POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Erdoğan'dan 'Netanyahu tutuklama kararı' açıklaması
Erdoğan'dan 'Netanyahu tutuklama kararı' açıklaması
İmam hatip ve müezzin camide darbedildi
İmam hatip ve müezzin camide darbedildi
Motorine zam geldi: İşte yeni fiyatlar
Motorine zam geldi: İşte yeni fiyatlar
İmamoğlu'ndan kayyum tepkisi: Hukuki değil
İmamoğlu'ndan kayyum tepkisi: Hukuki değil
23 Aralık 2020 Çarşamba - 16:04

İzmir’in esnaf birliğinden acı rapor ve 7 talep!

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, pandemide esnafın durumunu hazırlanan mektupla kamuoyuna duyurdu. Acı raporu açıklayan birlik, İzmir’de 40 bin 203 iş yerinin kısıtlamalardan doğrudan ve dolaylı olarak etkilendiğini ifade etti. Açıklamada 600 bin kişinin geçim sıkıntısı yaşadığına vurgu yapılırken yetkililere seslenildi ve 7 talep sıralandı.

İzmir’in esnaf birliğinden acı rapor ve 7 talep!

GERÇEKİZMİR- Dünya üzerinde yaşanan koronavirüs salgını ülke ekonomilerini olumsuz yönde etkiledi. Türkiye’de son yıllarda zaten var olan kötü ekonomik gidiş pandemi nedeniyle katlanarak arttı.

İktidara muhalif olan siyasal partiler salgın sürecinde kepenk indiren dükkanların halini zaman zaman dile getirirken bir çıkış da İzmirli esnaflardan geldi.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından hazırlanan bir mektup kamuoyunun dikkatine sunuldu. Ekonomik krizle birlikte pandeminin etkilerine değinilen bilgilendirmede rakamlar verildi. Ayrıca esnaflar 7 maddelik talep listesi de hazırladı.

İçişleri Bakanlığı tarafından koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında çıkarılan ve kısıtlamaları içeren genelgeden İzmir’de 40 bin 203 iş yerinin doğrudan ve dolaylı olarak etkilendiğini ifade eden esnaf odaları birliği, bu durumun 600 bin kişinin geçim sıkıntısı yaşamasına sebebiyet verdiğine vurgu yaptı.

İşte o mektup:

Küresel boyutta dünyayı tehdit etmeye devam eden ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen Koronavirüs (COVİD- 19) vakaları 10 Mart 2020 tarihinden itibaren ülkemizde de görülmeye başlamıştır.

17 Mart 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından alınan kararlar çerçevesinde; salgın sürecinde, virüsten korunma ve yayılımını kontrol altına alma adına sokağa çıkma kısıtlamaları getirilmiş, sağlık açısından riskli görülen birçok işyeri kapatılmış, bazı işyerlerinin de faaliyetleri sınırlandırılmıştır.

Vaka sayılarının kontrol altına alınmasıyla beraber 1 Haziran 2020 tarihinde normalleşme sürecine geçilerek esnaf ve sanatkar yeniden faaliyetlerine başlamıştır. Yaklaşık 2,5 aylık dönemde işyerleri kapalı olan esnaf ve sanatkarların karşılamakla yükümlü olduğu giderlerin (kira, elektrik, su, doğalgaz vb. sabit giderleri) karşılanamaması ve kapalı olmalarından dolayı yaşanan gelir kaybı nedeni ile ticarette beklenen normalleşme henüz gerçekleşememiştir.

Koronavirüs salgını esnaf ve sanatkarlık mesleklerinden bazılarını doğrudan bazılarını ise dolaylı olarak etkilemektedir. Koronavirüs tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan genelge ile İzmir ili genelinde; 6 bin 926 iş yerinin (kahvehane, çay bahçeleri, oyun salonları vb) faaliyetleri durdurulmuş, 25 bin 564 iş yerinin (lokanta, restoran, bakkal, berber, kuaför vb) çalışma yöntemi değiştirilmiş ve/veya çalışma saatlerine sınırlama getirilmiş, 7 bin 713 iş yeri de (servis, kantin, kırtasiye vb.) bu kısıtlamalardan dolaylı ancak yoğun olarak etkilenmiştir. Başka bir ifade ile salgının yayılmasını yavaşlatmak amacıyla alınan bu karardan toplamda 40 bin 203 iş yeri doğrudan ve dolaylı olarak zarar görmüştür. Bu da yanlarında çalışanlar ile birlikte yaklaşık 150 bin aile yani 600 bin kişinin geçim sıkıntısı yaşamasına neden olmuş ve olmaya devam edecektir.

Bu çerçevede yeni bir karar alınana kadar kapatılan kahveci esnafının, okulların kapatılmasından dolayı olumsuz etkilenen kantinci esnafının, servisçinin, kırtasiyecinin ve bağlantılı birçok esnaf ve sanatkarın önümüzdeki dönemde nasıl geçineceği, işyerleri kiralarını, BAĞKUR primlerini nasıl ödeyebileceğine ilişkin soru işaretleri doğmaktadır.

Dolayısıyla alınan önlemlerden yoğun olarak etkilenen bu mesleklere acilen destek verilmesi, yeni ve özgün önlemlerin devreye alınması büyük önem arz etmektedir.

Ülkemiz ekonomisine ve istihdamına büyük katkı sağlayan en geniş sosyo-ekonomik kesim olarak esnaf ve sanatkarımızı ayakta tutmak için kısıtlamaların ve faaliyet durdurmalarının getirildiği sektörlere/işyerlerine özgü aşağıdaki desteklerin verilmesi çok faydalı olacaktır;

1. Esnaf ve sanatkarlara Halkbank aracılığıyla faizsiz olmak üzere bir yılı geri ödemesiz 3 yıl vadeli finansman desteği sağlanması.

2. Salgın süresince faaliyetleri kısıtlanan veya kapatılan işyerleri için esnaf ve sanatkarlara beyan edilen kira tutarı üzerinden kira desteği verilmesi.

3. Salgın süresince esnaf ve sanatkarların tüm vergi ve BAĞKUR prim ödemelerinden muaf tutulması.

4. Salgın süresince zorunlu olarak kapalı oldukları dönemler için esnaf ve sanatkârlara elektrik, doğalgaz, su için fatura gönderilmemesi.

5. İşyerleri kapalı durumda olan esnaf ve sanatkar işletmelerine her ay, en az asgari ücret düzeyinde destek verilmesi.

6. KOBİ’leri rahatlatmaya yönelik KOSGEB destekleri artırılmalı ve bu kredilere erişim kolaylaştırılması.

7. Ulaşım sektöründe faaliyet gösteren esnaflarımıza akaryakıtta KDV ve ÖTV indirimi yapılması.

 
Maymun besleyen fenomen için istenen ceza belli oldu
 
Kılıçdaroğlu'ndan DSÖ'ye çağrı mektubu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizmde bir yıl borç erteleme kararı
Kamu arazileri üzerindeki turistik tesisler ile deniz turizmi tesislerinin ...
DİSK’ten asgari ücret çıkışı: Çalışanlar dip dibe, görüşmeler zoom üzerinden!
DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nden asgari ücret için yapılan açıklamada, ...
İki belediye binası için Kemeraltı önerisi
İzmir'de 30 Ekim'de yaşanan 6.9'luk deprem sonrasında hizmet binaları ...
 
Çeltik ve pirinçte gümrük vergisi oranları düşürüldü
Pandemi döneminde temel gıda ürünlerinde arz güvenliği ve fiyat istikrarı ...
Virüs aşısında KDV oranı belli oldu!
Covid-19 aşılarında KDV oranı yüzde 1 olarak uygulanacak. Aşıdaki yüzde ...
Kısa çalışma ödeneği başvuru süresi uzatıldı
Kısa çalışma başvuru süresinin 31 Ocak 2021'e dek uzatılmasına ilişkin ...
 
AB'den üyelerine 'İngiltere'ye gitmeyin' tavsiyesi
Avrupa Birliği 27 üye ülkeye, bir sonraki duyuruya kadar Birleşik Krallık'a ...
Gübretaş madeninde dev altın rezervi bulundu
Tarım Kredi iştiraki Gübretaş'a ait maden sahasında 3,5 milyon onsluk ...
TÜİK asgari ücret önerisini açıkladı
TÜİK, asgari ücret için yapılan üçüncü toplantıda önerisini sundu. TÜİK, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir İl Başkanı’nın zor sınavları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri