POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Yusuf Yazıcı'ya İngiltere'den dört talip
Yusuf Yazıcı'ya İngiltere'den dört talip
ABD'den krizi tırmandıracak yaptırım kararı
ABD'den krizi tırmandıracak yaptırım kararı
TIR'a arkadan çarpan araç bu hale geldi
TIR'a arkadan çarpan araç bu hale geldi
Lübnan'da yeni siber saldırı: Bu kez telsizler patlatıldı
Lübnan'da yeni siber saldırı: Bu kez telsizler patlatıldı
24 Ocak 2024 Çarşamba - 12:50

İzmir'in 11 ilçesinde 'atık toplayıcı' araştırması

Kağıt, cam ve metal gibi geri dönüştürülebilir malzemelerin doğaya ve ekonomiye kazandırılmasına katkı sağlayan 'sokak atık toplayıcıları', İzmir'de bilimsel araştırmaya konu oldu. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) görev yapan 3 akademisyen tarafından, 11 ilçeden bin kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmada İzmirliler, çevrenin korunması adına atık toplayıcıların önemli bir görev üstlendiğini belirtti.

İzmir in 11 ilçesinde  atık toplayıcı  araştırması

'Sokak atık toplayıcıları', İzmir'de bilimsel araştırmaya konu oldu. TÜBİTAK'ın 353 bin liralık desteğiyle tamamlanan çalışmada İzmirliler, çevrenin korunması adına atık toplayıcıların önemli bir görev üstlendiğini ve topluma uyum noktasında da genel olarak başarılı olduklarını belirtti. İEÜ İşletme Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Metehan Feridun Sorkun'un yürütücülüğünde hayata geçirilen projeye, İEÜ İşletme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Özen ve İEÜ Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Seda Can da araştırmacı olarak destek verdi. 'Bireylerin atık ayrıştırma davranışlarında sokak atık toplayıcılarının rolü' adlı çalışma; İzmir'in Balçova, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Konak ve Narlıdere ilçelerinde gerçekleşti.

İZMİRLİLER OLUMLU GÖRDÜ
Araştırmaya katılan İzmirlilerden, kendilerine yöneltilen sorulara 1 ile 7 arasında puanlama yaparak cevap vermeleri istendi. Araştırma sonuçlarına göre İzmirliler, 'Atık toplayıcıları çevrenin korunmasına katkı sağlar' maddesine 6.2, 'Ekmeğini hak ederek kazanır' maddesine 6.4, 'Belediyelerin çevre temizliği yapmasına engel olmaz' maddesine 5.9, 'Atık toplayıcıları görünce rahatsız olmam' maddesine de 5.9'luk puan ortalamasıyla olumlu görüş bildirdi. İzmirliler, topluma uyum noktasında atık toplayıcıların daha girişken olabileceğini de işaret etti.

'DETAYLICA ELE ALINACAK'
İEÜ İşletme Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Metehan Feridun Sorkun, araştırmaya ilişkin sonuçları ve sokak atık toplayıcılarının bireylerin atık ayrıştırma davranışlarına etkilerini, şubat ayında İEÜ'nün ev sahipliğinde düzenlenecek toplantıda uzman isimlerin de katılımıyla detaylıca ele alacaklarını söyledi. Projeye ilişkin detayları paylaşan Doç. Dr. Sorkun, "Araştırmamız, İzmirlilerin konuya 'atık toplayıcılarının toplumsal düzene uyumu' ve 'topluma katkıları' olarak iki boyutta yaklaştığını gösterdi. İzmirlilerin, atık toplayıcılarının topluma katkılarını yüksek bulması, araştırmanın dikkat çeken sonucu oldu. İzmirliler, atık toplayıcılarının yaptıkları işin toplum için yararlı olduğunu düşünüyor. Ancak işlerini yaparken toplumsal kurallara biraz daha fazla uymalarının da yararlı olacağını belirtiyor" dedi.

'YARDIM ETME EĞİLİMİ DE VAR'
Doç. Dr. Sorkun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Projede, İzmirlilerin atık toplayıcılarına yardım etme eğilimlerini de araştırdık. Örneğin İzmirliler, çöplerini atık toplayıcılara ayrıştırarak verebileceklerini ve bu sayede onların işini kolaylaştıracaklarını belirtti. İzmirliler, atık toplayıcılara olumlu tutum besledikleri için onlara yardım etme niyetiyle de yaklaşıyor. Küresel ısınmaya bağlı oluşan iklim değişikliği, artan nüfus ve doğal kaynakların azalması gibi birçok faktör, geri dönüşüm konusunda herkese bireysel sorumluluklar yüklüyor. Belki farkında değiliz ama sokak atık toplayıcıları, geri dönüşüm ve atıkların değerlendirilmesi noktasında çok önemli rol üstleniyor. Bu konuda toplumsal bir görev yaptıklarını söyleyebiliriz. Projemizin amaçlarından biri, sokak atık toplayıcılarına karşı halkın tutumunu göstermekti. Bu noktada amacımıza ulaştık. İzmir'de elde edilen bulguların, Türkiye genelinde tutumu göstermek yönüyle de önemli olduğunu düşünüyoruz."(DHA)

 
Amazon heykelleri Bayraklı’ya çok yakıştı!
 
Tarihi vapurda 'Atatürk ve Cumhuriyet Gemileri' sergisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de dehşet: Kızını ve kayınvalidesini öldürdü, eşini yaralayıp intihar etti!
İzmir'de bir süredir kanser tedavisi gören öğretim görevlisi Doç. Dr. ...
'Beldekler' suç örgütüne operasyonda 4 tutuklama!
'Beldekler' olarak bilinen suç örgütüne yönelik operasyonda gözaltına ...
"Yengemi bakarak rahatsız ettin" cinayeti!
Bursa'da, 41 yaşındaki Erdinç Cedik sokakta yengesini rahatsız ettiğini ...
 
İran Cumhurbaşkanı Reisi Türkiye'ye geliyor
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, bugün Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. ...
Müzikholde silahlı çatışma: 2'si polis 5 yaralı!
İstanbul Sarıyer'de bulunan bir müzikholde çıkan tartışma kavgaya dönüştü. ...
Kurşunlardan kaçarken yaptığı kazada can verdi
İzmir'in Karabağlar ilçesinde tabancayla yaralanan ve otomobille kaçmaya ...
 
Polis baskınında ortaya çıktı: Suç evinden kaçış tüneli!
Karabağlar ilçesinde, 25 suçtan kaydı bulunan ve hakkında kesinleşmiş ...
22 yıl 10 ay hapis cezası bulunan firari yakalandı
Bayraklı ilçesinde, 3 ayrı suçtan hakkında kesinleşmiş toplam 22 yıl 10 ...
Demirtaş hastaneye kaldırılan annesiyle görüştürüldü
Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri