İzmir'de engellileri veya yatağa bağımlı hastaları evlerinde ziyaret eden bir grup amatör oyuncu, onların tiyatro özlemini hazırladıkları gösterilerle gideriyor.
Kentte 3 yıl önce kurulan ve şimdiye kadar birçok oyunu sahneleyen Güzelbahçe Belediyesi Yetişkin Tiyatro Topluluğu ile Güzelbahçe Belediyesi iş birliğinde, engelli ya da evde tedavi gören hastalara moral vermek, onların tiyatro özlemini gidermek amacıyla "Evimde Meddah Var" adlı çalışma hayata geçirildi. Bu kapsamda, engellilerin veya yatağa bağımlı hastaların tespit edilmesinin ardından aileleriyle irtibata geçiliyor. Ailelerin onay verilmesinin ardından gösteri için hazırlıklar başlıyor.
Evlere giden ve sahne kostümlerini giyen tiyatrocular, gösterileri sunmadan önce ev sahipleriyle tanışıyor ve sohbet ediyor. Tek kişilik gösteri öncesi meddahlar, evde son hazırlıklarını tamamlıyor.
Oyunlarında genellikle eğlenceli hikayeleri tercih eden tiyatroculardan her biri yaklaşık onar dakika sahnede kalıyor. Gösteri sırasında engelliler ve tedavi gören hastalarla diyalog kurmayı ihmal etmeyen oyuncular, programlarında çeşitli müzik enstrümanları da kullanıyor. İzmirli amatör tiyatrocular, her ay bir evde oyunlarını sahneliyor.
Tiyatro eğitmeni Selin Akın Yardımoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumun dezavantajlı kesimlerine tiyatro sevgisini aşılayarak onların hayata daha kuvvetli tutunmasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Tiyatronun insanları mutlu ettiğini belirten Yardımoğlu, "Engelli veya evlerinden dışarıya çıkamayan vatandaşlara farkındalık yaratmak istiyoruz. Güzelbahçe ilçemizde kim evinde böyle bir gösteriyi izlemek isterse gideceğiz. Hem geleneksel sanatı yaşatmak hem de engelli ve hasta vatandaşlarımızın evlerine kadar giderek onların mutlu etmek istedik." dedi.
Yardımoğlu, hazırlıkları tamamladıklarını ve artık her ay bir evde gösteri sunacaklarını aktardı.
Amatör oyuncu Mustafa Yalçın ise emekli olduktan sonra boş zamanını değerlendirmek için tiyatro çalışmalarına katıldığını dile getirdi.
Daha önce birçok kez tiyatro sahnesinde izleyicilerin karşısına çıktığını anlatan Yalçın, "Bu sefer çok heyecanlandım. Evlere gidip hasta ve engelli vatandaşlara gösteri yapmak müthiş bir duygu." diye konuştu.
Meddahların evinde ağırlayan İngiliz asıllı 82 yaşındaki Joan Gürel de 2 ay önce düşmeye bağlı kalçasında sorun yaşadığını ve evinde tedavi gördüğünü söyledi.
İngiltere'de dünyaya geldiğini, evlendikten sonra Türkiye'ye yerleştiğini dile getiren Gürel, "Daha öncede tiyatroya gitmiştim ancak meddah oyununu ilk kez izledim. Çok güzel bir gösteri oldu ve çok mutlu oldum. Buradan sonra başka insanlara da gidecekler, çok güzel bir çalışma." dedi.
Gürel'in eşi İstemi Gürel ise meddahları izlerken çocukluk yıllarına gittiğini ifade etti.
Eşiyle keyifli anlar yaşadığını vurgulayan Gürel, "Engelli ya da rahatsız olan bir kişinin evine gelerek onu yalnız bırakmamak insani olarak çok güzel, emeği geçenleri kutluyorum." diye konuştu. (Tezcan Ekizler/AA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |