İki yıl önce parkta köpeği Çamur'u gezdirdiği sırada, kendisi gibi köpeğini dolaştıran işitme engelli bir kişiyle tanışan Mürüvvet Dolar, onunla iletişim kurmak için işaret dili öğrenmeye karar verdi. İEÜ'de, gönüllü öğrencilere verilen 'işaret dili' derslerine katılan Dolar, işaret dili öğrendi, bunun avantajıyla üniversiteyi bitirir bitirmez iş buldu. Bu yıl mezun olduktan sonra bir ağız ve diş sağlığı merkezinde çalışmaya başlayarak yurt dışından İzmir'e gelen hastalarla iletişimi sağlayan 23 yaşındaki Dolar, "İşaret dili öğrenmek aklımda yoktu ancak Çamur'u gezdirdiğim esnada tanıdığım Ahmet Amca fikrimi değiştirdi. İşaret dili öğrenmenin, yabancı dil öğrenmek kadar önemli olduğunu anladım. İyi ki öğrenmişim, işaret dili işe girmemi de kolaylaştırdı" dedi.
'HAYAT ENERJİM'
İzmir'in Gaziemir ilçesinde yaşayan Mürüvvet Dolar, 4 yaşındaki köpeği Çamur'un kendisi için enerji kaynağı olduğunu ve boş vakitlerde onunla ilgilenerek huzur bulduğunu söyledi. Dolar, "Çamur olmasaydı; birbirimize yakın oturduğumuzu bile daha sonra öğrendiğim, işitme engelli Ahmet Amca'yı tanıyamayacaktım. Onunla tanışmadığım için de işaret dili öğrenmeye hevesli olmayacaktım. Belki de işaret dili öğrenmek adına hiçbir girişimim olmayacaktı" ifadelerini kullandı. Dolar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ahmet Amca, iyi yürekli ve kendi köpeğinin yanı sıra tüm hayvanları çok seven biriydi. Onu sürekli görüp iletişim kuramamak beni üzüyordu. Tam da bu sırada üniversitem, çok önemli bir karar alarak gönüllü olan tüm öğrencilere 'işaret dili' dersi verileceğini açıkladı. Bu karar, sanki benim için alınmıştı. Kendi adıma çok önemli bir fırsat oldu. Hemen derslere katıldım ve işaret dilini öğrendim. Mezunu olduğum İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü'nün bünyesinde açılan işaret dili dersi, bölüm dışındaki öğrenciler için de büyük avantaj. Ayrıca okul içerisinde İngilizce konuşulması sayesinde özgüven de kazandım."
'ÜNİVERSİTEM VE ÇAMUR, BANA KAPI AÇTI'
Mezun olduktan sonra ilk olarak yüksek lisans yapmayı düşündüğünü, daha sonra ise karar değiştirerek iş hayatına atıldığını söyleyen Dolar, "Üniversitemde çok iyi derecede İngilizcenin yanı sıra Rusça da öğrendim. Bunlara bir de ilave olarak işaret dili eklendi. İşaret dili bilmek, işe girişte de bana avantaj sağladı. Mülakat sırasında bana işaret dili bilip bilmediğim de soruldu ve bu özelliğim beni ön plana çıkardı. Şu anda sevdiğim işi yapıyorum. Genellikle İngiliz hastalarla ilgileniyorum. Geçtiğimiz günlerde işitme engelli bir hasta da geldi. Kendisiyle rahatlıkla iletişim kurdum. Bu durum, onu da beni de çok mutlu etti. Bir kez daha 'İyi ki işaret dili öğrenmişim' dedim. Üniversitem ve çok sevdiğim Çamur, bana yeni bir kapı açtı" dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi, engelsiz erişime yönelik farkındalığı artırmak amacıyla geçtiğimiz yıl 'Türk İşaret Dili' ve 'Sesli Betimlemeye Giriş' derslerini müfredatına ekleyerek örnek bir uygulama başlattı. İEÜ İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü bünyesinde açılan derslerden, tüm öğrenciler 'gönüllülük esasına dayalı olarak' yararlanabiliyor. İEÜ'lü gençler, bu sayede iki farklı alanda da eğitim görmüş oluyor. Ege Bölgesi'nde, işaret dili ve sesli betimlemeyi bütün öğrencilere açık bir ders haline getiren ilk üniversite olan İEÜ, işitme ve görme engellilerin yaşadığı erişim sorunlarının çözümüne de katkı sağlıyor. Okudukları bölümün dışında, farklı bilgi ve becerilerle donatılan İEÜ'lü gençler, mezun olduktan sonra çalışma alanlarını da genişletiyor. (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |