POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yeni patlamalar
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yeni patlamalar
Birleşmiş Milletler'de Netanyahu'ya protesto!
Birleşmiş Milletler'de Netanyahu'ya protesto!
'Şehit kokusu' satışına ceza kesildi!
"Şehit kokusu" satışına ceza kesildi!
Ekonomistlerin eylül ayı enflasyon tahmini açıklandı
Ekonomistlerin eylül ayı enflasyon tahmini açıklandı
3 Kasım 2023 Cuma - 08:09

İZKİTAP kitapseverlerin buluşma noktası

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve SNS Fuarcılık tarafından fuarizmir’de düzenlenen İZKİTAP – 2. İzmir Kitap Fuarı; imza günleri, etkinlikler ve söyleşilerle devam ediyor. 5 Kasım’a kadar ve 10.00 – 20.00 saatleri arasında açık olan İZKİTAP’ı, her gün her yaş grubundan binlerce İzmirli ziyaret ediyor.

İZKİTAP kitapseverlerin buluşma noktası

ZKİTAP - İzmir Kitap Fuarı, bir haftada genci, öğrencisi yetişkini on binlerce İzmirliyi ağırladı. İZELMAN A.Ş. ve KOSGEB desteğiyle yazar ve yayıncıları kitapseverlerle bir araya getiren fuara gelen kitapseverler, sevdikleri yazarları görebilme ve sohbet etme fırsatı buluyor.



İzmirliler, gün boyu yayınevi stantlarını gezerek severek okudukları yazarların kitaplarını alırken çocuklar ve gençler de ağırlıklı olarak okul derslerine yardımcı olacak kaynak ve test kitaplarına ilgi gösteriyor. Fuar kapsamında düzenlenen söyleşi ve imza günleri de büyük ilgi görüyor. Çok sayıda yazar, imza günleri ile okurlarıyla buluşuyor.  

Şermin Yaşar söyleşisi büyük ilgi gördü
Yeni nesil edebiyatın güçlü kalemlerinden Şermin Yaşar da İzmir Kitap Fuarı’ndaki söyleşisiyle okurlarıyla bir araya geldi. Çocuklar ile büyükler arasında köprü kuran eserleriyle tanınan, 2021 yılında Deli Tarla kitabıyla Sait Faik Hikaye Armağanı’na layık görülen Şermin Yaşar’ın İZKİTAP’taki söyleşisi, özellikle ebeveynler ve çocuklardan yoğun ilgi gördü. Yazarın imza etkinliğinde de uzun bir kuyruk oluştu. Şermin Yaşar, söyleşisini takip eden çocuklara seslenerek, “Çocuk kalın, tüm çocuklar çocukluğunu doyasıya yaşamalı, kitaplarımda bunu sürekli anlatmaya çalışıyorum” dedi. 

Çocukluğun çok kıymetli bir dönem olduğunu vurgulayan Yaşar, “Benim çocuk kitaplarımı yetişkinlerin, özellikle de anne babaların okuduğunu biliyorum. Kendileri okumuyorsa çocuklar mutlaka altını çizdikleri yerleri götürüp okuyorlar anne babalarına. Genellikle çocuk tarafını tutan, yetişkinleri de çocuk dünyasına çekmeye çalışan bir dili var kitaplarımın. Yetişkinler ve çocuklar arasında kelimelerden bir köprü kurmayı seviyorum” diye konuştu.

Ege otları konuşuldu
İzmir Ekonomi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk ile Arkeolog ve Gıda Mühendisi Doç. Dr. Ahmet Uhri, İZKİTAP’ta Ege otlarını konuştu. İki akademisyenin birlikte gerçekleştirdikleri söyleşide, Betül Öztürk’ün yaklaşık 2,5 yıldır devam eden çalışmanın sonucunda yazdığı “Ege Otları” adlı kitap ve kitabın yazım yolculuğu, Ahmet Uhri'nin kitaba katkıları anlatıldı. İzleyicilerden yoğun ilgi gören söyleşide Ege Bölgesi ve yakın adalarda bulunan endemik bitkiler, otlar, bu otlardan yapılan yemekler ve bu otların kültüre olan etkileri anlatıldı. Betül Öztürk, “Son 10 yıldır gastronomi, kimya ve mutfak kültürü alanında ürün geliştirme çalışmaları yapıyorum. Aynı zamanda Ahmet Uhri gibi ortaklarla beraber mutfak tarihini yansıtacak eserler yaratıyoruz. Ben İzmirliyim ailem de tarım ve hayvancılığa devam ediyor, çocukluğumdan beri otlara aşinayım. Anneannemle birlikte bahçemizden yemeklik ot toplardık. Balkonumda dahi hala bu otları yetiştirmeye çalışıyorum. Hazırladığımız bu kitap, hem otların kültürünün, geleneksel yemeklere olan etkisinin hem de annelerimizin tariflerinin yer aldığı bir kitap olarak yayımlandı. Bu kitabı, İzmir Kitap Fuarı’nda tanıtmak da bir İzmirli olarak ayrı bir mutluluk kaynağı oldu benim için” şeklinde konuştu. 

Bağımsız kitapçıların sorunları konuşuldu
İZKİTAP - İzmir Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen “Cumhuriyet'in 100. Yılında Bağımsız Kitapçılar” konulu söyleşide Yerdeniz Kitapçısı Ortağı Nuray Önoğlu, Hermes Sahaf Kurucusu Ümit Nar ve Antik Sahaf Kurucusu İsmail Kün konuşmacı olarak yer aldı. Günümüzde yaşanan ekonomik, siyasi ve teknolojik gelişmelerin bağımsız kitapevleri üzerindeki etkilerinin konuşulduğu söyleşide, sadece ticari kaygılarla yapılan kitapçılığın, kültürel bir çoraklaşma tehdidini de beraberinde getirdiği vurgulandı. 

Yaşanan tüm sorunlara rağmen bağımsız kitapçılığın geleceğinin iyi olacağına inandığını söyleyen Nuray Önoğlu, “Okurla birebir ilişki kurmak, onlara seçimleri konusunda rehberlik etme becerisine sahip olmak yeri doldurulacak şeyler değil. Ayrıca Türkiye'de de Avrupa ve Amerika'da başlayan ‘Uzman Kitapevi’ eğilimine benzeyen tarih, çocuk, yemek gibi konularda uzmanlaşan kitapçılar açılabilir. Eğer yerel yöneticiler, bağımsız kitapevlerine bu tür tematik kitapevleri için alanlar açıp bir takım destekler temin ederse hem kültür hayatını hem de bağımsız kitapçılığı desteklemiş olurlar” dedi.

Teknolojinin hızına yetişemiyoruz
E-kitap, yapay zeka gibi teknolojik gelişmelerin her geçen gün daha da arttığını ve teknolojinin hızına yetişemediklerini söyleyen Ümit Nar, bağımsız kitapçı ve sahafların okurlarını iyi kitap ve iyi çeviriler ile buluşturmak için çalıştığını anlattı. Nar, “Zincir yayınevlerinin sizin bir daha gelmenize ihtiyacı yok, ama bağımsız kitapçıların müdavimlere ihtiyacı var” diye konuştu.

Kitapevleri cazibe merkezi olsun
Söyleşide sektördeki haksız rekabet ortamından, nitelikli ara eleman eksikliğinden ve akademik yayıncılığın durumundan söz eden İsmail Kün de “Sahaflık, hafıza tazeleme işidir ve sahaflığın temelini, eskiyi korumak oluşturur. Bizim gibi belleksiz toplumlarda bu çok kıymetli bir iş. Şu an bizi çok sevenlere, yaptığımız işin bulunduğumuz yerleşim yerleri için ne kadar anlamlı olduğuna bilenlere ve gelecekte okuma aşkını e-mağazaların belirlemesine izin vermeyecek olan küçük bir kitleye kitap satıyoruz. İnsanları kitapevlerine daha çok getirmeliyiz. Pandemi dönemine kadar biz kitapevimizde etkinlikler yapardık. Kitapevlerini cazibe merkezleri olarak kullanmalıyız” dedi.

Fuara ulaşım için düzenleme
Fuar boyunca, 700’ün üzerinde imza etkinliği, 86 söyleşi ve birçok farklı etkinlik düzenleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilerin fuaizmir’e ulaşımını kolaylaştırmak için de İZKİTAP’a özel ulaşım hatları oluşturdu. 92 numaralı Üçyol Metro-Fuar İzmir, 610 numaralı Gaziemir Semt Garajı-Fuar İzmir, 650 numaralı Fahrettin Altay-Fuar İzmir ve 540 numaralı Lozan Meydanı-Fuar İzmir hatları dışında, Bornova Metro İstasyonu ile Şirinyer İZBAN aktarmadan fuarizmir’e düzenli seferler yapılıyor. Ayrıca, Kültürpark Lozan Kapısı’ndan da belirli zaman aralıkları ile kalkan ücretsiz servislerle de fuarizmir’e ulaşılabiliyor. Okullardan da öğrencilerin İZKİTAP’a kolay ulaşımı için servisler kaldırılıyor.

 
Pentagon: Ateşkesi desteklemiyoruz!
 
Akdeniz'de 4,1 büyüklüğünde deprem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'den üreticiye can suyu!
“Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda Türkiye’ye örnek bir kalkınma ...
İzmir'deki fuarda süs bitkisi üreticilerinden KDV çağrısı!
Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi Fuarı 18’inci kez açıldı. Açılış ...
Bayraklı Pati İzi yola çıkıyor!
Bayraklı Belediyesi, Postacılar’da yapımını tamamladığı ve yakın zamanda ...
 
Karşıyaka’da çocuklar KARGEM ile geleceğe hazırlanıyor
Eğitimde fırsat eşitliği sağlamaya yönelik çalışmalarını sürdüren Karşıyaka ...
Menemen'de fitness center için geri sayım
Menemen Belediyesi, Halil Alkaya Pazar Yeri’nin üst katına fitness center salonu kazandırıyor.
Gaziemir'in sanat merkezi yola çıkıyor
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın vizyon projelerinin başında gelen ...
 
Proje hazır bekliyor... Batur'dan jandarma alanı için acil çağrı!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, belediyenin 15 milyonluk kamulaştırmasının ...
Bornova'ya 'Stormlog' müjdesi: Elektrik güneşten sulama havuzdan!
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Bornova Belediye Meclisi Kasım ...
Soyer'den 61 milyonluk projeye yerinde inceleme
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dirençli kent hedefi doğrultusunda ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri