POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Sıla bebek açıklaması: Anne delilleri karartmaya çalışıyor!
Sıla bebek açıklaması: Anne delilleri karartmaya çalışıyor!
AK Partili Çelik: Sivil anayasaya ihtiyaç var!
AK Partili Çelik: Sivil anayasaya ihtiyaç var!
17 yaşındaki Beyza’dan iki gündür haber alınamıyor
17 yaşındaki Beyza’dan iki gündür haber alınamıyor
Özel’den Erdoğan'a erken seçim çağrısı
Özel’den Erdoğan'a erken seçim çağrısı
13 Temmuz 2024 Cumartesi - 09:58

İzmir'e korkutan uyarı: Depremde deniz kentin içine girecek!

İzmir'de mevcut yapı stokunun eski olması ve yerleşim yerlerinin yanlış bölgelere konumlandırılması gibi nedenlerle olası bir depremde yıkımlar yaşanacağından endişe ediliyor. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, kentte olası bir depremde Konak, Alsancak, Bayraklı, Mavişehir ve Bostanlı'da sıvılaşma yaşanacağını, denizin kentin içine doğru yürüyeceğini belirterek, "Bunlar uzun vadede çözülmesi gereken şeylerdi ancak ne yazık ki yapılmadı" dedi.

İzmir e korkutan uyarı: Depremde deniz kentin içine girecek!

Türkiye'de deprem tehdidi en yüksek kentlerden olan İzmir'de deprem üretebilecek birçok fay hattı bulunuyor. Mevcut yapı stokunun eski olması, yerleşim yerlerinin yanlış bölgelere konumlandırılması gibi nedenlerle olası depremde kentin birçok bölgesinde yıkımlar yaşanacağından endişe ediliyor.

i yaşanıyor. İzmir'in yerleşim alanlarında sıkıntılar olduğunu dile getiren Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, "Doğa bize sorunlu alanları gösteriyor. Bunlardan biri olan Bayraklı, Meles Deltası'nın üzerine kurulmuş. Meles, 'porsuk' demek. Porsuk da suyu seven bir hayvan. Dolayısıyla biz hiç yerleşilmemesi gereken bir yere kent inşa etmişiz. Aynı şey İzmir'in diğer yerlerinde de var. Alsancak sonradan dolgu ile oluşturmuş. Kent planlamasını bilmiyoruz. Yanlış kent planlamalarıyla afetlere davetiye çıkarıyoruz" diye konuştu.

'İZMİR'DE HIZLI ŞEKİLDE KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILMALI'

İzmir'i etkileyebilecek onlarca fay olduğuna dikkati çeken Önalan, "Bu faylardan herhangi birinin kırılması halinde İzmir'le ilgili çok büyük kaygılarımız var. İzmir'de afet anıyla ilgili kaos planının da gözden geçirilmesi gerekiyor" dedi.

Olası depremde İzmir'e ulaşımda sıkıntılar yaşanabileceğini aktaran Önalan, "İzmir'in körfezi ve uzun kıyı şeridinin avantaj olduğuna inanıyoruz. Kıyı şeridi, vapurlar modifiye edilerek hem hastane hem arama kurtarma olarak kullanılabilir. Bu deprem anıyla ilgili kaos planı. Deprem öncesinde de İzmir'de hızlı şekilde kentsel dönüşüm yapılması lazım. Bilhassa Alsancak'ta bulunan binaların birçoğu çok eski, temellerinde ciddi deformasyonlar ve korozyonlar var. Deniz suyu, kentin içine doğru girmiş durumda. Herhangi bir depremi beklemeden şu anda bile bu binaların birçoğunda deformasyonlar yaşanıyor. Dolayısıyla kentsel dönüşüm konusunda çok çabuk hareket etmek zorundayız" dedi.

'AFET PLANI ÇEVRE İLLERLE BİRLİKTE HAZIRLANMALI'

"İzmir'de olası bir depremde her semtin kendine göre yaşayacağı sıkıntılar var" diyen Önalan, "Konak, Alsancak, Bayraklı, Mavişehir ve Bostanlı'da sıvılaşma ve denizin kentin içine doğru yürüdüğünü göreceğiz. Kentin içerisinde mahallelerin arasında kum fışkırmaları, su çıkışlarını göreceğiz. Bunlar uzun vadede çözülmesi gereken şeylerdi ancak ne yazık ki yapılmadı" ifadelerini kullandı.

İzmir'de afet planlarının güncellenmesi ve test edilmesi gerektiğini dile getiren Önalan, "İzmir afete uğradığı zaman afette görev alacak insanların da zarar göreceğini düşünüyorum. O nedenle afet planı çevre illerle birlikte hazırlanmalı. Olabilecek afette, afetten zarar görmemiş çevre illerden insanların ulaşımı, arama kurtarma çalışmalarındaki rolünün gözden geçirilmesi gerekiyor. Bunların test edilmesi, gözden geçirilmesi ve insanların hazırlanması lazım" diye konuştu. (DHA)

 
Bornova’da yaratıcı drama eğitimi
 
Buca'da hizmet haritası için start verildi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Halk TV'de sürpriz ayrılık: Ünlü sunucu veda etti
Halk TV Ana Haber'in sunuculuğunu üstlenen Seda Selek, 3 yıldır çalıştığı ...
Kağıt fabrikasında yangın: Gece alevlerle aydınlandı!
Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Sazlı Mahallesi yakınlarında bulunan Söke ...
İzmir'e 'mercek': 102 gözaltı var!
İçişleri Bakanı Yerlikaya, 75 ilde Mercek-21 operasyonlarının düzenlendiğini ...
 
AK Gençlik Ocakları Derneği başkanı tutuklandı!
İçişleri Bakanlığı'nın logosunu kullanarak kart bastıran AK Gençlik Ocakları’ ...
Kamyonla çarpıştı: Motosikletlinin acı sonu!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde süt kamyonuyla elektrikli motosiklet çarpışması ...
İzmir'de 2 korkunç ölüm: 10 sene önceki paylaşımı ortaya çıktı!
İzmir'in Konak ilçesinde sağanak yağıştan kaçmaya çalışırken elektrik ...
 
Motokurye Ata Emre Akman cinayeti davasında karar
Balıkesir'de zincir restoranda motokurye olarak çalışan üniversite öğrencisi ...
İzmir'de hayata sağanak ve fırtına darbesi!
İzmir'de aralıklarla gök gürültülü sağanak ve fırtına etkili oldu, cadde ...
'Haki'yi tekmeyle öldürmüştü… Cezası belli oldu
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde Sibel Gedik'in (45) akita cinsi 'Haki' isimli ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri