GERÇEKİZMİR - Türkiye'nin et ihtiyacını karşılamak için ithal edilen 5 bin 391 büyükbaş, 5 Ekim Cuma günü gemiyle İzmir Alsancak Limanı'na getirildi.
'Julia AK' isimli gemideki angus cinsi sığırların, Et ve Süt Kurumu aracılığıyla Türkiye'nin çeşitli bölgelerine dağıtılacağı belirtildi.
'Julia AK' yaklaşık 1 haftadır limanda demirlemeye devam ederken, Alsancak Bölgesi'nde oluşan kötü koku dalgası şüphe yarattı. Kokunun kaynağının gemideki anguslar olduğu ve hayvanların da hastalık şüphesiyle bekletildiği ileri sürüldü.
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat yaptığı açıklamada, “Brezilya'dan ithal edilmek istenen 5.319 hayvan, hastalığı nedeniyle İzmir Limanı'nda bekletilmekte. 11 gündür bekleyen gemi neden geri gönderilmedi? İthalatçı 21 firmanın haberi var mı? Hayvan ölümlerinin nedeni nedir? Brezilya Bakanı'nın gelecek olma sebebinin konuyla ilgisi var mı?” sorularını yöneltti.
Polat yaptığı açıklamada, Brezilya’dan ithal edilmek istenen toplam 5 bin 391 büyükbaş hayvanı taşıyan “JULIA AK” isimli geminin 2.10.2018 tarihinde İzmir Alsancak Limanı’na yanaştığını ifade etti. Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Güney Amerika ülkelerinden ithal edilen angus cinsi sığırların, veterinerler tarafından sağlık kontrolünden geçirildikten sonra yurda girişlerine izin verileceği ifade edildiğini belirten Polat, “JULIA AK isimli geminin limana yanaşmasından bu yana geçen 11 günlük sürede herhangi bir işlem yapılmamıştır. Tarafımıza ulaşan bilgilere göre, geçen süre içinde gemideki 15 hayvanın hastalıktan öldüğü, bu nedenle geminin limanda tutulduğu belirtilmektedir. 21 firmaya ait ithal edilen hayvanları taşıyan gemi için limanda bekleme ücreti olarak yaklaşık 80 bin lira ödendiği ifade edilmektedir. Demoraj hesabı da cabasıdır” dedi.
HAYVANLARDA HASTALIK MI VAR?
Kamuoyunda endişe yaratan hayvanların ithalatı ve ölümleriyle ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’nin kamuoyunun merakla beklediği sorulara acil olarak yanıt vermesi gerektiğini vurgulayan Polat, bu soruları şöyle sıraladı:
“-‘Şarbon’ iddiaları nedeniyle darboğaz yaşayan ve sıkıntılı bir durumda olan Türkiye’deki et piyasası düşünüldüğünde, aradan 11 gün geçmesine rağmen neden gemideki hayvanlarla ilgili olarak bir işlem yapılmamıştır?
-Söz konusu hayvanların aşısız olduğu iddiası doğru mudur? Hayvanlarda şarbon ya da başka bir hastalık tespit edilmiş midir?
-Tarım ve Orman Bakanlığımızın yetkililerinin hayvanların durumundan haberdar olduğu ve Brezilya’daki yetkilileri inceleme için beklediği iddiaları doğru mudur?
-Brezilya Bakanı’nın bu konuyla ilgili Türkiye’ye geleceği doğru mudur?
-Vatandaşlarımızın can güvenliği açısından son derece önem taşıyan bu konuda bu kadar uzun süre geçmesine rağmen konuyla ilgili olarak neden kamuoyuna bir bilgilendirme yapılmamıştır?”
HAYVAN İTHALATI YERİNE, YERLİ ÜRETİM DESTEKLENMELİ
Polat, yaşanan olayın ilk olmadığını, daha önce de birçok kez ülkemize hastalıklı hayvan ithalatı yapıldığını anımsatarak, son olarak Ağustos 2018’de Brezilya’dan kurbanlık olarak getirilen ve 50’si ölen 4 bin büyükbaş hayvanda şarbon hastalığına rastlandığını hatırlattı. Tüm bu yaşananlara rağmen gerekli özeni ve hassasiyeti göstermesi gereken mevcut hükümet ve yetkililerin maalesef bu duyarlılıktan oldukça uzak olduğunu kaydeden Polat, şöyle devam etti: “Söz konusu geminin neden geri gönderilmediğini yetkililer zaman kaybetmeden kamuoyuna açıklamak zorundadır. ‘Şarbon’ iddiaları nedeniyle zaten zor durumda olan yerli üreticiler ve vatandaş ortada iken, söz konusu gemideki hayvanların yurda girişine hiçbir biçimde izin verilmemesi gerekmektedir. Bir kez daha uyarıyoruz. Halkımızın sağlığı açısından büyük önem taşıyan gıda güvenliği konusunda hükümet ve yetkililer zaman kaybetmeden gerekli önlemleri almak durumdadır. Gıda denetimlerinin 2005 yılına kadar olduğu gibi yine Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülmesi gerekmektedir. Olaya sadece ticaret olarak bakılmamalı, halkımızın sağlığı ön planda tutulmalıdır. Aksi halde toplu salgınların önünün alınamayacağı gerçeği iktidar tarafından bir an önce görülmelidir. Bizler canlı hayvan ithalatına bir an önce son verilmesini, kendi üreticilerimizin desteklenerek, yerli üretimin ve sağlıklı etin halkımıza sunulması istiyoruz.”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |