POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Narin cinayetinde adli tıp raporu tamamlandı
Narin cinayetinde adli tıp raporu tamamlandı
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
1 Ağustos 2024 Perşembe - 17:54

İzmir'in Çernobil'i için şeffaflık çağrısı

İzmir’in Gaziemir ilçesinde bulunan eski kurşun fabrikasında yapılan temizlik çalışmaları başladı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İzmir Barosu, İzmir Yaşam Alanları ve Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) tarafından alanda yapılan basın açıklamasında sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi çağrısında bulunuldu.

İzmir in Çernobil i için şeffaflık çağrısı

Açıklamaya, İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz, Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, meslek odalarının ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı. Katılımcılar, 17 yıldır devam eden sorunun çözümü için sürecin şeffaf ve denetlenebilir olmasının önemine vurgu yaptı. Yerel yönetimlerin, çevre örgütlerinin ve bilim insanlarının aktif rol alması gerektiğini belirten konuşmacılar, atıkların temizlenmesi ve halkın sağlığının korunması için yetkililere çağrıda bulundular.

17 Yıllık Mücadele

Ortak açıklamayı okuyan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi üyesi Ahmet Avni Atayol, 2007 yılında tespit edilen ve kamuoyunun 2012 yılında öğrendiği radyoaktif ve tehlikeli atıklarla ilgili süreci yakından takip ettiklerini belirtti. Atayol, "Kentin ortasında, çevre ve halk sağlığını tehdit eden atıkların temizlenmesi, yasak olan radyoaktif atıkların  nereden ve nasıl getirildiğinin belirlenerek kamuoyuyla paylaşılması ve sorumlular hakkında gereğinin yapılması için mücadelemiz 17 yıldır devam etmektedir" dedi.

Temizlik Sürecindeki Eksiklikler

Atayol, geçtiğimiz yıl arazi sahiplerinin bir şirketle anlaşarak temizlik çalışmalarına başladığını ifade etti. Ancak çevresel iyileştirme faaliyetlerine dair eksiklikler ve şeffaf olmayan süreç nedeniyle çalışmaların başlatılamadığını belirtti. "Bugün yine bir kez daha; şeffaf ve denetlenebilir olmayan, yerel yönetimler ve uzman meslek odaları gibi paydaşlarla paylaşılmayan, 17 yıldır atıklarla iç içe yaşayan halk bilgilendirilmeden yürütülmek istenen bir temizlik  başlatıldığına şahit oluyoruz" ifadelerini kullandı.

Yetkililere Sorular ve Talepler

Atayol, alanda başlatılan çalışmalarla ilgili olarak yetkililere şu soruları yöneltti:

 

•             Çalışmalar 10 Ağustos 2017 tarihli ÇED Olumlu Kararı verilen proje kapsamında mı yürütülecektir?

 

•             Projede değişiklikler yapıldıysa yeni bir Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci yürütülmüş müdür?

 

•             Alandaki radyoaktif ve tehlikeli atıkların uzaklaştırılması konusunda yapılacak çalışmalara ilişkin planların inceleme ve onay süreçleri nasıl yürütülmüştür?

•             Çevresel İyileştirme Planı kapsam ve içeriği nedir? Bu planda daha önce tespit edilen eksiklikler nelerdir? Bu eksiklikler hangi ilave önlemlerle giderilmiş ve planlar onaylanmıştır?

•             Alanda hangi teknik yöntemlerle çalışma yapılacaktır?

•             Alandan uzaklaştırılacak atık miktarı ve niteliği nedir; bu atıklar nasıl taşınacak, nerede ve nasıl bertaraf edilecektir?

•             Atıkların ayrıştırılması ve taşınması sırasında ortaya çıkacak çevresel etkilerin önlenmesine yönelik olarak nasıl bir çalışma yürütülecektir?

•             Gerek işçi sağlığı ve iş güvenliği gerekse çevre ve halk sağlığı konularında alınan önlemler nelerdir?

•             Alandaki çalışma hangi kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülmektedir?

•             Alanda yürütülecek çalışmalara ilişkin program, takvim ve süreç nedir?

•             Çalışmaların denetimi hangi kurum ve kuruluşlar tarafından yapılmaktadır?

•             Alanda çalışan ve çalışmaları denetleyen özel kuruluşlar bünyesindeki uzman ekiplerin bu alandaki geçmiş deneyim ve uzmanlıkları nelerdir?

•             Atıkların miktarına, niteliklerine ve alandaki dağılımına ilişkin tespitleriniz nelerdir?

•             Alanda mevcut kirlilik ve etkilerine yönelik izleme ve ölçümler düzenli olarak gerçekleştirilmekte midir?

•             Çalışmalarda, gömülü atıkların çıkarılması sırasında karşılaşılabilecek acil durumların anında tespiti amacıyla, alanda radyoaktivite ve diğer tehlikeli maddelere yönelik anlık yersel ve atmosferik izleme yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa şu ana kadar tespit edilen değerler nedir?

Şeffaflık Talebi

Atayol, temizlik sürecinde şeffaf olunması gerektiğini vurgulayarak, "Alandaki atıkların çevre ve halk sağlığına yönelik daha fazla tehdit oluşturmaması için temizlik süreci ile ilgili yapılacak çalışmaların baştan sona her aşamada şeffaf bir şekilde yürütülmesi, bağımsız uzmanlar tarafından denetlenmesi ve kamuoyunun sağlıklı şekilde bilgilendirilmesi önem taşımaktadır" dedi.

Talepler ve Çağrı

Uzman meslek odaları ve kent bileşenleri olarak Gaziemir sürecini dikkatle takip ettiklerini belirten Atayol, yetkili kurum ve kuruluşları, şeffaf ve denetlenebilir bir süreç yürüterek çevre ve halk sağlığını korumaya ve kamuoyunu sürekli bilgilendirmeye davet etti. Taleplerini şu şekilde sıraladı:

1.            Yukarıdaki soruların tamamının eksiksiz olarak cevaplandırılması, çevresel iyileştirme planı, iş termin planı, analiz raporları ile birlikte konu ile ilgili belgelerin tamamının kamuoyuyla paylaşılması.

 

2.            Alandaki tüm çalışmaların, radyoaktif kirlilik yaşanan alanların temizlenmesi ve rehabilitasyonu konusunda uzman ve benzer iş deneyimine sahip uluslararası akredite kuruluşların denetiminde; ayrıca uzman meslek odaları ve yerel yönetimlerin temsilcileri ile bağımsız uzman/akademisyenlerin katılımıyla kurulacak bir komisyonun gözetiminde gerçekleştirilmesi.

3.            Alandaki tüm kirleticilere (radyoaktivite ve diğer tehlikeli maddelere) yönelik sürekli izleme yapılarak ölçüm sonuçlarının paylaşılması ve alana kameralar yerleştirilerek alandaki çalışmaların kamuoyu tarafından sürekli izlenebilir duruma getirilmesi.

4.            İlk üç maddedeki koşullar sağlanıncaya kadar alandaki çalışmaların durdurulması.

Bu taleplerin yetkili ve görevli kurumlara bir kez daha iletildiği belirtilen açıklamada, çevre ve halk sağlığını koruma adına şeffaf ve denetlenebilir bir sürecin önemine vurgu yapıldı.

 

 
Pınar Karşıyaka Jefferson'ı transfer etti
 
Yıldırım'ın isminin yerine Ecevit gelecekti: Meclisten geçemedi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
E-imza tezgahını polis bozdu! 8 tutuklama
İzmir merkezli 4 ilde, doktorların e-imza cihazlarını çalarak yeşil ve ...
ABD ile Rusya'dan Ankara'da casus takası!
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) koordinasyonunda ABD ile Rusya arasında ...
Köpeğine şiddet uyguladı, gözaltına alındı!
Eskişehir'de köpeğine şiddet uygulayan kişi gözaltına alındı. İfadesinin ...
 
Üç çocuk annesi evinde ölü bulundu
Denizli'nin Tavas ilçesinde bir kadın evinde ölü bulundu.
İzmir'de haftalık asayiş raporu: 71 kişi tutuklandı
İzmir'de geçen hafta yapılan asayiş uygulamalarında yakalanan 71 kişi tutuklandı.
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları açıklandı
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan Papa ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa Francesco ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanı ...
Palet fabrikasında yangın: Depolara sıçradı, araçlar kül oldu!
İzmir'in Bornova ilçesinde, palet fabrikasının bahçesinde yangın çıktı. ...
'Bayraklı Kasabı’nın cezası belli oldu!
İzmir'in Bayraklı ilçesindeki bir evde derin dondurucu ve buzdolabında ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri