Hiçbir yazımı TDK içerisinde en fazla yapılan aramalar arasında bulunuyor. Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı genellikle karıştırılırken kullanıcılar birleşik ve ayrı yazımda ikileme düşebiliyor. İşte Türk Dil Kurumu’nun bu kelimenin anlamını açıkladığı ve örnek verdiği bilgiler…
HİÇBİR TDK YAZIMI
Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde yer alan bilgilere göre bu kelime “Bir addan önce getirilerek o adın bildirdiği varlıktan bir tanesinin bile olmadığını anlatan bir söz” anlamına geliyor.
Örnek olaraksa "Fakat o bir çift gözü hayalinden, rüyasından hiçbir şey silemedi." örneği verilmiş.
HİÇBİR NASIL YAZILIR?
Bu kelimenin doğru yazılışı ise birleşik şekilde yazılmış olanı. Yani hiçbir kelimesinin birleşik yazımı doğru “hiç bir” şeklinde yazılması yanlış kullanım oluyor.
ÖRNEK 1: Öfkelendiğinde hiçbir şeyi gözü görmüyordu.
ÖRNEK 2: Acıktığımda hiçbir yemeği ayırt etmem.
ÖRNEK 3: Hiçbir çocuk mutsuz olmamalı.
Hiçbir: DOĞRU
Hiç bir: YANLIŞ
Sonuç olarak bu kelimeyi ayrı şekilde yazanlar yanlış kullanım yapmış oluyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |