POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bayraktar: Dünya karanlığa sürükleniyor!
Bayraktar: Dünya karanlığa sürükleniyor!
Hamas'ın askeri lideri Lübnan'da öldürüldü
Hamas'ın askeri lideri Lübnan'da öldürüldü
Atama kararları Resmi Gazete'de
Atama kararları Resmi Gazete'de
Cumhurbaşkanlığı açıklaması: Aday ben değilim!
Cumhurbaşkanlığı açıklaması: Aday ben değilim!
31 Ekim 2018 Çarşamba - 14:02

İzmir'de Dünya Karadeniz Günü coşkusu

Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu (EKAF) tarafından 31 Ekim Dünya Karadeniz Günü kapsamında düzenlenen toplantıda Karadeniz’in kirliliği tartışıldı. EKAF Yönetim Kurulu Üyesi Nezihe İncegöz, "Karadeniz'de balıkçılık, deniz ticaret faaliyetleri sonucu kirlilik ve kıyı tahribatı arttı" dedi.

İzmir de Dünya Karadeniz Günü coşkusu

Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu’nun, 31 Ekim Dünya Karadeniz Günü kapsamında düzenlediği basın toplantısında Karadeniz’in güzellikleri ve çevre kirliliği sorunlarına değinilirken, İzmir’de 250 bini aşkın Karadenizli’nin yaşadığı belirtildi. Toplantıya Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu (EKAF) Başkanı Aydın Özyar, Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Nezihe İncegöz, Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu Eski Başkanı Dursun Ali Özkan katıldı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na EKAF çelenginin konulmasıyla başlayan Dünya Karadeniz Günü kutlamaları, toplantıda yapılan konuşmaların ardından yerini tulum ve kemençe eşliğinde horona bıraktı.

'İZMİR’DE 250 BİN ÜZERİNDE KARADENİZLİ YAŞIYOR'
EKAF Başkanı Aydın Özyar, dernek olarak Karadeniz ve Karadenizlileri ilgilendiren her şeyde yer aldıklarını belirterek, Karadeniz’i canlıların yaşayabileceği bir ortama getirmek için uğraştıklarını söyledi. Özyar, "Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler sık sık toplantı yaparak Karadeniz’in kirliliği üzerine konuşuyor ve biz de sivil toplum örgütü olarak bu toplantılarda yerimizi alıyoruz. Bu yıl bakanlığımız kutlamaları İstanbul Şile’de yapıyor. Bizden de katılımcılar orada mevcut. Bizler, onlar aracılığılıyla mesajlarımızı gönderdik. Biz derneğimizi 2005 yılında 38 Karadeniz Derneği’nin birleşmesiyle oluşturmuştuk. Şu anda toplamda 53 derneğimiz var. Ege Bölgesi’nin en büyük sivil toplum örgütüyüz. Ege Bölgesi’nde toplam 600 bin ve İzmir’de 250 binin üzerinde Karadenizli vatandaşımız yaşıyor. Karadenizli’nin ormana ve ağaca olan sevgisi bitmez, biz de bu nedenle son 3 yılda 10 bini aşan fidan dikimi gerçekleştirdik" dedi.

ÇEVRE DUYARLILIĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ
Karadeniz’in dünya için ne kadar önemli olduğunu ifade eden Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, "Karadeniz’in çevre sorunlarını çözmek ve gündeme koymak Türkiye’nin sorunlarını çözmek için de zorunlu. Baro Başkanlığı dönemimde de en etkili çevre komisyonuna sahip baro bizdik. Bence Karadeniz Günü çok daha etkili kutlanmalı, bunu bir çevre etkinliğine dönüştürmeliyiz. Ülkemizde derelerimiz, denizlerimiz pisliğin atıldığı yerler olarak görülmemeli ve su politikaları çerçevesinde değerlendirilip korunmalı" diye konuştu.



Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina da Karadeniz Günü’ne katılım göstermekten mutluluk duyduğunu belirterek, "Bizlerin yerel yöneticiler olarak çevreyi koruma konusunda yapacak çok şeyimiz var. Karadeniz’e olan sevgimiz çok büyük. Ne zaman oraya gidecek olsam heyecanla giderim. Oraya verilecek her türlü zarar bizleri derinden yaralar. Biz tüm katkıyı koymaya hazırız ve umudumuz doğal güzelliklerimizin zarar görmemesi. Bizler de bu konuda  mesai vermekten kaçınmadan her zaman ülkemizi ve çevremizi korumak adına göreve hazırız" dedi.

'PETROL KİRLİLİĞİNİN EN FAZLA OLDUĞU YER KARADENİZ'
EKAF Yönetim Kurulu Üyesi Nezihe İncegöz ise Karadeniz’de yaşanan çevre kirliliklerine değindi. İncegöz Karadeniz kirliliğini anlatırken, "Karadeniz’de balıkçılık, deniz ticaret faaliyetleri sonucu kirlilik ve kıyı tahribatı arttı. Karadeniz balıkçılıkta Türkiye’nin yüzde 90’a varan ihtiyacını karşılıyor. Usulüne uygun olmayan avcılık, av filolarının büyüklüğü de türler üzerinde baskıyı arttırıyor. Türkiye genelinde liman faaliyetlerinin büyük kısmı Karadeniz’de yer alıyor. Denizclilik faaliyetleri sonucunda petrol kirliliğinin en fazla olduğu yer de Karadeniz. Karadeniz’de yeni teknoloji ve yönetim planları uygulanmalı, kötü kullanımdan doğan doğal alanların tahribi engellenmeli. HES’lerin yapımı, kıyı yerleşiminin ekosisteme uygun olmaması da doğanın yapısını bozan unsurlar olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

Ayrıca Ege Karadenizliler Derneği tarafından şubat ayında geleneksel Hamsi Şenliği ve fidan dikme etkinliği düzenlenecek. (DHA)

 
Piriştina'dan 4.5 yılın Z raporu ve sandık tahmini!
 
İZBALDEF’ten Ankara’da kritik temaslar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de yeni 'gelişim' çatısı: SİSDER
İzmir’de sosyal ve ruhsal alanda bireylerin kaliteli yaşam şartlarına ...
Eşini öldüren kocaya ceza indirimi
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, boşandığı üç çocuk annesi Zeliha Şule Demiray'ı ...
İzmir sularında bitmeyen dram
Dikili ve Urla ilçelerinde gerçekleştirilen 3 ayrı operasyonda, lastik ...
 
Deniz Kuvvetleri'nde FETÖ operasyonu: 30 gözaltı kararı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın FETÖ ...
İzmir'de taş ocağı referandumu: O mahalle sandık kuracak!
Urla ilçesi Balıklıova Mahallesi'nde, 'Nitelikli Koruma Alanı' içerisinde ...
Çifte hava harekatı: 11 terörist etkisiz hale getirildi
Şırnak kırsalı ve Irak'ın kuzeyindeki Gara, Zap ve Metina bölgelerine ...
 
Motosiklet sürücüsünün korkunç sonu!
Ödemiş ilçesinde yol kenarındaki trafik levhası direğine çarpan motosikletin ...
Korkunç olay: Köpeğin ağzında bebek cesedi!
Aydın'ın Söke ilçesinde, temizlik işçileri kafenin önünde yeni doğmuş ...
Türkiye'ye döndü, 'yosundan biodizel'i başardı!
ABD'den 5 yıl önce Türkiye'ye dönen Dr. Berat Zeki Haznedaroğlu, ekibiyle ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Ne kongreymiş ama!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri