POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Pençe-Kilit operasyonunda bir asker şehit oldu
Pençe-Kilit operasyonunda bir asker şehit oldu
Narin Güran cinayetinde yeni gelişme
Narin Güran cinayetinde yeni gelişme
Benzine zam yolda: Tabelalar değişiyor
Benzine zam yolda: Tabelalar değişiyor
Tüneldeki kazada motosikletli sürücü can verdi
Tüneldeki kazada motosikletli sürücü can verdi
11 Şubat 2022 Cuma - 15:33

İzmir'de termal sudaki bakterilerden biyohidrojen elde edildi

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Genetik ve Biyomühendislik Bölümünde görevli bilim insanları kentteki 5 termal kaynaktan aldıkları bakterilerle enerji açığa çıkaran biyohidrojen üretti. İEÜ Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mine Güngörmüşler, bakteriden elde edilecek hidrojenin bir enerji kaynağı olarak kullanılabileceğine işaret etti.

İzmir de termal sudaki bakterilerden biyohidrojen elde edildi

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Genetik ve Biyomühendislik Bölümünde görevli bilim insanları kentteki 5 termal kaynaktan aldıkları bakterilerle enerji açığa çıkaran biyohidrojen üretti.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK'ın desteğiyle 1 öğretim üyesi ve 2 yüksek lisans öğrencisinin yürüttüğü proje kapsamında İzmir'de bulunan 5 kaplıcadaki bakteri türünün enerji üretme potansiyeli değerlendirildi.

İnsan sağlığına zararı bulunmayan "anaerobik" ve "termofilik" olarak adlandırılan bakterilerin karbonmonoksidi hidrojene dönüştürdüğü, bu süreçte enerji ürettiğini belirleyen ekip, projenin ikinci etabında bakterilerden elde edilen biyohidrojen miktarını artırmayı hedefliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İEÜ Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mine Güngörmüşler, bakteriden elde edilecek hidrojenin bir enerji kaynağı olarak kullanılabileceğine işaret etti.

Bakteriler farklı sektörlerde de kullanılıyor
Projenin amacının temiz, doğa dostu ve sürdürülebilir bir yakıt olan hidrojenin, termal sulardaki bakteriler aracılığıyla elde edilebileceğini göstermek olduğunu ifade eden Güngörmüşler, İzmir il sınırlarındaki 5 termal kaynaktan aldıkları numuneler arasında en yüksek verimi Seferihisar'daki Doğanbey Kaplıcası'nda ölçtüklerini bildirdi.

Güngörmüşler, şu bilgileri verdi:
"Kaplıcalardan aldığımız numuneleri, cam şişeler içerisine yerleştirdik. Bu bakteriler, oksijensiz ortamda ve sıcak suda yaşıyor. Biz de bakterinin bulunduğu cam şişe içine, karbonmonoksit ve bakterinin büyümesi için gerekli besin maddelerini koyduk. Bir ekmek mayasının şeker yiyerek büyümesi gibi bakteriler de karbonmonoksidi karbon kaynağı olarak kullanarak büyüyor ve bu sırada enerji de üretiyor.

Basit bir anlatımla bakteriler, 100 birim toksik karbonmonoksidi yaklaşık 50 birim biyohidrojene dönüştürebiliyor. Şu anda bu rakam yüksek olmasa da projemizin ikinci aşamasında bu verimleri önemli miktarda artırabilmeyi hedefliyoruz."

Bu bakterilerin insan sağlığına olumsuz etkisinin bulunmadığını, bunların enerji kaynağı olarak kullanılabilmesi için ciddi anlamda çoğaltılmasının gerektiğini de kaydeden Güngörmüşler, "Amacımız, bakterilerden bu anlamda yararlanmanın mümkün olduğunu göstermekti. Dünyada, bakterilerin bu yöntemlerle çoğaltma işlemini yapan endüstriyel tesisler var. Gıda, kozmetik ve kimya gibi çeşitli sektörlerde bu bakterilerden yararlanarak birçok avantaj elde etmek mümkün." ifadelerini kullandı.

Projede görev alan yüksek lisans öğrencileri Şeymanur Ersoy ve İlayda Akaçin de temiz yakıt olarak ön plana çıkan biyohidrojene yönelik bilimsel araştırmalara yoğunlaşacaklarını bildirdi. (AA)

 
Efes Selçuk Belediyesi'ne EMITT onuru!
 
''10 milyar doları aşan bir döviz bozumu var''
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özgecan Aslan katledilişinin 7. yılında anıldı
Mersin'in Tarsus ilçesinde, 7 yıl önce okuldan çıktıktan sonra evine gitmek ...
Üç partiden Ayşenur Arslan hakkında suç duyurusu
AK Parti, MHP ve BBP; Gazeteci Ayşenur Arslan hakkında 'Türk Mukavemet ...
İzmir'deki silahlı kavgada 3 tutuklama!
Çeşme ilçesinde yaşanan silahlı kavgayla ilgili yakalanan 7 şüpheliden 3'ü tutuklandı.
 
Dr. Haydar Dümen yaşamını yitirdi
Posta Gazetesi köşe yazarı Haydar Dümen hayatını kaybetti.
'Cumhuriyet Sitesi C Blok davası'nda enkaz altından çıkarılan 4 kadından adalet çağrısı!
Yıkılan Cumhuriyet Sitesi C Blok'a ilişkin davanın ilk duruşmasında enkaz ...
Diyanet açıkladı: Kripto para caiz mi?
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, kripto paralara ilişkin bir açıklama ...
 
Balçova Felsefe Atölyesi ilk mezunlarını verdi
Balçova Belediyesi’nin çocukların gelişimini desteklemek amacıyla açtığı ...
e-Devlet'e yeni özellik: Fahiş fiyata şikayet!
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Ticaret Bakanlığı ...
''Tek göz ev, 24 saat mesai... Kapıcılık hapis hayatı gibi!''
Sitelerin yükünü omuzlarında taşıyan apartman görevlileri, “Oturduğumuz ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri