POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Metroda doğan bebek ömür boyu bedava seyahat edecek
Metroda doğan bebek ömür boyu bedava seyahat edecek
CHP'den AYM'ye 'tasarruf tedbirleri' başvurusu
CHP'den AYM'ye 'tasarruf tedbirleri' başvurusu
7 Kasım 2017 Salı - 09:40

İzmir'de devrim gibi proje: Deniz suyundan içme suyu

İZFAŞ tarafından düzenlenen KentExpo – 4. Şehircilik ve Kent İhtiyaçları Fuarı ile İZSU Genel Müdürlüğü işbirliği ile organize edilen 4. Uluslararası Su Kongresi’nde önümüzdeki yıllarda artacak su ihtiyacı ve alınacak önlemler tartışıldı.

İzmir de devrim gibi proje: Deniz suyundan içme suyu

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen KentExpo – 4. Şehircilik ve Kent İhtiyaçları Fuarı ile İZSU Genel Müdürlüğü işbirliği ile organize edilen 4. Uluslararası Su Kongresi’nde önümüzdeki yıllarda artacak su ihtiyacı ve alınacak önlemler tartışıldı.

2 - 4 Kasım tarihleri arasında “Akıllı Şehirlerde Su Yönetimi” temasıyla fuarizmir’de düzenlenen kongrede konuşan İZSU Su ve Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı Baraj ve Üst Yapı Şube Müdürü Yeter Erten ‘2050 İzmir İçme Suyu Master Planı’ hakkında bilgi verdi.

2045’te kişi başı 150 litre
DSİ’nin hazırladığı raporlardan da faydalandıklarını, İzmir’in 2050 yılındaki içme suyu planlaması yapılmasının amaçlandığını ifade eden Erten, şunları kaydetti: “Master plan kapsamında birçok mesleki disiplinleri oluşturan ara raporlar hazırlandı. Bunlardan ilki nüfus ve ihtiyaç projeksiyonun belirlenmesi. Nüfusun en yoğun olduğu ve suyun en çok tüketildiği merkez ilçelerde günlük su ihtiyacı hesabında İZSU’nun 2013 yılında faturalandırılmış değerleri ve yine üretim değerlerinden faydalanıldı. Kayıp – kaçak, kamu kurumları, ticari işletmeler gibi diğer etkenlerin düşülmesi sonucunda merkez ilçelerimizde 2013 itibariyle günlük su ihtiyacı kişi başına 94 litre. Daha sonra bunun 2045 yılında günde kişi başına 150 litre sabit kalacağı öngörüldü.”

2050’de 8 milyonu geçeceğiz
Erten, “2050 yılında İzmir’de yapılan nüfus projeksiyonuna göre 8 milyon 177 bin 565 kişi ve buna karşılık su ihtiyacının yıllık 856,58 milyon metreküp olacağı öngörülüyor. Buna tüm özel su talepleri, kamu, hastane, havaalanı, limanlar bu değere dahildir” diye konuştu.

37 baraj
Araştırmalar sonucunda mevcut barajların yeterli gelmeyeceği konusuna değinen Erten, şöyle devam etti: “Master plan çerçevesinde 15 baraj, 3 tane de regülatör önerildi. 37 adet toplam barajın 2050 yılında devreye girmesi öngörülmektedir. Böylece 494. 92 milyon metreküp su sağlamış olacağız.”

Deniz suyundan içme suyu
Yeni teknolojileri kullanarak deniz suyu arıtma tesisleri önerildiğini kaydeden Erten, şu bilgileri verdi: “Deniz suyu arıtma tesislerine körfez içinde değil, dışında iki nokta belirlendi. Bunlardan biri Çeşme yarımadasının güney batısında, Karaabdullah Burnu. 2025 yılında kademeli olarak devreye girmesi amaçlanıyor. Daha ileri tarihlerde ise Foça Yarımadası’nın güneyinde Gediz Deltası’nın kuzeyinde kalan noktada deniz suyu arıtma tesisi öneriliyor. Bu da 2040 ya da 2045 yılında gerçekleşecek. Toplamda 80 milyon metreküplük deniz suyu arıtma tesisinden içme suyu kazanımı önerilmiştir.”

Bedeli 6,5 milyar lira
Erten, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Öngörülen tesislerin hayata geçmesi için yatırım bedelleri de hesaplandı. 2050 yılında tüm tesislerin hayata geçirilebilmesi için gerekli olan yatırım bedelinin 6 milyar 578 milyon 865 bin 838 lira olduğu, su maliyetinin ise metreküpünün 1,44 TL olacağı belirlenmiştir.”

 
DSİ’den İzmir’e bir müjde daha!
 
'Sakin Şehir'de turuncu bayrama geri sayım!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DSİ’den İzmir’e bir müjde daha!
Kemalpaşa ilçesinde, 3 bin 190 dekar arazinin sulanmasını sağlayacak Yukarı ...
Başkan Karabağ: Atatürk olmasıydı…
Bayraklı Belediye Başkanı Karabağ, “Mustafa Kemal Atatürk’e düşmanlık ...
Konak Belediyesi'nde emeğe örnek destek: 620 işçi her ay...
Konak Belediyesi ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında imzalanan toplu ...
 
Gaziemir'de 'boccia' gururu: Avrupa fatihleri!
Gaziemir Belediyesi Spor Kulübü Boccia Takımı sporcuları Fatih Akkan ile ...
Buca'da Cumhuriyet coşkusu bitmiyor
Buca Belediyesi ve Buca Kent Konseyi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Haftası ...
Bornova'da hamleler Ata'nın anısı için yarıştı
Bornova Belediyesi’nin düzenlediği Atatürk’ü Anma Satranç Turnuvası büyük ...
 
Kent belleğine yolculuk sürüyor: 115.kitap da geldi
Büyükşehir Belediyesi, İzmir'in tarihi ve kültürel birikimine katkı sağlayan ...
Karşıyaka'ya 'Yeni Hayat' geliyor
Tekelioğlu, organ nakli olduktan sonra yeniden yaşama tutunanların hikayelerini ...
Büyükşehir’de Kırgızistan günü: Başkan’a özel hediye
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 4. Uluslararası Su Kongresi ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri