GERÇEKİZMİR - İzmir'de 2020 yılının 30 Ekim günü meydana gelen büyük depremin ardından hasar gören yapıların dönüşümü için başlatılan yara sarma sürecine 'emsal artışı' gündemi damga vurdu.
2021 yılının Ekim ayında Bayraklı Belediye Meclisi'ne alınan yüzde 10'luk emsal artışı kararı Büyükşehir Belediye Meclisi'nde parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 oranında revize edilerek resmileşmişti.
Depremzedeleri sevindiren karara tepki gösteren Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu hukuka aykırılık ve kent suçu vurgusu yaparak plan notlarına itiraz etmişti. İtirazların reddedilmesinin ardından harekete geçen TMMOB emsal artışı kararını yargıya taşıdı.
TMMOB'un bu hamlesine depremzedelerden tepki geldi. İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) protesto eylemlerinin ardından yargı sürecinde de düğmeye bastı.
İZDEDA bugün mahkemeye başvurarak emsal artışı davasına müdahillik talebinde bulundu.
RANT DAĞITILMASI DEĞİL, MAĞDURİYETİN GİDERİLMESİ SAĞLANACAK!
Dernek adına kararla ilgili açıklama yapan İZDEDA Başkanı Haydar Özkan şunları ifade etti:
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin açmış olduğu Söz konusu dava ve talepler, 30.10.2020 tarihli İzmir Depremi ile maddi ve manevi kayıplara uğramış vatandaşlarımızın menfaatlerini doğrudan ilgilendirmektedir. Yapıldıkları yıl yönetmeliklerine göre inşa edilen binaların yeniden yapılması sırasında, yeni yönetmeliğin uygulanması nedeni ile uğranılacak hak kayıplarını bir nebze olsun giderecek, depremzedelerin evlerinin yeniden yapılması konusunda maliyetleri biraz olsun düşürecek olan düzenleme, açılan dava ile sürüncemede bırakılmıştır. Bugün, mahkemeniz penceresinden bakıldığında dahi rahatlıkla görülecek, hayalete dönen kent merkezinin ve diğer ilçelerdeki yıkımların mevcut sakinleri ile yeniden inşası, çıkacak karar ile yakından ilişkilidir.
Bayraklı Belediye Meclisinin 04.10.2021 Tarih, 108 sayılı kararı ile kabul edilen İzmir Büyükşehir belediye Meclisinin 11.10.2021 tarih ve 05.1146 Sayılı kararı ile değişikliğe uygun bulunarak onaylanan kararı ile kentsel dönüşüm noktasında, kent merkezine kentleşme kaidelerine aykırı yoğunluk artışı getirilmesi söz konusu değildir. Getiren düzenleme, evlerini yerinde yaptırmasına olanak sağlayacak olan depremzedelerin yerinde kentsel dönüşümüne imkan sağlayacaktır. Yıllar içinde oluşan sosyal dokunun korunmasını sağlayacaktır. Rantın dağıtılması değil, mağduriyetin giderilmesi sağlanacaktır.
30.10.2020 tarihli İzmir depremi sonrasında Türk Milleti olarak bir olduğumuzu, acı günde birbirimizin yanında olduğumuzu bir kez daha göstermiş bulunmaktayız. Ancak, depremin gündemden uzaklaşması ile birlikte depremzedelerin kaderlerine terk edildiğini de görmüş bulunduk. Depremzedelerin sorunlarının siyaset üstü olduğunu unutan bürokratların, vekillerin ve meslek odalarının ortak akılla varacağı sonuçlar yerine mahkemelerde uyuşmazlıkların tarafı olması depremzedeleri derinden sarsmıştır. Sayın mahkemede görülen davada geçen her gün, inşaat maliyetleri artmakta, kiralar ve hayat pahalılaşmaktadır. Azalan ise depremzede ve umutlarıdır.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |