POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Yurdun batısı beyaza büründü
Yurdun batısı beyaza büründü
Yenidoğan Çetesi davasında ara karar
Yenidoğan Çetesi davasında ara karar
Yeşilçam oyuncusu Samim Meriç hayatını kaybetti
Yeşilçam oyuncusu Samim Meriç hayatını kaybetti
Erdoğan'dan 'Netanyahu tutuklama kararı' açıklaması
Erdoğan'dan 'Netanyahu tutuklama kararı' açıklaması
14 Kasım 2020 Cumartesi - 09:34

İzmir için büyük deprem uyarısı ve master plan çağrısı

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Deprem öncesi İzmir'de master planı hazırlanıp uygulansaydı yıkımlar ve can kaybı daha az olacaktı" dedi. Yerel yönetimlerin sorumluluğunu yerine getirmediğini savunan Sözbilir, "Doğal afet riski kapsamında kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor. Riskli binayı ya güçlendireceğiz ya da oradan alıp yenisini yapacağız. İlk yapılması gereken bu" dedi.

İzmir için büyük deprem uyarısı ve master plan çağrısı

Seferihisar açıklarında 30 Ekim Cuma günü, saat 14.51'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde İzmir'de çok sayıda ev yıkıldı, 115 vatandaş yaşamını yitirdi. Deprem sonrasında 47'si büyüklüğü 4'ün üzerinde 3 bini aşkın artçı sarsıntı yaşandı.

DEÜ DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'in deprem master planı olmadığını söyleyerek, "Deprem master planı bir ilin ya da ülke düzeyinde o bölgenin depreme hazır olması demek. Deprem olmadan önce depreme hazır olması demek. Hazırlıklar eğer yapılmışsa deprem geldiğinde kimsenin ölmemesi demek. Mal kaybının en az düzeyde olması demek aslında" dedi.

'MASTER PLAN YIKIM VE CAN KAYBINI ÖNLEYEBİLİRDİ'

Türkiye ölçeğinde ilk deprem master planının 20 yıl önce İzmir'de yapıldığını belirten Sözbilir şunları kaydetti:

"Radius adı verilen bir projeydi. O projede İzmir fayı 6.5 deprem ürettiğinde nereler yıkılır, hangi bina çöker, hangi yollar devre dışı bırakılır, bunları sorgulayan bir projeydi. O projeye göre normal şartlarda 20 yıl içinde yapılması gereken bina değişimleri yıkıp yeniden yapma gibi olayların tamamlanması gerekiyor. O proje uygulanmış olsaydı, şu an ki yıkımlarda can kaybı ve mal kaybı daha az olurdu. Biz deprem Araştırma Müdürlüğü olarak, yaklaşık 10 yıldır master planın yenilenmesi gerektiğini söylüyoruz. Burada olması gereken şu anki master planı kapsamında sadece planı ortaya çıkarmak değil, uygulanmasını sağlamak. Bizim en büyük eksiğimiz bu. Yoksa elimizde çok fazla bilimsel veri var, o bilimsel veriyi uygulamak çok gecikiyoruz. Deprem bizden daha hızlı ilerliyor. Plan uygulansaydı ve uygulansaydı, örneğin Bayraklı'daki bina hepsi yıkılmış olacaktı. Belki yerine bina yapılmayacaktı park, bahçe olacaktı. Dolasıyla bu deprem sırasında zemin gene sarsılacaktı, yine o şiddeti yaşayacaktı fakat yıkılmayacaktı. Bu şekilde zarar görmeyecekti insanlar."  

'YEREL YÖNETİMLERİN BUNLARI YERİNE GETİRMESİ GEREKİYORDU'

Yerel yönetimlerin sorumluluğunu yerine getirmediğini belirten Sözbilir, "Yerel yönetimlerin bunları yerine getirmesi gerekiyordu. Şehrin nasıl büyümesi gerektiğini jeoloji ve jeofizik bilimleri karar verir. Biz Türkiye ölçeğindeki her depremden sonra deprem kapsamında deprem raporları hazırlarız ve deprem raporlarının son bölümünde her zaman bu maddeleri tekrarlarız. Şu an İzmir için deprem master planının revize edilip uygulanması gerekiyor. Özellikle yapı stokuyla ilgili 2011 yılında büyükşehir belediyesi ve inşaat mühendisi odasıyla birlikte bir çalışma yaptılar. Yapı stoku anlamında Seferihisar ve Balçova'daki yapı stoku tamamen ortaya çıkarıldı ve deprem odaklı olacak şekilde deprem riski olan binaların hangisi ne durumda yaşı ne durumda hangi özellikleri taşıyor bunlarla ilgili bilgileri elde edildi. Fakat 28 ilçe daha var. 28 ilçenin de yapılması gerekiyor, dolayısıyla o anlamda da çok geriden geliyoruz. İzmir il ölçeğinde yapı stokun gerçek anlamdaki sayısal parametrelere dayalı durumu henüz belli değil" dedi.

‘İLK OLARAK ONLAR YAPILMALI’

Tehlikeye dikkat çeken Sözbilir, "İzmir'de 6 ile 7,2 büyüklüğündeki deprem beklenebiliyor gelecekte. Burada farklı yerden geçen 17 fay var. Bu faylara göre deprem master planı yapmak gerekiyor. Bergama fayı deprem ürettiğinde, Tire ya da Kiraz fayı deprem ürettiğinde farklı yerler zarar görecektir. Bizim şu anda ruhsatsız binaları yıkıp ruhsatlı bina yapıyoruz. O yanlış bir mantık. Doğal afet riski kapsamında kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor. Riskli binayı ya güçlendireceğiz ya da oradan alıp yenisini yapacağız. İlk yapılması gereken bu. 17 fayın geçmişini bilmiyoruz. Geçmişte bu faylar ne yapmış geçmişini bilmediğimiz fayların geçmişini bilirsek, geleceğiyle ilgili bir söz söyleme hakkına sahip oluruz. Deprem tehlikesi ne kadar yaklaşıyor bu fayların bunun içinde hendek tabanlı çalışmaların yapılması gerekiyor. Tabi bu bütün Türkiye için gerekiyor" diye konuştu. (DHA)

 
Başkan Arda'dan Bakanlığa 'dönüşüm' yolunda kritik çağrı!
 
'Yıldırım-15 Mutki-Sarpkaya' operasyonu başlatıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Babası anlattı, Ayda'nın sözleri yürekleri yaktı!
İzmir depreminde 91 saat sonra mucize şekilde kurtulan Ayda'nın babası ...
FETÖ firarisi eski emniyet müdürü Ankara'da yakalandı
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması soruşturması kapsamında ...
Korkuyla ateşkes yapmak
Korkuyla ateşkes yapmak
 
İzmir'deki OSB'lerin mesai saatlerine 'virüs' ayarı!
Koronavirüs tedbirleri kapsamında, İzmir'deki organize sanayi bölgeleri, ...
Geçici barınma merkezine ilk konteynerler geldi
İzmir'de meydana gelen depremin ardından evleri zarar gören vatandaşlar ...
Neptün Soyer'den ‘Charlie Hebdo’ açıklaması: Hz. Muhammed'e saygısızlık kırmızı çizgimdir!
İzmir Köy-Koop Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ...
 
İzmir'de vatandaştan yüksek kira isyanı!
115 kişinin ölümüne neden olan depremin ardından riskli bölgelerden kaçış ...
Adnan Oktar için istenen ceza belli oldu
Adnan Oktar organize suç örgütü davasına ilişkin mütalaada, Adnan Oktar'ın ...
Koç Lisesi öğrencilerinden depremzedeler için güç birliği
Türkiye'nin dört yanından yardımseverler İzmir depreminin yaralarını sarmak ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir İl Başkanı’nın zor sınavları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri