İzmir'de asfaltsız yol bırakmamak üzere harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin altyapı kuruluşu İZBETON Genel Müdürlüğü, kurduğu 5 yeni tesisle hem kaliteyi artırdı hem de maliyetleri düşürerek hammadde konusunda dışa bağımlılığını azalttı. Bornova’daki merkez şantiyesinde 17 Şubat 2018 Cumartesi günü saat 11.30’da gerçekleştirilecek açılış kapsamında şu tesisler yer alıyor:
1. Asfalt Plenti
2. Emülsiyon Üretim Tesisi
3. Agrega Kırma Eleme Tesisi
4. Plentmiks Temel Üretim Tesisi
5. Döküm Sahalarında Geri Kazanım Ünitesi
Maliyetin iki katı tasarruf
Kendi bünyesinde kurduğu 5 yeni tesisle üretim maliyetlerini düşüren ve daha kaliteli malzemeyle daha hızlı hizmet veren İZBETON, kurduğu tesislerin toplam maliyetini 1 yılda ikiye katlayarak büyük bir tasarrufa imza atacak. Yol ve asfalt yapımında “kendi kendine yetebilen” tesisleri bünyesine alarak dışa bağımlılığı minimuma indiren İZBETON, 13 milyon liralık yatırımla yılda yaklaşık 25 milyon lira tasarruf sağlayacak.
Yeni asfalt plentiyle üretim kapasitesi iki katına çıkarılacak. Emülsiyon Üretim Tesisi maliyetleri düşürecek. Agrega Kırma Eleme Tesisi, asfalt ve beton için hammadde üretecek. Plentmiks Temel Üretim Tesisi ile yollarda kullanılan temel tabaka elde edilecek. İnşaat atıkları ise Mobil Kırıcı Makine ile geri kazanılacak.
Yeni plent, yüksek kapasite
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet verdiği 30 ilçede yol ve asfalt çalışması yürüten İZBETON Genel Müdürlüğü, üretim kapasitesini iki kattan fazla artıracak bir yatırıma imza attı. Alman teknolojisiyle hayata geçirilen yeni tesis sayesinde saatte 350 ton asfalt üretilebiliyor. Belkahve'deki 160 ton kapasiteli asfalt üretim tesisinin yerine kurulan yeni plent sayesinde İZBETON, personel sayısı ve maliyetleri artmadan üretim miktarını iki katına çıkardı.
İZBETON'un yeni asfalt plenti, bünyesinde geri dönüşüm ünitesi de barındırıyor. Asfalt kırığı olarak adlandırılan atık malzemeler moloz döküm alanlarına götürülmek yerine işlemden geçirilerek yeniden üretime kazandırılıyor. Bu sayede yüzde 20'ye varan oranda tasarruf sağlanıyor. Deforme olmuş yollardan kazınan asfalt kalıntıları bu yeni tesiste atık olmaktan çıkarılıp işlemden geçirilerek yeniden kullanılıyor. Uygulama sayesinde asfalt üretiminde yılda 12 milyon 474 bin liralık tasarruf sağlanıyor.
Yüzde 30 kazanç
İZBETON, Bornova Naldöken Asfalt Şantiyesi'nde kurduğu emülsiyon tesisi ile yıllık 530 bin lira tasarruf sağlayacak. Sathi kaplama, asfalt serme ve yama işlerinde "yapıştırma tabakası" olarak kullanılan emülsiyon üretimine başlayan İZBETON, saatte 2,5 tonluk imalatı ile Büyükşehir Belediyesi'nin özellikle kırsal mahallelerde yaptığı sathi kaplama ve asfalt çalışmalarının kalitesini ve iş hızını artırmayı hedefliyor.
Yol yapım işlerinde asfalt yapıştırıcısı (CRS1) ve sathi kaplama asfaltta kullanılacak emülsiyonu (CRS2) aynı anda üreten tesiste ton başına 950 TL'ye mal edilen emülsiyonun piyasa değeri ise 1.372 TL.
Hammadde üretecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, üretimini yaptığı asfalt, parke, bordür, plentmiks temel, alt temel gibi ürünlerin tamamının ana maddesi olan agregayı da artık kendi üretecek. Saatte 600 ton üretim kapasitesine sahip tesis, ekonomik avantajlarının yanı sıra kaliteyi de artıracak. Asfalt ve betonun hammaddesini üreten Agrega Kırma ve Eleme Tesisi, 4 milyon 370 bin TL'ye mal oldu. Tesisin sadece 1 yılda sağlayacağı tasarruf 7 milyon 600 bin TL'yi bulacak.
Maliyetler düşüyor
İZBETON Genel Müdürlüğü, asfalt uygulamasından önce toprak zemine döşenen ve taşıyıcılık görevi üstlenen plentmiks temeli de kendi tesislerinde üretecek. Plentmiks Temel Üretim Tesisi'nde saatte 400 ton üretim yapılabilecek. 694 bin TL yatırımla kurulan tesis, sadece 1 yılda sağlayacağı 2.5 milyon lira tasarrufla, yatırım maliyetinin 3,5 katından fazla bir tutarın kurum kasasında kalmasını sağlayacak. Yeni tesis, aynı zamanda yol yapım kalitesini de artıracak.
İnşaat atıkları yola dönüşecek
Kentin yol altı dolgu ihtiyacını atık malzemelerden karşılamak için üretim düğmesine basarak "geri dönüşüm" alanında örnek bir çalışma gerçekleştiren İZBETON, inşaat yıkıntı atıkları ve beton blokları ayrıştırarak yol altında kullanılan temel malzemeye dönüştürmeyi başardı. Döküm Sahalarında Geri Kazanım Tesisi sayesinde inşaat yıkıntı atıkları tekrar ekonomiye dönüştürülecek. Saatte 150 ton üretim kapasitesine sahip kırma makinesi ile inşaat yıkıntı atıkları ve beton blokları ayrıştırarak yol altında kullanılan temel malzeme haline getirilecek. Yılda 300 bin ton üretim yapacak tesis sayesinde, İZBETON 'un 1,5 milyon lira kazanç sağlaması hedefleniyor. Tesisin yatırım maliyeti ise 1 milyon 430 bin TL. Yani İZBETON'un bu önemli yatırımı da sadece bir yılda kendi maliyetini karşılayacak bir tasarruf sağlayacak.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |