POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
DEM Parti'nin 'Öcalan' başvurusuna yanıt!
DEM Parti'nin 'Öcalan' başvurusuna yanıt!
Mesut Özil'den TFF başkanlığı iddialarına yanıt!
Mesut Özil'den TFF başkanlığı iddialarına yanıt!
Mehmet Ali Erbil hakkında yeni karar!
Mehmet Ali Erbil hakkında yeni karar!
CHP’den belediye gelirlerinde ‘kesintiye’ tepki!
CHP’den belediye gelirlerinde ‘kesintiye’ tepki!
26 Mayıs 2023 Cuma - 20:25

İZSU Genel Kurulu'nda 'arsenik' ve 'Sünger Bob' tartışması!

AK Partili Hızal’ın ‘arsenik verisi’ çıkışına ve ‘Sünger Kent Projesi’ için ‘Sünger Bob’ ironisi yapmasına yanıt veren CHP’li Aydın, “‘Arsenikli su mu içiriyorsunuz?’ sözü çok tehlikeli bir sözdür. İZSU’nun sitesinde her semtin analizleri arsenik verileri dahil her hafta yayınlanıyor” derken, “Kimileri emeği, çabayı, dayanışmayı ve dostluğu sembol eden Sünger Bob’u istisnayla burada anabilir. Sünger Bob size kurban olsun. 1 metreküp yağmur suyu bile toplasanız, bu bir şeydir” diye konuştu.

İZSU Genel Kurulu nda  arsenik  ve  Sünger Bob  tartışması!

GERÇEKİZMİR – İZSU Genel Kurulu ikinci birleşimi İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. 

Oturumda kurumun faaliyet ve kesin hesap raporları masaya yatırıldı. Oturumda raporlar AK Parti ve MHP’nin ret oylarına rağmen CHP ve İYİ Parti’nin onayıyla oy çokluğuyla meclisten geçti. 

Oturuma CHP ile AK Parti arasında yaşanan ‘arsenik’ ve ‘Sünger Bob’ tartışması damga vurdu. Genel Kurul sonunda AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’ın ‘raporlarda arsenik verisi’ çıkışına ve ‘Sünger Kent Projesi’ için ‘Sünger Bob’ benzetmesi yapmasına yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “‘İzmirlilere arsenikli su mu içiriyorsunuz?’ sözü çok tehlikeli bir sözdür. İZSU’nun sitesine girerseniz her semtin arsenik dahil haftalık analizini görürsünüz. Her hafta ve her yer için yayınlıyor. Ve tüm bu analiz sonuçları bakanlık tarafından da denetlenmektedir” derken, “Kimileri emeği, çabayı, dayanışmayı ve dostluğu sembol eden Sünger Bob’u istisnayla burada anabilir. Sünger Bob size kurban olsun. Keşke hepimiz Sünger Bob olabilsek. 1 metreküp yağmur suyu bile toplasanız, bu bir şeydir” diye konuştu. 

OTURUMDA NELER YAŞANDI, KİM/NE MESAJ VERDİ? 

‘YAŞAYAN KÖRFEZ’ RAPORU 
Oturumda ilk sözü CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın aldı. CHP’li Aydın, İZSU’nun temel hedefinin kuraklık ve iklim kriziyle mücadele ederek, doğayı ve canlıları korumak ile ‘yaşayan bir Körfez’ ortaya koymak olduğunun altını çizerek, kurumun yatırımları hakkında detaylı bilgi verdi. Aydın, “İZSU yaşayan Körfez ve sıfır koku hedefi için 2.5 milyarlık bir yatırımla karşımızdaydı. İZSU Körfez’in temizlik sürecinin devamı ve varlığını sürekli kılması için çalışmalarına devam ediyor. Koku sorunun bu yıl önemli ölçüde azaldığını hepimiz göreceğiz. Körfez’in temizliği bakımından Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi önemli bir unsur… Bu yıl bu tesis için Temmuz ayında bitecek bir revizyon çalışması yapılıyor. Bu çalışmayla tesisin verimliliğinin arıtması ve arıtma suyunun kalitesinin artırılması hedefleniyor. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4.Fazının ihalesi tamamlandı, imzalar da bugün atıldı. Bu fazın inşaatı 2024 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacak. Bu çalışmaların ardından tesise 216 bin metreküplük bir ilave kapasite sağlayacak. İZSU Bornova, Bostanlı, Peynircioğlu derelerinin çıkış ağızlarında yaklaşık 420 bin metreküplük tarama çalışmalarını da tamamladı. 2022 yılında 24 kilometrelik dere hattında ıslah çalışması tamamlandı ve 544 kilometrelik dere hattında ise bakım ve temizlik çalışması yapıldı. Son 1 yıl içerisinde dere yataklarından toplam 256 bin ton atık malzeme çıkarıldı. İZSU ‘yaşayan Körfez’ hedefi doğrultusunda projelendirdiği ve ihale aşamasına getirdiği çalışmalarla yaklaşık 8 milyarlık bir yatırım yapmaya da hazırlanıyor. Körfez’deki baskıyı hafifletmek amacıyla Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’ne yeni bir deşarj hattı ilave ediliyor. Hattın projelendirmesi tamamlanmış durumda. En kısa sürede ihaleye çıkarılacak. Kirliliğin önüne geçmek için önemli bir adım daha atılmış olacak ve burada oluşturulan tatlı sular Gediz’e verilerek iç Körfez’in baskısı oldukça azaltılacak. Çiğli Arıtma Tesisi’nin çıkışında sığlaşan bölgede 3500 metre uzunluğunda, 40 metre genişliğinde bir alan taranarak kanal haline getiriliyor. Açılan bu kanal sirkülasyonun artırılmasını ve dış Körfez’e daha hızlı aktarılmasını sağlayacak. Buradan çıkacak malzeme Çiğli Azmak Dalyanı’nın restorasyonunda kullanılacak. Bu çalışmayla dalyan yeniden doğaya kazandırılacak” diye konuştu. 

KENT MERKEZİNE DEV ARITMA 
İzmir’in su arıtmada lider kent olduğunu altını çizen Aydın, bu alanda yapılan çalışmalar hakkında da, “İzmir’in farklı kapasitelerde, mevsimsel ihtiyaçlara uyum sağlayabilen ve modern 70 adet atık su arıtma tesisi, %97,2 ileri biyolojik atık su arıtma oranı ve atık su altyapı yatırımları ile atık su yönetiminde Türkiye’nin lider şehri oluşu elbette İZSU Genel Müdürlüğü’nün gösterdiği bu çabanın sonucudur. Bu oran diğer iki büyük kentimiz olan Ankara’da yüzde 19, İstanbul’da ise yüzde 39 olarak seyrediyor. İZSU, artan nüfus ve atık su miktarı nedeniyle mevcut atık su arıtma tesisinin alana hizmet etmekte zorlanır hale geldiğini tespit etti. Tesisin faaliyet gösterdiği 20 yılı aşkın sürede mekanik ve inşai olarak revizyona ve kapasite artışına ihtiyaç duyulması nedeniyle gerekli proje çalışmalarına başlandı. Bu yıl içerisinde ihaleye çıkılacak ve bu önemli proje hayata geçirilecek. Ayrıca Çiğli Atıksu Arıtma Tesisine giden Narlıdere Altıevler ve Huzur Mahallelerinde hizmet veren mevcut kollektör hattı yeni bir çalışmayla, Çiğli yerine Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisine yönlendirilecek. 

Böylece Bakü Bulvarı, Sahilevleri ve diğer atık su hatlarından gelen yük azaltılarak oluşan taşmaların ve koku sorunun önüne geçilecek. Mevcutta yer alan atıksu hattının gerekli kısımları da yenilenerek toplamda 5 kilometrelik güzergahta yapılacak çalışmayla yaklaşık 9 kilometre atık su hattı imalatı yapılacak” dedi. CHP Grup Başkanvekili ayrıca İZSU’nun kent merkezine hizmet verecek çok önemli ve yüksek maliyetli bir projenin de İzmir’e kazandırılacağını açıklayarak, “850 milyon liralık dev bir yatırımla hayata geçecek olan proje kapsamında, Karabağlar ilçesinde yer alan İZSU yerleşkesi içerisinde yeni bir atık su arıtma tesisi inşa edilecek. Karabağlar Atıksu Arıtma Tesisi; Gaziemir ve Buca ilçelerinin tamamının ve Karabağlar ilçesinin nüfusunun %50’nin yani yaklaşık 890.000 kişinin atık suyunu arıtacak kapasiteye sahip olacak” dedi. 
YAĞMUR SUYU AYRIŞTIRMA ÇALIŞMALARI 
Aydın konuşmasına, “Konak, Bayraklı, Çiğli, Karşıyaka, Buca, Bornova, Karabağlar ilçeleri başta olmak üzere birçok metropol ilçede yağmursuyu ayrıştırma projeleri hayata geçirildi.  Sadece 2022 yılında 75 kilometre uzunluğunda ayrıştırma hattı imal edildi. Böylece İZSU’nun 2019 yılından bu yana kentin altyapısına kazandırdığı ayrıştırma hattı 220 kilometreyi buldu. Bayındır ve Menderes ilçelerinde imalatlar tamamlandı. Urla’da ayrıştırma imalatları halen devam ediyor. Projelendirilen yeni işler kapsamında da Bergama, Menemen, Torbalı, Pancar ve Gümüldür’de yeni imalatlara en kısa sürede başlanacak. Bu kapsamda sadece 2023 yılı içerisinde 270 kilometre daha ayrıştırma hattı imalatı yapılacak” diyerek devam etti. 
Kuraklıkla mücadele kapsamında yapılan çalışmaları da detaylandıran Aydın, “Devam eden ve planlanan tüm geri kazanım ünitesi projeleri hayata geçtiğinde ise İZSU yıllık 114 milyon metreküp atık suyu geri kazanmayı hedefliyor. Böylece sadece geri kazanılmış atık suyla tüm kentsel yeşil alanların ve tarım için gerekli olan sulama suyunun da önemli bir bölümünün karşılanması hedefleniyor. Kuraklık tehdidine karşı yürütülen atık suların geri kazanımı projesi ilk olarak Bayındır’da başladı. Bayındır Hasköy Atıksu Arıtma Tesisi bünyesinde kurulan geri kazanım ünitesi üreticinin hizmetine sunuldu. Başkanımız Sayın Tunç Soyer, geçtiğimiz günlerde tesisten geri kazanılan A sınıfı sulama suyunun sembolik olarak 0,1 kuruştan yani aslında ücretsiz olarak çiftçilerimize verileceğini de müjdelemişti. Başkanımızın da dediği gibi İzmir için bir devrim niteliğinde olan bu projenin bir benzeri de Tire’de var. Atık sular Tire’de de tarımsal sulamada kullanılacak. Günlük 6 bin 976 metreküp kapasiteli Tire Atıksu Arıtma Tesisi’ne kurulan Geri Kazanım Ünitesi ile arıtılan suların yeniden kullanılması sağlanacak. Bölgedeki su kaynakları bu sayede daha etkin bir şekilde kullanılacak. Çeşme Reisdere - TOKİ Atıksu Arıtma Tesisi’nde de geri kazanım ünitesinin imalatları bitti. Burada da atık sular kentsel yeşil alan sulamasında kullanılacak. Ve tabi geri kazanım projelerinin kent geneline yayılması hedefiyle en büyük proje Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde hayata geçecek. Bu proje sayesinde günde 200 bin metreküp suyun tarımda kullanılması sağlanacak.  Tesisten geri kazanılacak su, kentsel yeşil alanların sulanmasında, Menemen Ovası’nda tarımsal sulamada, Gediz Deltası sulak alanında ise çevresel fayda amaçlı kullanılacak” dedi. 

YENİ SU KAYNAKLARI, YENİLENEBİLİR ENERJİ VE KAYIP-KAÇAKLA MÜCADELE 
İZSU’nun 30 ilçede yaşayan tüm vatandaşlarımızı kuraklık ve iklim krizinin olumsuzluklarından korumak için alternatif su kaynakları sağlamaya devam ettiğini ifade eden Aydın bu kapsamda 46 yeni içme suyu kuyusunun açıldığını, 168 yeni içme suyu sondaj kuyusu için çalışmalarını da sürdüğünü ifade etti. 

Aydın konuşmasının devamında İZSU’nun işletmede olan tesislerinde yakında tamamlanacak olan HES ve GES santrallerinde 32 milyon kWk enerjiyi kendisi üretmeye başlayacağını ifade etti ve bunun 100 milyon liralık tüketim ihtiyacının yenilenebilir enerji kaynakları ile karşılanacağı anlamına geldiğini ifade etti. 
Kayıp-kaçak oranları konusunda da konuşan CHP Grup Başkanvekili, “2019 yılında su kayıp kaçak oranımız yüzde 30,69 iken yaptığımız içme suyu hattı imalatları ve yenileme çalışmaları sayesinde bu oranı şu anda yüzde 28,31’e düşürdük.  11 merkez ilçemizde su kayıp kaçaklarının ortalaması yüzde 27,95… 30 ilçede ise yüzde 28,31” dedi. 

SANAYİ TARİFESİ ÇIKIŞI! 
Aydın konuşmasının son bölümünde Büyükşehir’in maliyetlerdeki yüksek artışlara rağmen hem yatırımlarına devam ettiğini hem de vatandaşlara daha uygun fiyatlarla su ulaştırmak için de mücadele ettiğini ifade ederek, İZSU 2023 yılının Ocak ayında 2 milyondan fazla abonesine yüzde 7 indirim yapma kararını kamuoyuyla paylaştı. Mahalle statüsüne geçen köy ve beldelerde uygulanan yüzde 50 ve yüzde 75 indirimli tarifelerin Sayıştay raporları doğrultusunda kaldırılması sonrası, 6360 ve 5216 sayılı yasalarla görev alanına giren yerleşimlerdeki indirimli su tarifeleri zorunlu olarak kaldırıldı. İZSU, bu yeni düzenleme ile oluşacak gelir artışını kent genelindeki abonelere indirim olarak yansıtma kararı aldı. Konut ve konut dışı abonelerin ilk kademe su tarifelerinde yüzde 7 oranında indirim yapıldı. 12 Mart tarihinde ise resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yasa kapsamında, mahalle statüsüne geçen köy ve beldelerde uygulanan yüzde 50 ve yüzde 75 indirimli tarife uygulamasını yeniden uygulamaya konuldu. Tarife değişikliği 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olarak geriye dönük uygulandığı için Şubat ve Mart ayında tahsil edilen indirimsiz faturalardaki fazla tutarlar da sonraki ayların faturalarından düşüldü. Yürürlüğe giren yeni düzenleme ile kırsal mahallerde yüzde 50 ve yüzde 75 indirimli tarife uygulamasına yeniden geçen İZSU Genel Müdürlüğümüz, söz konusu indirim geri gelmesine rağmen, yaklaşık 2 milyon abonenin faydalandığı yüzde 7 indirimi de geri çekmedi. Sadece 125 bin aboneye uygulanan alacak yüklemenin İZSU’ya maliyeti 47 milyon lira. Şunu bir kez hatırlatmak isterim: Kamu hizmeti yapan, resmi bir kuruluş olan ve temel ihtiyaç olan suyu üreten, dağıtan ve arıtan İZSU kullandığı elektrik için sanayi tesisi üzerinden ödeme yapıyor. Bu açık bir haksızlıktır. Daha önce de söylediğimiz gibi enflasyon frenlenir, girdi maliyetleri düşürülürse, belediyelerin su ve kanalizasyon idarelerine birer ticari işletme muamelesi yapılması uygulamasına son verilirse su ücretlendirmeleri de bu oranda düşürülecektir” dedi. 



‘4 YIL’ SORULARI!
Aydın’ın ardından kürsüye AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal çıktı. AK Partili Hızal genel kurulda yaptığı konuşmada, “İZSU şehrimizin can damarı, o nedenle yapacağımız tüm eleştirilerin yapıcı olduğunu anlamanızı isterim. Bir belediye başkanı icraatlarıyla değil mazeretleriyle konuşuyorsa o şehir için sıkıntı kapıdadır. Baktığımızda İzmir’de vaat vermek çok kolay. Söyleniyor, söyleniyor ilerleyen günlerde ya söylem değişiyor ya da bunlar unutuluyor. Çünkü ‘ceketimizi assak kazanırız’ anlayışı hakim. Maalesef ki Sayın Tunç Soyer’in de 4 yıldır kenti bu anlayışla yönettiğini gördük. 4 yılda İzmir’de bir takım şeylerin değişmiş olması gerekiyor. 4 yılda koku sorunu vardı da bugün yaşanmıyor mu? 4 yıl önce İzmir’de yağan her yağmur sonrası taşkın, sel görüntüleriyle karşılaştık da bugün karşılaşmıyor muyuz? Kanalizasyon ve yağmursuyu hatlarının ayrıştırılması 4 yıl önce sorundu da bugün tamamlandı mı? Ya da Sayın Başkan’ın 4 yıl önce kurduğu İzmir Körfezi’nde yüzme hayali gerçekleşti mi? Ya da İzmir’de koku kaynağı olarak bildiğimiz derelerin durumu 4 yıl öncesinden farklı mı? İlkel yöntem olan kireç dökme bugün de yapılmıyor mu? İklim krizi ve kuraklıkla ilgili olarak 4 yıl öncesinden bugüne hangi noktaya gelindi? Ne yazık ki bu sorulara olumlu bir cevap veremeyeceğiz” dedi. 

“SON 20 YILIN EN KÖTÜ FİNANSAL TABLOSU!”
“İZSU yatırımcı bir kuruluş olmak zorunda” diyen AK Partili Hızal kurumun finansal yapısını da eleştirdi ve şunları söyledi: İZSU 2022 yılı gelir bütçesi 4 milyar 838 milyon, gider bütçesi de 5 milyar 810 milyon. Yatırım yapmış diye düşünüyorsunuz değil mi? 972 milyon gibi bir cari açık var. İZSU bu cari açığı kapatmak için borçlanmış, yatırım için değil günlük temel giderler için. İZSU ayrıca 580 milyonluk hak edişleri yapmayarak da borçlanmış. Müteahhit firmalara ödeme yapmamış. Demek ki İZSU’nun piyasaya tahakkuk edilmemiş 580 milyon lira borcu var, tahakkuk edilmemiş ya da ettirilmemiş olanları bilmiyoruz. İZSU’da temel sorunlarından biri firmaların ihalelere girmek istememesi. Çünkü giriyor, işi yapmaya başlıyor ama parasını alamıyor. İZSU son 20 yılın en kötü finansal tablosuyla karşı karşıya! 942 milyon yatırım yapmış olan İZSU demek ki bütçesinin yüzde 16’sını kullanmış. Yüzde 40-45’ini ayırması gerekirken. Aynı İZSU personel giderek olarak ise bütçenin yüzde 28’ini harcamış. ‘100 yıl 100 proje’ açıklandı. ’20 milyar lira bütçeyle bu yıl başlayıp önümüzdeki yıl bitirilecek yatırımlar var’ dendi. 942 milyon bu yıl ayrılmış, önümüzdeki yıl 22 milyar lira! 

“TÜRKİYE’NİN EN PAHALI SUYU, İZSU DARPHANE KURMUŞ!”
İZSU tarafından İzmir’de satılan suyun Türkiye’nin en pahalı suyu olduğunu ifade eden Hızal, “İzmirliler evlerine damacanayla su alsalar daha ucuza mal ederler. İzmirliler kullandıkları elektrikten daha pahalı su kullanıyorlar. Büyükşehir Belediyesi göreve geldiğinizden bu yana yüzde 415 zam yapmış. Sadece zammı otomatiğe bağladınız bir yıllık süre içerisinde bile yüzde 210 zam yapılmış. Elektrik fiyatlarını bahane ederek diyerek kolaya kaçıyorsunuz. İZSU adete bir darphane kurmuş. 2019 yılından bu yana 11 metropol ilçede kayıp kaçak oranlarında yüzde 1’den az bir ilerleme kaydedilmiş. İzmir’in suyu hala dağa taşa akıyor. Bütçenin yüzde 16’sıyla yatırım yaparsanız tabi ki bu oranları aşağı çekemezsiniz. Su pahalı peki sağlıklı mı? İZSU laboratuvarlarında arsenik ölçümü yapılmıyor. Acaba İZSU İzmir’e arsenikli su mu veriyor?” diye konuştu. 

KAÇAK ARITMA TESİSİ ÇIKIŞI! 
İzmir’deki 41 arıtma tesisinin çevre izin belgesi olmadığını ifade eden AK Parti Grup Başkanvekili ayrıca, “Sırf bu nedenle İZSU’ya bakanlıkça 5.5 milyon lira ceza kesilmiş. Hadi paranın bir önemi yok peki çevreye verdiği zararı nasıl ortadan kaldıracaksınız? Bu kaçak tesislerin İZSU’ya ve İzmir’e bir yükü daha var. Sayın Aydın ‘sanayi elektriği kullanıyoruz, maliyet yüksek’ dedi. Bu tesislerin bu belgeleri olsa devletten teşvik alırlar. Yıllık yaklaşık 45-50 milyon lira… Bunun hesabını kim verecek?” dedi. 

Büyükşehir Belediyesi ve İZSU’yu Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4.Faz ihalesi süreci üzerinden de eleştiren Hızal, “Çiğli’deki çamur aynı zamanda şehirdeki kokunun temel nedenlerinden biri. ‘Kokuyu bu yıl gidereceğiz’ demekle de sorun ortadan kaldırılmıyor” dedi. 

AK Parti Grup Başkanvekili, “Sayın Tunç Bey her sene ‘Artık Kemeraltı’nda bu görüntülerle karşılaşmayacağız’ diyor, ne zaman bunu söylese Kemeraltı’nı su basıyor. İZSU kendi yağmur suyu meselesini çözememişken, çıkmış ‘Sünger Kent İzmir’ projesini yapıyor. ‘Tahtalı Barajı’ kadar su toplayacağız’ diyor. Bu vizyon hayali oldu. Depolar vermekle sünger kent olunmuyor. Dünyanın gelişmiş kentlerinde suyu çekebilen asfaltlar, kaldırımlar var” ifadelerini kullandı. 

KÖRFEZ SALVOSU! 
“Gittiğimiz her yerde İzmir’in simgelerinden bahsederler. Artık sizin yüzünüzden bir simge daha eklendi, o da koku” diyen Hızal, “3 yılda Körfez’de yüzmek gibi fantastik hayallerle olmaz bu iş, gerçekçi, ayağı yere basan projelerle olur. Ne oldu, Sayın Başkan Körfez’de yüzebiliyor mu? ‘Körfez kendi kendini temizleyecek’ dedi, o da olmadı kirliliği gitti Gediz’de aradı, o da olmadı! Sorun bu şekilde giderilmez, yatırım yapacaksınız. İzmir’in derelerini temizlemek için kireç basmak dışında hiçbir yönteminiz olmadığını için Körfez kirlenmeye devam ediyor” dedi. 

MHP’DEN ‘SAHA’ VE İHALE ÇIKIŞI! 
MHP Grup Başkanvekili Cüneyt Umutlu ise genel kuruldaki konuşmasında İZSU’yu patlaklara kısa sürede müdahale edilememesi, su kaçaklarının uzunu süre devam etmesi ve sorunlardan kaynaklı yol tahribatlarının düzeltilmemesi üzerinden eleştirdi. MHP’li Umutlu ayrıca İZSU’nun yaşadığı ihale sorunları hakkında, “Siz güven veren bir şirket değilseniz firmalar sizin ihalelerine girmez. Müteahhitler İZSU’nun ihalelerine girmiyor” dedi. Umutlu, İZSU’nun sahadaki bu sorunlar nedeniyle ilçelerde CHP’ye de zarar verdiğini ileri sürdü. 

İYİ PARTİ’DEN RAPORLARA ONAY 
İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç ise İZSU çalışmalarını takdir ederek, “Grubumuzun her iki rapora da oya olumlu olacaktır” diye konuştu. 

AYDIN’DAN TÜM ELEŞTİRİLERE TEK TEK YANIT! 
Öte yandan CHP Grup Başkanvekili Aydın’dan gündem dışı bölümde eleştirilere tek tek yanıt geldi. Aydın, AK Partili Hızal’ın ‘arsenik çıkışı’na da tepki gösterdi. 

CHP Grup Başkanvekili, “Sayın Özgür Hızal eleştirilerini sayınca kendimden şüphe ettim, acaba ben ne anlattım diye… ‘Hiç’ demekle ‘yetersiz’ arasındaki fark o işi yapanların emeği ile ilgili bir farktır ve önemli bir farktır. Hepimiz İZSU’nun daha iyi çalışmasını istiyoruz ama ‘Hiç bir şey yapmadınız’ demek haksızlık olur. Doğru 20 yılın en kötü finansal tablosu, çünkü bütün ülke son 20 yılın en kötü finansal tablosunu yaşıyor. Hepimiz kötü durumdayız, paramız eridi. Siz bunu ister dış güçlere bağlayın, ister küresel krize bağlayın, tartışmak için söylemiyorum, hepimizin 20 yılın en kötü ekonomik tablosunu yaşıyoruz. Devletin hangi kurumu daha iyi bir ekonomik tablo içinde ki? Yatırım kaleminin ne olduğu kamu kanunuyla sabittir. Devletin tüm kamu maliyesi bir yatırım tanımı yapıyor ve İZSU da bunun üzerinden bir yatırım tablosu ilan ediyor. Rakamlara takla attırmayın. Daha iyisini isteyin ama mevcut yatırım hesabını kendinizce bir hesaba vurmak her şeyden önce kamu maliye sistemine yanlış olur. İnsanların yoksulluk sınırının altında maaş aldıkları bu dönemde rica ediyorum ‘Personel gideriniz yüzde 28’ demeyin. Personelimize verdiğimiz ücret hala yetersizdir, daha fazla ücret almalı çalışanlarımız. İZSU, ’100 yıl 100 proje’ perspektifiyle uzun bir vizyon ortaya koyuyor, kimse bunları 1 yılda yapacağını söyledi. Hadi damacana konusu espriydi tamam da, burada çok önemli bir iddiada bulundunuz. ‘İzmirlilere arsenikli su mu içiriyorsunuz?’ sözü çok tehlikeli bir sözdür. İZSU’nun sitesine girerseniz her semtin arsenik dahil haftalık analizini görürsünüz. Her hafta ve her yer için yayınlıyor. Ve tüm bu analiz sonuçları bakanlık tarafından da denetlenmektedir. İnsani tüketim amaçlı sular yönetmeliğince yapılıyor tüm bu işlemler. Bir iddiada bulunmamak adına bunu soru sorarak yapmak da iddiada bulunmaktır ve İzmirli vatandaşlarımızı endişeye sokar bu!” diye konuştu. 

Aydın konuşmasında arıtma suyu toplamındaki düşüş hakkında da açıklamalarda bulunurken, “2016 yılında İzmir’in atıksu sayı tesisinin kapasitesi 301 milyon metreküpken, 2021 arıtma suyuna gelen kapasite 260 milyon metreküpe indi. Bunun sebebi yağmur sularının buraya gelmemesidir. Bu yeterli değildir, daha fazlası olmalıdır, bunda bir sorun yok” dedi. Elektrik kullanımı tartışmasına da değinen Aydın, “Sadece arıtma tesislerinde kullanmıyoruz ki biz elektriği… İZSU bir sanayi kuruluşu değildir, kamunun malıdır. O halde bir kamu kurumuysa ve kamu hizmeti üretiyorsa elektriği kamu kurumu tarifesinden kullanmalıdır. Bu çok basit bir şey, zor değil ki! Bütün belediyelerimiz için aynı sorun var” dedi. 

CHP’li Aydın şöyle konuştu: Bazı önermelerimiz ya da bazı faaliyetlerimiz kimileri için fantastik gelebilir, kimileri hayal ettiğimiz şeylerin yanına bile yaklaşamaya da bilir, kimileri Tunç Soyer’in ve yaptığı çalışmaların bir perspektif ortaya koymak olduğunu algılayamaya da bilir. Ve bu kimileri emeği, çabayı, dayanışmayı ve dostluğu sembol eden Sünger Bob’u istisnayla burada anabilir. Sünger Bob size kurban olsun. Keşke hepimiz Sünger Bob olabilsek. Çocukluğunuzu ve neşenizi kaybetmeyin. 1 metreküp yağmur suyu bile toplasanız, bu bir şeydir. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda bir perspektif ortaya koyuyor. Bunu ortaya koyabilen belediyeleriniz var mı? Bunun sayısını artırabiliyor muyuz? O zaman bu ülke kuraklık ve iklim değişikliği hakkında bir adım atmış olacak. O yüzden yapılan şeyi küçümsemek ve çok da kıymetli bir karakter olan Sünger Bob üzerinden anmak benim için hoş değil… 

 
İzmir’de suya yeni tarife!
 
"Ankara Jitem" davasında tüm sanıklara beraat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de suya yeni tarife!
Büyükşehir Meclisi’nde gerçekleşen İZSU Genel Kurulu’nda kentte Haziran ...
'TOKİ'ye su bağlanmıyor' iddialarına yanıt!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü İzmir’in Ödemiş ilçesinde ...
Soyer Bayındır'da Romanlarla buluştu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayındır Çırpı’da Roman ...
 
Körfez için kritik hamlede imzalar tamam!
Büyükşehir Belediyesi İZSU, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesini ...
Halkın Bakkalı/Kasabı'nda mobil dönem!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 11 şubeyle hizmet verdiği Halkın Bakkalı/Halkın ...
"Bizim asli meselemiz sizlere sahip çıkmak"
Şehit aileleri ve gazi derneklerini ziyaret eden İzmir Büyükşehir Belediye ...
 
Soyer de sahada, İzmir'in fayları mercek altında!
Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırmaları ve risk azaltma projelerini ...
İEKKK'da Avrupa Gençlik Başkenti hedefi zirvesi!
İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu 118. toplantısını yaptı. İzmir ...
Narlıdere spor okullarında sertifika coşkusu
Narlıdere Belediyesi’nin kış dönemi spor kursları başarıyla tamamlayan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir İl Başkanı’nın zor sınavları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri