madde problemleri mevcut. Çok güvenilir olarak bilinen markalarda bile baharatta taklit ve tağşişin olduğunu görebiliyoruz" diye konuştu.
'PET ŞİŞELERDE SATILAN ZEYTİNYAĞLARI KONTROLDEN GEÇMEMİŞ OLUYOR'
Genellikle pazarlarda satılan zeytinyağlarının kullanılmış pet şişelere konulduğunu ifade eden Kırım, "Nerede üretildiği, hangi yörenin zeytinyağı olduğunu bilmiyorsunuz. Ayrıca içindekinin gerçek zeytinyağı olup, olmadığına dair kontrolden geçmemiş. Bir diğeri ise içine zeytinyağı konulan pet şişelerin başkaları tarafından kullanılan bir şişe ya da kola şişesi olabilmesi. Bu şişenin doğru bir şekilde temizlenip, temizlenmediği de bilinmiyor. Zaten 1 ya da 5 litrelik pet şişelerde satılan bu zeytinyağları yasak. Bu nedenle toplumun bu ürünleri almaması önerilerimiz arasında" dedi. (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |