POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Eygi'nin cenazesinde gerginlik: Kurtulmuş'a tepki
Eygi'nin cenazesinde gerginlik: Kurtulmuş'a tepki
Galatasaray ikna edemedi, kadro dışı kaldı!
Galatasaray ikna edemedi, kadro dışı kaldı!
IBAN'la ticaret mercek altında: 250 milyon lira ceza!
IBAN'la ticaret mercek altında: 250 milyon lira ceza!
O görüntüler yürekleri sızlatmıştı: İş buldu!
O görüntüler yürekleri sızlatmıştı: İş buldu!
30 Ağustos 2024 Cuma - 16:19

İzmir Körfezi'nde 'süpürge' mesaisi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Türkiye Çevre Ajansı'nın çalışmasıyla İstanbul ve İzmir başta olmak üzere 9 farklı bölgede faaliyete alınan 14 deniz süpürgesi, deniz yüzeyini tarayarak temizliyor, topladığı atıkların da bertarafını sağlıyor.

İzmir Körfezi nde  süpürge  mesaisi!

İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleri ve şehre yayılan kötü koku deniz kirliliğini yeniden gündeme getirirken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Türkiye Çevre Ajansı, denizlerdeki atıkların toplanması için çalışma başlattı. Türkiye Çevre Ajansı'nın, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere 9 farklı bölgede faaliyete geçirdiği 14 deniz süpürgesi, su yüzeyini tarayarak temizliyor, topladığı atıkların da bertarafını sağlıyor.

Deniz kirliliğinin öneminin giderek artan bir konu olduğuna dikkat çeken Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, "Sanayi atıkları, evsel atıklar veya atık yönetimin iyi bir şekilde planlanmaması, aynı şekilde deniz trafiğinin etkili bir şekilde denetlenmemesi veyahut vatandaşlarımızın bireysel amaçlı deniz kullanımlarına dikkat etmemesi sonucunda ciddi bir deniz kirliliği riskiyle karşı karşıyayız" dedi.

Prof. Dr. Pirinççi, Türkiye Çevre Ajansı tarafından deniz kirliliğine yönelik farklı projelerin hayata geçirildiğini, bunlarda birinin de deniz süpürgeleri olduğunu belirtti. Tüm projelerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarının altını çizen Prof. Dr. Pirinççi, "İstanbul başta olmak üzere 9 farklı bölgemizde, deniz süpürgesi diye tabir ettiğimiz 14 adet deniz yüzeyini temizleme aracı faaliyet halinde. İstanbul'un yanı sıra İzmir Körfezi, Bursa, Bandırma, Erdek, Muğla, Mersin gibi bölgelerde şu an deniz yüzeyi temizleme araçlarımız aktif bir şekilde operasyon yürütüyor" ifadelerini kullandı.

'DENİZ TEMİZLİĞİ İÇİN ETKİLİ BİR ÇÖZÜM'

Deniz süpürgeleriyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Pirinççi, "Bu araçlar belli bir mekanizmanın harekete geçmesiyle deniz yüzeyini tarıyor, başta çöpler olmak üzere atıkları biriktirip kendi haznesine alarak deniz suyunu tekrar geri bırakıyor. Dolayısıyla buradan toplanan çöpler de yine atık merkezlerine götürülüp bertaraf ediliyor. Dolayısıyla deniz yüzeyindeki çöplerin temizlenmesi noktasında etkili bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Toplanan atıklar görenleri şaşırtıyor. Neler toplandığını görseniz. Plastikler en dikkat çekici şeyler ama bebek bezlerinden tutun da normal şartlar altında denizle ilişkisi olmasını düşünemeyeceğimiz atıkların toplandığını da görüyoruz" dedi.

'DENİZİ KİRLETENLERE CEZAİ YAPTIRIM'

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un çevre konusundaki hassasiyetine vurgu yaparak Türkiye Çevre Ajansı olarak her türlü deniz aracını denetlediklerini, denizi kirletenlere cezai yaptırım uyguladıklarını ve farkındalık eğitimleri verdiklerini belirten Prof. Dr. Pirinççi, "Aslında iki amacımız var. Birincisi, krizin etkilerini hızlı bir şekilde ortadan kaldırmak. Çöpse çöpün etkili bir şekilde toplanması, o çöpe neden olan kaynakların ortadan kaldırılması, gerekirse yaptırım uygulanması. İkinci aşamada ise bir daha o deniz kirliliğine neden olan faktörlerin ortaya çıkmaması için gerekli girişimlerde bulunulması" diye konuştu.

'BAŞKA BÖYLE GÜZEL BİR VATAN VAR MI'

Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, İstanbul'da aktif operasyon halinde olan araçların vatandaşlar tarafından büyük bir beğeniyle takip edildiği belirtildi. İstanbul'da deniz süpürgelerinin çalışmalarını gören vatandaşlardan ev kadını Şevkiye Özbay, bu uygulamanın genişletilmesini isteyerek, "İnsanların bilgilendirilmesini istiyorum ben daha çok. İnsanlar bilinçlendirilse daha güzel olur. Başka böyle güzel bir vatan var mı?" dedi.

Aşçılık yapan Fırat Baş cezai işlem uygulanmasının önemine işaret ederken, öğrenci Melih Kartal ise "İnsanlar sürekli denize çöp atıyor. Özellikle Marmara, hiç denize girilmez halde. Bu araçlarla çöpleri topluyorlarmış. Bence güzel bir uygulama. İnşallah insanlar da örnek alır, denizlere çöp atmazlar" ifadelerini kullandı.

Emekli Ayşe Karabulut da "Devlet temizliyor, insanlar da kirletiyor. Allah razı olsun onları yapandan. İnsan tertemiz suya çöp atar mı? O balıklar orada, onlar da canlı. Onlara da zarar" diye konuştu. (DHA)

 
Müdürlükten 'Dilruba' açıklaması!
 
CHP'den 'Zafer' kutlaması... Tugay'dan 'seçim', Aslanoğlu'ndan 'ekonomi' mesajları!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Müdürlükten 'Dilruba' açıklaması!
İzmir'de bir sokak röportajında Instagram'a erişim engeli getirilmesini ...
Devlet erkanından Anıtkabir ziyareti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki heyet, 30 Ağustos Zafer ...
İzmir'de 102. yıl gururu!
30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla İzmir'de tören düzenlendi.
 
Bir katliam haberi daha: İzmir’de 5 köpek ile 6 kedi zehirlenerek öldürüldü!
İzmir'in Seferihisar ilçesinde, 5 köpek ve 6 kedi zehirlenerek öldürüldü. ...
Bu kadarına pes! Engellinin tekerlekli sandalyesini çaldılar!
İzmir'de, engelli bir vatandaşın akülü tekerlekli sandalyesi 2 kişi tarafından ...
Bombalı eylem hazırlığındaki DEAŞ'lı terörist yakalandı
İstanbul'un Bağcılar ilçesinde bombalı eylem hazırlığında olan DEAŞ silahlı ...
 
İzmir'de tutuklanmıştı: Dilruba tahliye edildi!
İzmir'de sokak röportajındaki sözleri nedeniyle tutuklanan ve 18 gündür ...
30 Ağustos Cuma günü İzmir'de hangi ilçelerde su kesintisi yaşanacak?
İZSU, 30 Ağustos Cuma günü İzmir'de planlı su kesintisi yaşanacak ilçeleri ve saatleri açıkladı.
Kaldırımda yürürken silahlı saldırıya uğradı!
İstanbul'un Sultangazi ilçesinde kaldırımda yürüyen kişi, motosikletli ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri