Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Türkiye’de sayıları milyonları bulan sokak köpekleri son günlerde peş peşe gelen saldırı haberleri ile yeniden gündemde…
Sorun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) de gündemine taşınırken sokak köpekleri ile ilgili bir komisyon kuruldu, Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, iş birliği yaparak yeni tedbirlerin hayata geçirilmesi için çalışmalara başlamıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geride kalan hafta konu ile ilgili yaptığı açıklamada, sorunun çözümüne yönelik adım atılacağını belirtmiş ve “Başı boş sokak hayvanlarıyla ilgili artan şikayetlerin farkındayız. Bu sorunu inancımız, kültürümüz ve şefkat medeniyetimizin bize vazettiği ilkeler çerçevesinde mutlaka çözüme kavuşturacağız” ifadelerini kullanmıştı.
Komisyonun yaptığı çalışmada köpeklerin hızla kısırlaştırılması ve köpek toplanma merkezi kurulması gündeme gelirken çalışmanın önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulması ve konuyla ilgili teklifin ise yerel seçimlerden önce yasalaşması bekleniyor.

‘UYUTMA’ MASADA!
Komisyonun çalışmasında olduğu iddia edilen ve tepki çeken bir diğer yöntem ise ‘uyutma’… ABD ve Avrupa ülkelerinde uygulanan yöntem sokak hayvanlarının yaşamına veteriner hekimler eliyle son vermek anlamına geliyor…
TİMSAH SİPARİŞ ETTİ!
Öte yandan sosyal medyada konu sık sık gündeme gelirken sokak köpeklerine karşı propaganda da yükselmiş durumda. Öyle ki bir X kullanıcısının başıboş köpek sorununa tepki olarak yurt dışından timsah sipariş ettiği çözüm bulunmazsa hayvanları Büyükçekmece Gölüne ve İstanbul Boğazı'na bırakacağı haberi oldukça ilgi çekerken destek de gördü.
HAYVANSEVERLER TEPKİLİ
Vatandaşlar konunun çözümü konusunda ayrılırken yeni düzenleme ile köpeklerin önce barınağa alınacağı, bir sahiplendirme kampanyası başlatılacağı ve sahiplendirilmeyen köpekler uyutulacağı iddiası hayvan severlerin ve eğitmenlerin tepkisini çekti.

"BU KARAR YANLIŞ!"
Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Ünlü İzmirli Köpek Psikoloğu Çağdaş Sincer, ‘’Bu kararlarda doğru çalışan rehabilitasyon hocalarının görüşlerinin alınması gerekir. Bilirkişi biziz. Ben sahada 16 yıldır bunun üzerine çalışıyorum ve birçok hoca arkadaşım var benim gibi uzun yıllardır çalışan. Bizler buna onay vermeden, hangi köpeğin topluma kazandırılıp kazandırılmayacağına karar vermeden devletin yaptığı projede karar alınamaz. Konu eğer davranışsa buna hocalar eğitmenler karar verir. Bizlerin denetiminden geçmesi gerekir Veterinerler kurulda olamaz onlar sağlıkçı, eğitimden anlamazlar. Her köpek eğitmeni de bu işi bilemez. Uyutma zaten etik değil. Hayvanın ölümüne insan karar veremez. O kadar seviye bir köpek mi bizlerin analiz etmesi gerekir. Bu karar yanlış arkasında değilim’’ diye konuştu.
"KÖPEK MAMA YEDİĞİ YERDE ALAN KORUMA YAPAR"
Çözüm noktasında neler yapılması gerektiğine aktaran Sincer, ‘’Hayvanseverlerin hatası şurada var; Köpekleri besleme alanları çocuk parkları, insanların yoğun olduğu yerler olmamalı. Daha çok ücra köşelerde, semtin en dış alanları ya da devletin belirleyeceği alanlar besleme alanları olmalı. Şehir merkezinde her yere mama koyulmasından yana değilim. Çünkü köpek mama yediği yerde otomatikman alan koruma yapar. Beslenme alanlarını azaltalım mamaları çoğaltalım ama alanların çocukların çok geçmediği, trafiğin çok olmadığı alanlarda yapalım’’ diye konuştu.

ÇAKIR: ÖNCE ÇIKIP ÖLDÜRECEĞİZ DESİNLER!
İzmir’de bulunan ve Türkiye’nin tek gözden çıkarılmış hayvanlar çiftliği olan Angels Farm Sanctuary’nin kurucusu Sibel Çakır da ‘uyutma’ iddialarına sert çıktı.
Çakır, ‘’Sosyal medyada bununla ilgili okuma yapıyordum siz beni aradığınızda. Uyutulmak öncelikle öldürmek demek bunu delikanlılarsa öldüreceğiz yazsınlar. Madem bu kadar vicdanlarını bir köşeye bırakıyorlar delikanlılıklarını ellerine alsınlar, öldüreceğiz yazsınlar. O zaman uyutulmak ile öldürmek arasındaki farkı bilmeyen halk bunu öğrensin. Birçok insan uyutulmanın ne olduğunu bilmiyor. Uyutulmayı hayvana sakinleştirici verilip robot haline getirmek olduğunu zannediyor. Önce çıkacaklar biz bu hayvanları öldüreceğiz diyecekler. Öldürmekten bahsedecekler’’ diye konuştu.
"O MERKEZLER ÖLÜM KAMPI"
Sokak köpeklerinin toplu olarak barınaklara ve rehabilitasyon merkezlerine götürülmesi konusunda konuşan Çakır, ‘’Türkiye’de bir elin 5 parmağını geçmez adam akıllı rehabilitasyon merkezi olan belediye. Tamamı ölüm kampı. Büyük küçük demeden, kendi türlerine bakmaksızın, hastalıklarına bakmadan hepsi aynı yere tıkılıyor. Bakıcıları yok. Veteriner yok, tedavi yok. 4 duvarla çevrilmiş ölüm merkezleri.10 günde bir su, mama verilen merkezleri biliyoruz. Hayvanlar birbirlerini öldürüp yiyorlar o sefalet içinde!’’ dedi.
"KÖPEKLERİ BELEDİYELER ÇETE HALİNE GETİRİYOR"
Belediyelerin şikayet üzerine köpekleri ormanlık alanlara götürdüğüne dikkat çeken Çakır, bunun hayvanların çeteleşmesine neden olduğuna dikkat çekti.
Çakır, ‘’Önce belediyeler hayvanlara ayrılan bütçeyi hayvanlara kullanacak. Başka işler için değil. Adam akıllı yaşam alanları yapılacak. Gerek mobil gerekse yerleşik olarak hayvanlar kısırlaştırılacak. Hep aynı yer attığı için orada sürü oluşuyor işte o tehlikeli! Çünkü tek bir köpek kalkıp bir insan saldırmaz ama sürü olarak saldırabilirler. Çete haline getiriyorlar köpekleri belediyeler’’ diye konuştu.
"HAYVANSEVERLERE İMKAN TANIYIN, BAKIN BAKALIM PROBLEM ÇIKIYOR MU?"
Çakır çözüm noktasında ise hayvanseverlere imkan tanınması gerektiğine dikkat çekti. Çakır, ‘’Belediyeler, İl Tarım Müdürlükleri, Orman Genel Müdürlükleri, Orman Bakanlığı’na bağlı tüm kurumlar toplanacak ve hayvanseverlere imkan tanınacak kısırlaştırma konusunda adım atılacak. Diyecekler ki, ‘’Senin mahallendeki kedi-köpekten sorumlusun bu hayvanları yakala ve getir.’’ Sonra bu hayvanlar kısırlaştırılacak ve tekrar o mahalleye teslim edilecek. O kişi takibi yapmaya devam edecek. Sokak, sokak hayvanseverlere bu hayvanlar zimmetlense bakın bakalım problem çıkıyor mu! Zaten sokaktaki bir hayvan 2 seneden fazla yaşamıyor’’ diye sözlerini noktaladı.