POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bekçiler artık üst araması yapabilecek!
Bekçiler artık üst araması yapabilecek!
DEM Parti Esenyurt İlçe Eş Başkanları tutuklandı
DEM Parti Esenyurt İlçe Eş Başkanları tutuklandı
Bakan Memişoğlu'ndan 'istifa' açıklaması!
Bakan Memişoğlu'ndan 'istifa' açıklaması!
İsrail Başbakanı Netanyahu için yakalama kararı!
İsrail Başbakanı Netanyahu için yakalama kararı!
23 Ekim 2024 Çarşamba - 09:05

İzmir'deki sokak köpekleri sayılıyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı’nın en önemli ayağı olan hayvan sayımına başladı. Görevli ekipler kent genelinde tespit ettikleri hayvanları fotoğraflayarak, bulundukları bölgenin koordinatlarını sisteme yüklüyor. Bu çalışmaların ardından kentteki köpek sayısı ve dağılım haritasına ilişkin sağlıklı veriler elde edilecek.

İzmir deki sokak köpekleri sayılıyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı kapsamında, köpek sayımına başladı. İlçe belediyelerinin de destek verdiği projede, sayım ekipleri sokaklarda tespit ettikleri her hayvanı, kayıt altına alıyor. Köpeklerin kısır olup olmadığı, cinsiyeti, varsa tasma ve küpesi ile yaşları not ediliyor. Fotoğraflanan hayvanların bulunduğu alanın koordinatları veri tabanına giriliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı ile Kent Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü koordinesinde yürütülen çalışmanın sonunda, mahallelerdeki köpeklerin dağılım haritası çıkarılacak. Sahipsiz hayvanların yoğunlaştığı bölgeler netleştirilecek. Büyükşehir Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı kapsamına sahada kedilerin de sayımını yapıyor. Böylelikle kentte mahalle bazında kedi sayısı ile ilgili veri elde edilecek.

İlk önce 11 merkez ilçede çalışma yapılacak

Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Sürdürülebilirlik ve Kent Stratejileri Şube Müdürlüğü'nde Biyolog olarak görev yapan Ömer Döndüren, ilk etapta 11 metropol ilçede sahipsiz hayvan sayımını yapacaklarını belirtti. Türkiye’de ilk kez İzmir’de böyle bir çalışmanın yapıldığını aktaran Ömer Döndüren, “Bizim için en önemli verilerden biri sokaktaki köpeklerin yüzde kaçı kısır? Çünkü biz bunu bilmiyoruz. İzmir'de yılda kaç kedi, köpek kısırlaştırılıyor? Bunu biliyoruz.  İlçe belediyelerinde ve Büyükşehir’de bunların verileri var. Ama sokaktaki durumu bilmiyoruz. O nedenle bu güzel bir veri olacak” dedi.

Popülasyon kontrol altında tutulacak

Bu sayımı daha sonraki yıllarda yine tekrarlayacaklarını ifade eden Biyolog Ömer Döndüren, hedeflerini şu sözlerle açıkladı: “Böylece popülasyonun nereye gittiğini,  nasıl değiştiğini, azalma veya artış eğilimlerini belirleyeceğiz. Bizim niyetimiz sokaktaki köpekleri bir şekilde uyutmak ya da farklı çözümler değil. Kısırlaştırmayı arttırarak, sayıları takip ederek, popülasyonu kontrol altına almak istiyoruz. Daha önce hiç sayım yapılmamış. Elde edeceğimiz veriler ile gelecekteki politikalarımız şekillenecek.”

Eylem planında neler var?
Hazırlanan eylem planı kapsamında; paydaşlarla ilişkilerin ve iş birliklerinin geliştirilmesi, durum tespiti ve kapasite artırımı sağlanacak. Sahipsiz köpek popülasyonunun yönetilmesine yönelik çalışmalar hazırlanacak. Taktiksel şehircilik çözüm atölyesi yapılacak.  Tüm kayıtların doğru ve güncel tutulması için dijital altyapı iyileştirilecek. Bakımevi kapasite ve nitelik artışı sağlanacak. Sahiplendirme çalışmalarına özel önem verilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin personel ile altyapısının iyileştirilmesi sağlanacak. Belirlenen metodoloji uyarınca saha araştırmaları yürütülecek. Köpek popülasyonunun insan sağlığı ve diğer hayvanların sağlığına yönelik olarak taşıdığı risklerin azaltılması için çalışmalar hayata geçirilecek.

Sayım nasıl yapılıyor?

Sayım işlemi, WSPA tarafından önerilen sayım yöntemi kullanılarak örnekleme yoluyla ve mahallelerin renklendirilmesi metodolojisi ile belirlenen 130 mahalle üzerinden yapılıyor. Her bir sayım ekibi günde 2 mahalleyi sayıyor. Sayım ekipleri, sahadan istenilen özellikte verileri toplayabilecek yeterli düzeyde donanıma sahip kişiler ve meslek grupları arasından seçiliyor.  Ekipler, mahallelerin mümkün olduğunca farklı alanlarını kapsayacak şekilde sayımları yürüyerek yapıyor. Sayımlar için en uygun saat gün doğumu ile saat 10.00 arası olduğundan bu zaman dilimine uyuluyor ve mevsimsel olarak yüksek sıcaklıkların köpek aktivitesini düşürmesi nedeniyle, yaz ayları dışındaki dönemler tercih ediliyor.

 
Gençler festivalde buluştu: İşte program!
 
İzmir tribünlerinden anlamlı mesaj!
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
18 Kasım 2024 Pazartesi 21:18

İZMİR Belediye Başkanlık makamı YAN GELİP YATMA YERİ DEĞİLDİR!! BELEDİYE BAŞKANI, Konforlu koltuğundan biraz kımılda ve halkın bu sokak köpekleri yüzünden çektiği sıkıntılara KULAK AS!! İZMİR halkı senden BİRAN EVVEL SOKAK KÖPEKLERİNİ İZMİRDEN TOPLAMANI BEKLİYOR! Umarım ne dediğimi anlamışsındır İZMİR BELEDİYE BAŞKANI!!!!

Yorumu oyla      0      0  
Reha 27 Ekim 2024 Pazar 21:36

Oğlum geçen hafta ısırılildi.kolu sarılı.daha 7 yasinda.cocuk şokta.bu kopek besleme olayı son bulsun. Belli bir saatten sonra sokakta dolaşımamiyoruz.herkesin arabası da yok.toplansin ve itlaf edilsin.vergim ile köpek beslenmesini istemiyorum.daha önemli şeylere harcarsın paramız.

Yorumu oyla      0      0  
Buket Ece 26 Ekim 2024 Cumartesi 06:58

Artık yeter....park yapmışsınız...cocuk ve yaslilar için... içi basibos sokak köpeği dolu...çocuklar girip oynayamıyor.. her yer sözde hayvanseverlerin koyduğu mama kapı su kabı ile dolu..her yer köpek pisliği ile dolu..toplayın ve itlaf edin..Kanun çıktı.. neyi bekliyorsunuz...

Yorumu oyla      0      0  
Faruk Arslan 25 Ekim 2024 Cuma 11:32

(Anlaşılan o ki) Başıboş sokak köpekleri konusunda belediyelerin toplamaya niyeti yok..Zarar gören TÜM vatandaşlar İDARİ HİZMET KUSURU maddesine dayanak çok yüklü TAZMİNAT davası açabilir.. ve ciddi paralar kazanabilir...belki o zaman akıllanır belediyeler.

Yorumu oyla      0      0  
Kübra 24 Ekim 2024 Perşembe 07:42

Saat 21 den sonra sokağa çıkamaz olduk.her yer vahşi köpek dolu.markette kasiyerim.sokagin başından evimin önüne kadar taksiye biniyorum.taksici 100 TL kısa mesafe yerine 50 TL alıyor.onlarda alıştı.bitsin bu köpek saçmalığı.biktik artık.yasa çıktı.toplanip itlaf etmek için ne bekleniyor.neden sorumlular görevini yapmıyor.?

Yorumu oyla      0      0  
Gaye 24 Ekim 2024 Perşembe 06:49

İNSANLAR sokak köpekleri yüzünden saldırıya uğruyor,çocuklar parçalanıyor,ÖLÜYOR,korkuyor...Tüm bunlara tepki vermeyenler ;sokak köpekleri toplanıyor diye ayağa kalkıyor.Hic bir köpeğin hayati INSAN dan daha değerli değildir...ASLA...

Yorumu oyla      0      0  
Gamze 23 Ekim 2024 Çarşamba 17:37

Vergimle sokak köpeği beslenmesini istemiyorum..insanlar aç,tedavi olamıyor.insanlar barinamiyor..Hal böyle iken vergimle vahşi sokak hayvanlarının beslenmesini istemiyorum..bitsin bu hayvan fantezisi.

Yorumu oyla      0      0  
Dr. Hakan Ufuk 23 Ekim 2024 Çarşamba 16:03

SİZ SOKAK KÖPEKLERİNİ SOKAKLARDAN TOPLAMAYIP, ONLARI SAYMAYA DEVAM EDERKEN OLAN OLDU!! BELEDİYELERİN SOKAK KÖPEKLERİNİ TOPLAMAMASININ SONUCU BUDUR İŞTE!! Türkiye kuduz için ‘en riskli ülkeler’ kategorisine alındı. Eskişehir’de ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) Türkiye’yi kuduz için ‘en riskli ülkeler’ kategorisine aldığı belirtildi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) resmi internet sitesinde Türkiye’yi ziyaret edecek turistler için şu ifadelere yer verildi: “Kuduz köpekler Türkiye''de yaygın olarak bulunmaktadır. Türkiye''deyken bir köpek veya başka bir memeli tarafından ısırılırsanız veya tırmalanırsanız, kuduz tedavisi sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Seyahatinizden önce kuduz aşısını yaptırmayı düşünün.”Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı haritaya göre Türkiye en yüksek kuduz riskli ülkelerden birisi. Bu listede Türkiye, haritadaki en kırmızı ve en tehlikeli kategori olan ‘Endemik insan kuduzu’ sınıfında yer aldı. BELEDİYELER DAHA NEYİ BEKLİYOR? BİNLERCE TÜRK VATANDAŞININ KUDUZDAN ÖLMESİNİ Mİ BEKLİYORSUNUZ??

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhuriyet coşkusu Çeşme'ye taşındı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent genelinde binlerce vatandaşın katılımıyla ...
Başkan Demir'den 'önce liyakat' mesajıyla 'personel alımı' duyurusu!
Torbalı Belediye Başkanı CHP'li Övünç Demir, dikkat çeken bir paylaşıma ...
İzmir’den Selanik’e ‘işbirliği’ köprüsü
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Yunanistan’ın Selanik ...
 
Konak’ta ‘can dostlar’ iş birliği
Sokakta yaşayan can dostların daha iyi yaşam alanlarına kavuşmaları için ...
Çeşme Yarımadası için kritik çalıştay!
Çeşme Belediyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı iş birliği ile deniz ...
Balçova Cumhuriyet Bayramı'na hazır
Balçova, Cumhuriyet’in 101’inci yılını, 2 gün boyunca gerçekleşecek etkinliklerle ...
 
Bornova’da Muhtarlar Günü dayanışması
19 Ekim Muhtarlar Günü, Bornova’da yoğun katılımla kutlandı. Etkinlikler, ...
İzmir’de edebiyat dolu akşam
Yazar, senarist ve çevirmen Murat Uyurkulak, İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
İZKİTAP için kitapseverler gün sayıyor
Kitapseverlerin sabırsızlıkla bekledikleri İZKİTAP – 4. İzmir Kitap Fuarı, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir İl Başkanı’nın zor sınavları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri