POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Gazze’de katliam büyüyor! 41 bin 870 sivil öldü
Gazze’de katliam büyüyor! 41 bin 870 sivil öldü
Semih Çelik'in komşuları konuştu: İkbal'e takıntılıydı
Semih Çelik'in komşuları konuştu: İkbal'e takıntılıydı
Yargıtay’dan karar: Midesiz demek hakaret mi?
Yargıtay’dan karar: Midesiz demek hakaret mi?
İstanbul’da IŞİD'in bomba imalatçısı yakalandı
İstanbul’da IŞİD'in bomba imalatçısı yakalandı
6 Ekim 2024 Pazar - 11:16

İzmir Körfezi için kritik gün: Eylem planı açıklanıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla oluşturulan Bilim Kurulu, İzmir Körfezi'ndeki toplu balık ölümleri ve kirlilikle mücadele için İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı’nı hazırladı. Körfez’de yaşanan kirliliği bertaraf etmek ve ekosistemi iyileştirmek amacıyla hazırlanan eylem planı yarın açıklanacak.

İzmir Körfezi için kritik gün: Eylem planı açıklanıyor

İzmir Körfezi'nde yaşanan toplu balık ölümleri ve yaygın kirliliğinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bölgede inceleme başlatmıştı. Bakan Murat Kurum’un talimatlarıyla önce İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu ardından 35 akademisyenden oluşan İzmir Körfezi Bilim Kurulu oluşturulmuştu.

İzmir Körfezi’nde, atık su arıtma tesislerinde ve derelerde inceleme yapan Bilim Kurulu üyeleri ‘İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı’nı hazırladı. Kirliliğe bağlı oksijen yetersizliği nedeniyle canlı ekosisteminin durma noktasına geldiği Körfez’e nefes aldıracak ‘acil ve kısa vadede yapılacakları’ içeren 14 maddelik eylem planı yerel yöneticilere yol gösterecek.

Eylem planı yarın 14.00'te İzmir'de açıklanacak

Bilim Kurulu üyelerinin araştırmaları sonucu kirlilik kaynaklarının önlenmesi öncelik olarak belirlendi. Bilim kurulunca belirlenen teknik ve bilimsel çalışmaları, Bakanlık ve İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar hayata geçirecek. Eylem planında yerel yöneticilerin acil yapmaları gerekenler tek tek anlatıldı. Eylem planı yarın 14.00’te Bilim Kurulu’nca, İzmir İktisat Kongresi binasında düzenlenecek basın toplantısıyla kamuoyuna duyuracak. Bakanlık, hazırlık çalışmaları devam eden ‘orta ve uzun vadeli eylem planını’ da önümüzdeki aylarda açıklayacak.

Belediye başkanları da davet edildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank ile Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan’ın katılımıyla yapılacak toplantıya Bilim Kurulu üyelerinin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Çevre, Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İzmir Bölge Liman Başkanlığı, Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığı, Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve Deniz Temiz Derneği yetkilileri davet edildi.

Körfez balık ölümleriyle alarm verdi

Bakanlık ekipleri, 22 ve 23 Ağustos’ta balık ölümlerinin gerçekleştiği bölge ve Körfez açıklarından deniz suyu numuneleri almıştı. Ayrıca Körfez’e deşarj olan 7 dereyle atık su kaynaklarında denetimler yapılmıştı.

Amonyak miktarı 50 kat fazla çıktı

İncelemeler sonucunda İç Körfez’de deniz suyu hareketliliği ve sirkülasyonunun neredeyse durma noktasına geldiği belirlendi. Denizdeki atık su kaynaklı amonyak miktarının, olması gerekenden tam 50 kat daha fazla olduğu tespit edildi. İzmir Körfezi'ndeki oksijen seviyesinin 6 miligram/litre olması gerekirken, 1,8'e, yer yer sıfıra kadar düştüğü raporlara yansıdı.

Bakan Kurum: İzmir Körfezi can çekişiyor

5 Eylül’de Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte TÜBİTAK Gemisi ile İzmir Körfezi’ne açılan Bakan Kurum, Büyük Kanal Projesi ve Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin bölgedeki kirliliğe neden olan en önemli iki faktör olduğunun altını çizdi. Bakan Kurum, “İzmir Körfezi can çekişiyor. Denizde oksijen kalmamıştır. Şu anda Körfezimizin bazı noktalarında yaşam kalmamıştır. Balıklarımız, oksijensiz kaldıkları için ölmüştür. Bugün derelerdeki su, ‘organik kirlilik’ açısından tarihin en kötü durumundadır. İzmir Körfezi’nin ekosistemi artık tamamen durma noktasına gelmiştir; Körfez ölmektedir. İzmir Körfezi, bugün yapıldığı gibi, kaderine terk edilemez” dedi. Bakan Kurum, Bilim Kurulu üyelerinin yapacağı incelemeler sonucu acil, kısa, orta ve uzun vadeli eylem planlarının hayata geçirileceğini açıkladı.

Çalışma grupları oluşturuldu

İzmir Körfezi Bilim Kurulu ise “İklim Değişikliği Modelleme Çözümleri Çalışma Grubu”, “Atıksu Altyapısı ve Dereler Çalışma Grubu” ve “Deniz Ekosisteminin Değerlendirilmesi ve İyileştirilmesi Çalışma Grubu” olarak 3 çalışma grubu oluşturdu. Bilim Kurulu’nun çalışma grubu ilk toplantıları 17-18 Eylül’de İzmir’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank'ın başkanlığında gerçekleşti. Üyeler ayrıca, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Atık Su Arıtma Tesisi ve Körfez'e akan derelerde ve deniz alanında incelemelerde bulundu. Eylem planı bu araştırmalar sonrası hazırlandı.

 

 

 
Namı Türkiye’ye yayıldı: 96 yıldır hizmet veriyor
 
Konak'ta Patilerin Festivali can dostlara yuva oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Namı Türkiye’ye yayıldı: 96 yıldır hizmet veriyor
İzmir'in tarihi semti Basmane'de bulunan 96 yıllık dükkanlarında dede ...
23 yıldır kaçıyordu… Cani koca yakalandı
İzmir'de eşini öldürdükten sonra girdiği cezaevinden 23 yıl önce firar ...
Pompalı tüfekle hastaneyi bastı, sağlıkçıları esir aldı
Kahramanmaraş’ta pompalı tüfekli kadın, “elinde bomba düzeneği” olduğunu ...
 
Sokak ortasında kanlı saldırı: 1 kişi öldü!
Samsun'un Bafra ilçesinde sokakta silahla vurulan genç, yaşamını yitirdi
İzmir’de suç makinesi yakalandı!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, çeşitli suçlardan hakkında 38 yıl 4 ay ...
Kazaya karışıp tutanak tutmak isteyen 2 sürücü, otomobilin çarpmasıyla öldü
Torbalı ilçesinde ambulans ile kamyonetin karıştığı hasarlı kazada tutanak ...
 
Tehditle 250 bin TL'lik 'Namus temizleme' senedi!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde U.Ç. (32), eşini taciz ettiğini ileri sürdüğü ...
Bahçeli'den Sinan Ateş davasına ilişkin açıklama
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Sinan Ateş davasına ilişkin yargının ...
Foça'daki korkutan yangın kontrol altında!
Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, Foça ilçesinde çıkan orman yangınının, havadan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Ne kongreymiş ama!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri