İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan 2019 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışması içerisinde 62 EBSO Üyesi yer aldı. Merkezi İstanbul, Ankara veya başka şehirlerde olup, aynı zamanda üretimleri İzmir’de olduğu için EBSO üyesi olan firmaların da bu sayıya dahil edildiğini belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “İçinde bulunduğumuz Covid-19 sürecinde de çok net olarak gördük ki, Türkiye’nin üretmekten, ürettiğini ihraç etmekten, katma değerli üretim yapmaktan başka bir şansı yoktur” dedi.
İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan 2019 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “2019 yılı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun yaklaşık yüzde 12,4’ünü EBSO üyesi firmalar oluşturmaktadır. Yani her 12 büyük firmadan biri Odamızın üyesidir. EBSO’nun ilk 100 listesine giren firmaların 43 tanesi de 500 büyük listeye girmeyi başarmıştır” dedi.
İSO’nun 500 büyük listesindeki 62 EBSO üyesinin, üretimden satışların, cirosunun yüzde 11’ini, ihracatının ise yüzde 9’unu gerçekleştirdiğini vurgulayan Yorgancılar “100 Büyük firma ile 500 Büyük firmanın analizinde ortaya çıkan bazı sonuçları karşılaştırdığımızda; üretimin toplam satışlar içindeki payı 100 büyük firmamızda yüzde 92’ye çıkarken 500 büyük firmada yüzde 89’dur. Benzer şekilde ihracatın üretimden satışlar içindeki payında da 100 büyük firmamız 1000 birimlik üretimin 36,7 birimini ihraç ederken, 500 büyük firma 34,6’sını ihraç etmektedir” dedi.
Satış karlılığı açısından 500 büyük firmanın karlılığının yüzde 5,3’e gerilediğini belirten Yorgancılar “100 büyük firmada bu daha sert olmuş ve yüzde 3,4 gerilemiştir” diye konuştu.
ŞİRKETLERİN BORÇLULUK SEVİYESİ RİSK OLUŞTURUYOR
Şirketlerin borçluluk oranlarının tehlikeli biçimde artığını da hatırlatan Başkan Yorgancılar “Borç/özkaynak oranı, firmaların finansman ihtiyacını özkaynaklarıyla mı; yoksa borç yoluyla mı giderdiğini anlamamızı sağlıyor. Oranın yüzde 100’ü aşması durumu risklidir. EBSO 100 Büyük Firma’da oran yüzde 299,8’e, İSO 500 yüzde 217’ye yükselmiştir. Benzer şekilde Borç/Aktif oranı da 100 büyük firmada yüzde 75’e, 500 büyükte yüzde 68,4’e çıkmıştır. Borçluluk verileri, bugün tüm dünyanın sorunu olan borçlanma riskini, firmalarımızın da nasıl taşıdığını çarpıcı biçimde göstermektedir” dedi.
Finansman giderlerinin faaliyet karı içindeki payının 500 büyük firmada yüzde 49’lardan yüzde 88,9’a yükseldiğini ifade eden Yorgancılar “Ancak bu oran 2019 yılında toparlanarak yüzde 69,3’e gerilemiştir. 100 büyük firmada ise yüzde 32 seviyelerinden yüzde 89’a ve son çalışmada da yüzde 91,5’a kadar yükselmiştir. İSO 500 büyük firmamız karını yönetmede daha başarılı olurken, 100 büyük firmamız faaliyet karının neredeyse tamamını finansman gideri için kullanmıştır ” diye konuştu.
Ar-ge harcamalarının artışının da dikkat çekici olduğunu belirten Başkan Yorgancılar “Ar-ge’nin üretimden satışlar içindeki payında da 500 büyük firmanın bir sıçrama gerçekleştirdiğini görmekteyiz.100 Büyük Firmada oran 0,33’den 0,35’e çıkarken, 500 Büyük Firmada oran 0,44’ten 0,95’e yükselmiştir” ifadelerini kullandı.
ÜRETİMDEN BAŞKA ŞANSIMIZ YOK
Üretimin, Türkiye’nin ekonomideki tek çıkış kapısı olduğunu vurgulayan Yorgancılar “İçinde bulunduğumuz Covid-19 sürecinde de çok net olarak gördük ki, Türkiye’nin üretmekten, ürettiğini ihraç etmekten, katma değerli üretim yapmaktan başka bir şansı yoktur. Bunu yapabilen büyük firmalarımızın da bozulan bilanço yapıları, yeni yatırımları ve katma değerli üretimdeki performansını düşürmektedir. Finansal kırılganlıklar, her yıl eklenen konjonktürel sorunlarla daha da büyümektedir. Borçla üretmek, borçla yatırım yapmak, borçla kapasite artırmak sürdürülebilir bir durum değildir” diye konuştu.
Zor dönemlerde üretme kararlılığı gösteren firmaların desteklenmesi gerektiğinin de altını çizen Başkan Yorgancılar “Mart ayı itibari ile başlayan salgının, üretime ve finansal göstergelere yansımalarını 2020 çalışmamızda göreceğiz. Ancak, küresel şok durumunda dahi, üretme kararlılığını sürdüren firmalarımız, daha fazla desteklenmeyi ve daha fazla teşviki hak etmektedir. Zira, yaptığımız anketlerde de her 2 üyemizden biri teşvik talebinde bulunmaktadır. Unutmayalım ki, destekler, ülke ekonomimize değer olarak geri dönecektir. Listeye giren her bir üyemizi tebrik ediyor, ülkeye olan katkılarının, üretimlerinin, karlarının artarak devamını diliyorum” dedi.