GERÇEKİZMİR - İzmir’de bu hafta birbirinden önemli gelişmeler yaşandı. Gelişen bazı olaylar da İzmir’i yakından ilgilendirdi.
İzmir Barosu'nun iki güne yayılan genel kurulu sonunda yapılan iki adaylı seçimde Çağdaş Grup Adayı Mevcut Başkan Özkan Yücel geçerli 6 bin 487 oyun 4 bin 26'sını alarak yeniden koltuğa oturdu.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremden hasar gören tarihi binanın akıbetiyle ilgili tartışmalara nokta koydu. 'Yıkılacak mı güçlendirme mi yapılacak?' sorusu ekseninde gündem olan konuda tek cümlelik açıklama yapan Soyer, "Bina yıkılacak" dedi.
İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, görevi 1’inci Sınıf Emniyet Müdürü Mehmet Şahne'ye devretti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ege Belediyeler Birliği Başkanı Tunç Soyer, İzmir Körfezi'ne akan Gediz Nehri’ndeki kirliliğin kaynağını tespit etmek için “Temiz Gediz Temiz Körfez” sloganıyla çıktığı turu Foça’da eski
Gediz yatağında kitlesel bir etkinlikle noktaladı. 4 günlük yürüyüşün ardından tespitlerini ve çözüme yönelik yol haritasını paylaşan Başkan Soyer, alınacak önlemlere ilişkin 12 maddelik deklarasyon ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin eylem planını açıkladı.
Çiğli ilçesindeki, Gediz Deltası'nda bulunan doğal sit alanında aralarında flamingoların da bulunduğu bazı kuş türleri ölü bulundu.
BARO'NUN YENİ YÖNETİMİ
Salgın sürecinde alınan önlemler kapsamında yaklaşık 9 ay gecikmeli olarak yapılan İzmir Barosu seçimleri sonunda Özkan Yücel yeniden başkan seçildi. Çağdaş Grup Adayı Özkan Yücel, Cumhuriyetçi Grup Adayı Mustafa Çetin ile girdiği yarışta geçerli 6 bin 487 oyun 4 bin 26'sını almayı başardı. Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu Adayı Mustafa Çetin 2 bin 424 oyda kaldı.
Yücel'in ikinci kez başkan seçilmesinin ardından oluşan yeni yönetim kurulunda ise şu isimler yer aldı:
Yönetim: Ayşe Kaymak, Deniz Yılmazer, Elçin Kılınçder Ot, Hüseyin Yıldız, Mehmet Baran Selanik, Miray Sayman, Perihan Çağrışım Kayadelen, Sinan Balcılar, Şefika Yıldırım Sert, Yakup Gül
Denetleme Kurulu: Burcu Ece Güler, Cansu Bildirici, Zöhre Dalkıran
Disiplin Kurulu: Canan Arıcı, Cenk Dilmen, Dinçer Dikmenz Gamze Şimşek, Mehmet Özer Şentürk
TBB Delege: Ercan Demir, Sefa Yılmaz, Serkan Cengiz, Sibel Ünlü Hasdemir, Türkan Karakoç
SOYER'DEN TARTIŞMALARI BİTİREN AÇIKLAMA: BİNA YIKILACAK!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Konak'ta bulunan ana hizmet binasının 30 Ekim 2020 tarihinde 6.9 şiddetinde gerçekleşen depremde hasar görmesi ve boşaltılması sonrasında işleyen süreçte bilimsel görüş alındı.
Meclis toplantısına katılan İstanbul Teknik Üniversitesi eski Öğretim Üyesi Barış Erkuş, yapılan çalışmaları anlatırken teknik bir sunumla kamuoyunu bilgilendirdi. Binanın yıkılması ya da güçlendirilmesi noktasında farklı görüşler açıklanırken akademisyen Erkuş önemli ifadeler kullandı.
Binanın tarihçesinden, mimari yapısından ve geçirdiği aşamalardan bahseden Erkuş, güçlendirme maliyetleriyle ilgili de veriler sundu. Erkuş, "Güçlendirmeyle her zaman şüphe olacağını düşünüyoruz" dedi. Bilimden güçlendirmenin yapılmaması yönünde öneri gelince bu kez binanın yıkılacağı görüşü hakim oldu. Yıkım olursa yeni binanın mevcut yere mi inşa edileceği yoksa başka bir alanın mı tespit edileceği ise merak uyandırdı.
Tüm bu gelişmeler sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'den flaş bir açıklama geldi. İzmir Sinema Ofisi Hizmet Binası'nın açılışında konuyla ilgili soruyu yanıtlayan ve tek cümlelik bir açıklama yapan Başkan Soyer tartışmalara nokta koydu. Soyer, "Bina yıkılacak" diye konuştu.
İZMİR EMNİYETİ'NDE DEVİR TESLİM
Cumhurbaşkanlığı İl Emniyet Müdürlüğü Kararnamesi ile Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü'ne atanan İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, görevi Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne'ye devretti. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü bahçesinde yapılan karşılama törenine İl Emniyet Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, İlçe Emniyet Müdür Yardımcıları katıldı. Çiçekle karşılanan Şahne, kendilerini karşılayan görevli personelle tokalaştıktan sonra tören takımına selam verdi.
SOYER'DEN 4 GÜNLÜK GEDİZ MARATONU SONUNDA 12 MADDELİK BİLDİRİ!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ege Belediyeler Birliği Başkanı Tunç Soyer, İzmir Körfezi'ne akan Gediz Nehri’ndeki kirliliğin kaynağını tespit etmek için “Temiz Gediz Temiz Körfez” sloganıyla çıktığı turu tamamladı. 14 Temmuz Çarşamba günü başlayan ve dört gün süren havza turu kapsamında Gediz Nehri'nin doğduğu Murat Dağı'ndaki Karapınar Şelasi'nde kaynağından pırıl pırıl doğan sudan içen Başkan Soyer, daha sonra 401 kilometrelik hatta 1800 kilometre kat ederek, adım adım kirliliğin kaynağını yerinde inceledi. Gediz Nehri'nin doğduğu Murat Dağı'ndan başladığı havza turunu, Tuzçullu'dan tekneyle geldiği, nehrin İzmir'e döküldüğü Foça eski Gediz yatağında sonlandırdı. Yüzlerce doğa gönüllüsü tarafından ellerinde pankartlarla karşılanan Tunç Soyer, konuşmasına etkinliğe katılan belediye başkanlarını kürsüye davet ederek başladı. Başkan Soyer konuşmasında kirliliğe yönelik edindiği gözlemleri paylaştı, kısa vadede yapılması gerekenleri sıraladı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 12 başlıkta alınması gereken önlemleri ise şöyle açıkladı:
1. Gediz Nehri'nin doğduğu Murat Dağı, Milli Park, Deniz'e döküldüğü Gediz Deltası, UNESCO Dünya Doğal Mirası ilan edilmeli.
2. Marmara Gölü'ne ivedilikle Ahmetli Regülatörü’nden su verilmeli. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Ağustos ayı içerisinde göle on gün süreyle can suyu vereceğiz. O gölü kurutmayacağız.
3. Havzanın en temel kirlilik kaynaklarından biri Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) arıtması derhal yapılmalı. Aksi takdirde o OSB derhal kapatılmalı.
4. Gördes'teki nikel madeni ile Murat Dağı'ndaki madenlerin faaliyetleri derhal durdurulmalı. Türkiye'nin en büyük tatlı su rezervlerinden biri olan Gediz Hazvası, madenciliğe, kum ocaklarına, taş ocaklarına kapatılmalı.
5. Havzadaki tüm köy yerleşimleri için paket arıtma tesisleri derhal yapılmalı.
6. Havzadaki tüm kaçak kuyular Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından kontrol altına alınmalı. Yeni kuyuların açılmasına izin verilmemeli.
7. Tarımda havza ölçeğinde ürün planlaması yapılmalı. Su tüketmeyen tarımsal ürünler teşvik edilmeli.
8. Havzada salma sulamaya son verilerek, damlama sulama tekniklerine geçiş hızla tamamlanmalı. Demirköprü Barajı’nın 100 bin dekar sulama alanı, bir an önce kapalı sisteme geçirilmeli.
9. Havzadaki tüm arıtma tesisleri eksiksiz işletilmeli, mevzuat gereği arıtma yapması gereken tüm tesisler yüzde yüz denetlenmeli. Mevcut arıtma sistemlerinin çalışıp çalışmadığı tespit edilmeli, çalıştırılmayan tesisler için idari ceza işlemler yapılmalı. Salihli OSB gibi arıtması efektif çalışan tesisler için elektrik tamamen ücretsiz olmalı.
10. Gediz Nehri ve kolları boyunca söğüt gibi temizleyici bitkilerin gelişmesine olanak verecek alanlar oluşturulmalı.
11. Gediz Havzası'ndaki düzensiz katı atık sahalarının tümü rehabilite edilmeli.
12. Havzadaki tüm jeotermal sondajların deşarjlarının kontrol altına alınmalı, etkin bir denetim yapılmalı Reenjeksiyon kuyuları doğru çalıştırılmayan ve yapılmayan tüm işletmeler derhal kapatılmalıdır. Tarım alanlarında jeotermal sondajlara izin verilmemeli.”
GEDİZ DELTASI'NDA BAZI KUŞ TÜRLERİ ÖLÜ BULUNDU: İNCELEME BAŞLATILDI
Çiğli ilçesindeki, Gediz Deltası'nda bulunan doğal sit alanında aralarında flamingoların da bulunduğu bazı kuş türleri ölü bulundu. Bölgede inceleme yapan ekipler, avcılar tarafından vurulduğu sanılan flamingolardan 1'i üzerinde ölüm nedeninin belirlenmesi için çalışma başlattı.