Yerelden kalkınma için nitelikli insan gücü yetiştirmenin önemine inanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, işsizliğin azaltılması ve engelli vatandaşların iş gücünün ekonomiye kazandırılması amacıyla mesleki eğitime olan katkılarını artırarak sürdürüyor. Son olarak kendi işini kurmak isteyen görme engelli vatandaşlara girişimcilik kursu düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası, 13 kursiyer için umut yuvası oldu.
Kendi işini kurmak isteyen görme engelli "girişimci adaylarının" imdadına yetişen İzmir Büyükşehir Belediyesi, onlara üretim, yönetim, pazarlama, hukuk ve finansal konular ile iş planı hazırlama eğitimleri verdi. KOSGEB’in (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) sunduğu destekler hakkında detaylı bilgiler de alan girişimciler, 32 saat süren dersin sonunda sertifikalarını alarak hayallerine bir adım daha yaklaştı.
İnançla yola çıktık
37 yaşında bir kız çocuğu annesi olan Aynur Acar, hayalleri için bir adım atması gerektiğini, bunun için de İzmir Büyükşehir Meslek Fabrikası’nın kendisine yardımcı olduğunu dile getirdi. Görme engelli Acar, girişimcilik kursu sayesinde iş hayatında emin adımlarla yürüyeceğini ve artık nerede nasıl davranılması gerektiğini iyi bildiğini ifade ederek, “Hepimizin hayalleri var. Bizim arkamızda İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi kurumlar olduğu sürece hayallerimiz hayal olarak kalmaz, gerçeğe döner. Bir inançla yola çıktık ve Meslek Fabrikası’nda çok iyi bir eğitim aldık. Artık adımlarımızı sağlam atıyoruz. Biz sadece görm üyoruz; işe yaramıyor değiliz. Bize inanıp bu imkanı sağlayan herkese hem kendi adıma hem arkadaşlarım adına çok teşekkür ediyorum” dedi.
İşin en iyisini yaparız
Engelli bireylerin bir şeyler yapabildiğini kanıtlamak amacıyla girişimcilik kursuna katıldığını vurgulayan kursiyer ve aynı zamanda İzmir Görme Engelliler Gençlik Spor Kulübü Derneği Başkanı İbrahim Ulaş Ergin, “Toplumun engelsiz diye nitelendirilen diğer kesim her işi yapabilir gözüküyor. Ama biz engelliler, ‘onlar kendilerine baksınlar yeter’ tarzında söylemlere maruz kalıyoruz. Bu fikrin yanlış olduğunu göstermek için buralardayız. Yani buradan eğitim alıp kendi birikimlerimizden de faydalanıp bir iş kurmak amacımız. Biz bir şeyler yapalım ki, toplumda var olduğumuzu kanıtlayalım. Herkes de desin ki, ‘Bunlar bu işi ne kadar iyi yapıyor’. Girişimc ilik kursundan belgemi aldıktan sonra ileriye dönük hayalim 'engelsiz kafe' açarak hayatı daha da özgürleştirmek” diye konuştu.
Hayallere giden ilk yol
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine sağladığı imkanlar doğrultusunda çok iyi bir hizmet aldıklarını dile getiren görme engelli kursiyer Yahya Aydınişler de duygularını şöyle anlattı: "13 arkadaşımla girişimcilik kursu aldık. Bu eğitim sonunda artık hepimiz girişimciyiz. Hayallerimizi gerçekleştirme adına atacağımız ilk adımımızda yanımızda İzmir Büyükşehir Belediyesi vardı. Eğitimimiz bitti ve yakında artık hepimiz esnaf olabiliriz, kendi işimizi kurabiliriz.”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |