POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Yusuf Yazıcı'ya İngiltere'den dört talip
Yusuf Yazıcı'ya İngiltere'den dört talip
ABD'den krizi tırmandıracak yaptırım kararı
ABD'den krizi tırmandıracak yaptırım kararı
TIR'a arkadan çarpan araç bu hale geldi
TIR'a arkadan çarpan araç bu hale geldi
Lübnan'da yeni siber saldırı: Bu kez telsizler patlatıldı
Lübnan'da yeni siber saldırı: Bu kez telsizler patlatıldı
13 Eylül 2023 Çarşamba - 13:31

İzmir'de dev madencilik fuarı kapılarını açtı!

İzmir'de kapılarını açan 10'uncu MINEX-Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı, toplam 173 uluslararası katılımcı ile Türkiye'nin farklı noktalarından 116 katılımcıyı buluşturdu. MINEX Fuarı, 4 gün boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak.

İzmir de dev madencilik fuarı kapılarını açtı!

Bu yıl 10'uncusu düzenlenen MINEX-Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı, maden sektörünü Fuar İzmir'de bir araya getirdi. Fuarla eş zamanlı olarak, TMMOB Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından organize edilen 9'uncu Uluslararası Maden Makineleri ve Teknolojileri Kongresi de düzenlenecek. Fuarda maden bulma, çıkarma işlemlerinde kullanılan son teknoloji makineler, iş makineleri, teknolojik yenilikler gibi ürünler sergilenecek. 30 bin metrekare alanda düzenlenen MINEX Fuarı, 4 gün boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak. Fuarda Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Avusturya, Çin, İsviçre, Çekya, Finlandiya, İsveç, Polonya, Rusya gibi dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden katılımcı ve profesyonel ziyaretçiler yer aldı. Fuarın açılışına CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ve sektör temsilcileri katıldı.

Soyer: “Beş kattan fazla büyüdü”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “MINEX, ilk kez düzenlendiği yıla göre beş kattan fazla büyüdü ve ülkemizin madencilik sektöründeki konumunu güçlendirmeye, ihracatı, istihdamı ve ülke ekonomisini geliştirmeye devam ediyor. Bu yıl MINEX’de, Almanya, Çin, Polonya, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi dünyanın farklı ülkelerinden toplam 173 uluslararası katılımcı ile Türkiye’nin farklı noktalarından 116 katılımcı İzmir’de bir araya geliyor. MINEX’e paralel olarak Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından organize edilen IMMAT 9. Uluslararası Maden Makinaları ve Teknolojileri Kongresi’ne de fuarımızın birinci ve ikinci günlerinde ev sahipliği yapıyoruz” şeklinde konuştu. 

“Markalaşmaya dayalı yeni bir madencilik ekonomisi inşa etmek zorundayız”
Madencilik sektörüne gereken önemin verilmediğini belirten Başkan Soyer, “Bizim için ekonomi ve ekoloji arasında bir ses benzerliğinden çok daha fazlası var. Ekoloji yoksa ekonomik kalkınma da yok, refah da yok, yaşam da yok. Oysa günümüzde yeraltı kaynaklarının kullanımı neredeyse 'doğanın işgali' anlamına geliyor. Buna derhal dur demek zorundayız. Doğanın döngüsü içerisinde yer alan her şeyi, sürdürülebilir ve hatta onarıcı bir şekilde kullanabiliriz. Yazık ki madencilik potansiyeli son derece yüksek olan ülkemizde, yanlış uygulamalar nedeniyle son yıllarda bu sektörün itibarına zarar verildiğini görüyoruz. Hâlbuki bizim ne kaybedecek bir karış ormanımız, ne de kaderine terk edilecek ekonomimiz var.  Ülkemizin bu sorununu çözebilmemizin anahtarı, ucuz hammadde satmaya yönelik makûs talihimizi yenmek. Bunun yerine hammaddenin bilgiyle harmanlandığı, katma değere ve markalaşmaya dayalı yeni bir madencilik ekonomisi inşa etmek zorundayız. Çünkü bu vatanı yaşatmaktan başka çaremiz yok... Bu hedeflere ulaşmak için önemli bir kilometre taşı olan MINEX Fuarı’nın düzenlenmesini mümkün kılan TMMOB Maden Mühendisleri Odası’na ve Belediyemiz şirketi İZFAŞ’taki değerli çalışma arkadaşlarıma canı gönülden teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Başkan Tunç Soyer, fuara konferans için gelen Prof. Dr. Celal Şengör ile de buluşup bir süre sohbet etti.


ÇEVRE DOSTU TEKNOLOJİ VURGUSU
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın da konuşmasında Cumhuriyetin 100'üncü yılını ve İzmir İktisat Kongresi'ni hatırlatarak madenlerin halkın refahı için işletilmesi gerektiğini vurguladı. İnsan hayatı ve doğanın korunmasının herkes için ortak kırmızı çizgisi olduğuna dikkati çeken Akın, "Sürdürülebilir madenciliği yapabilmek için var olan imkanları kullanmak önemli. Çevre dostu teknolojilerin devlet tarafından teşvik edilip desteklenmesi gerekir" dedi.

YÜKSEK KATMA DEĞERE DİKKAT ÇEKTİ
İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ise "Pandemi sonrasında 10 bine yaklaşan ziyaretçiye ev sahipliği yapan fuarımız sektörü bir çatı altında toplamayı başardı. Sektörün tüm bileşenlerinin katılımıyla kongre kapsamında tartışılacak konular önemli katkılar sunacak. Madencilik son derece stratejik bir alan olarak yüksek katma değer yaratma kapasitesine sahiptir. Bu nedenle kent olarak fuarı önemsememiz ve sahiplenmemiz gerekiyor. İZTO olarak fuara sahip çıkıyor, Bu fuarda stant açan üyelerimizi yüzde 70 destekliyoruz" açıklamalarında bulundu.

KONGREDE DEPREM DE TARTIŞILACAK
300'den fazla katılımcı firmanın katıldığı fuarın açılışında konuşan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel de planlı ve başarılı üretimin tek yolunun bilimsel ve teknik uygulamalar olduğunu söyleyerek bunların mühendislik hizmetleri ile sağlanabilineceğini belirtti. Madencilik sektörünün yurt dışı ile karşılaştırıldığında bazı sorunlara sahip olduğunu anlatan Yüksel, "Sorunların çözümü için gelişmiş ekipmanların kullanımı zorunludur. Bilimi ve teknolojiyi esas alan istihdam odaklı sanayileşme politikaları hedeflendiğinde sanayi yatırımları ile ülkenin kaynakları daha iyi değerlendirilecek. İzmir deprem kentidir. Kongre kapsamında deprem konuşulup çözüm önerileri tartışılacak. Madenciler olarak geçmiş depremlerde olduğu gibi 6 Şubat'ta çalıştık. Arama kurtarma faaliyetlerinde fedakarca çalışanlara teşekkür ederim" dedi.

IMMAT 2023 Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. A. Ekrem Yüce 9. Uluslararası Maden Makineleri ve Teknolojileri Kongresi'nin bilimsel bir platform olarak sektör temsilcilerini bir araya getireceğini dile getirdi. Yüce, kablosuz ağlar, sanal gerçeklik ve güncel uygulamaların kongrenin ana başlıkları olarak tartışılacağını söyledi.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi.(DHA)

 
Lokantacıların Başkanı'ndan isyan: Aşçılık için kursiyer bulamıyoruz!
 
Meksika Kongresi'nde 'uzaylı cesetleri' açıldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İkinci el konutta fahiş fiyatlı ilana 349 bin lira ceza
Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, yapılan denetimler kapsamında ...
Konut kredilerinde önemli gelişme: Sınır geliyor!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in konut kredileri için verdiği ...
Motorine büyük zam: 40 lirayı aştı!
Gece yarısı motorine yapılan zam 2 lira 3 kuruşluk zam pompa fiyatlarına ...
 
İZTO'da iş dünyası zirvesi raporu: Bakan Bolat ve başkanlar ne mesaj verdi?
İTB, İZTO ve EBSO iş birliğiyle düzenlenen ‘İzmir İş Dünyası Toplantısı’ ...
O şirketten arıların evine patlatmalı maden ocağı için bir başvuru daha!
Kemalpaşa’nın Beşpınar Mahallesi’nde Dağıstan Maden Agrega İnşaat Şirketi’nin ...
İZTO'daki zirvede protokol krizi: Ev sahibi 3 başkana yer kalmadı!
Ticaret Bakanı Bolat'ın katılımıyla İZTO'da düzenlenen İzmir İş Dünyası ...
 
Bakan Bolat'tan İzmir'den esnafa kredi müjdesi!
Bakan Bolat, "Gelirken Halk Bankası ile ve Türkiye Esnaf Sanatkarlar Kefalet ...
Şimşek'ten açıklama: KKM'den kademeli çıkış!
Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında gerileme devam ediyor. KKM büyüklüğü ...
Festiveworld İzmir 25 Ekim’de kapılarını açıyor
Kutlama, davet ve etkinliklere odaklanacak yeni ticaret fuarı Festiveworld ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri