Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR - Karşıyaka’nın Bostanlı Mahallesi’nde bulunan Cemal Gürsel Caddesi için yayalaştırma projesi hazırlandı. ‘Cemal Gürsel Caddesi ve Çevresine Yönelik Yayalaştırma Raporu’nda birbirinden önemli ayrıntılar yer aldı.
Vatandaşlar tarafından tercih edilen sosyal mekanlara sahipliğiyle bilinen caddede gerçekleşecek düzenlemeye esnafların pek sıcak bakmadığı aktarıldı.
Caddenin araç trafiğine kapanmasının kendileri açısından sıkıntı yaratacağını savunan esnafların projeye tamamen karşı olmadıkları belirtildi. Esnafların caddenin araç trafiğine kapatılmaması için binin üzerinde imza topladığı da öğrenildi.
Otobüs durakları, İZBAN ve tramvay hatlarının varlığına dikkat çekilen raporda caddenin zaten ulaşılabilir konumda olduğuna vurgu yapıldı. Yeşil alanların, parkların ve kültür merkezlerinin de bölgeye canlılık kattığı aktarıldı. Migros ve TAKEV’in de ticari hayatı ve yoğunluğu arttırdığı ifade edilirken yoğun taşıt ve yaya trafiğinin gözlendiği belirtildi. Tüm bu gelişmelerin hatırlatıldığı raporda yılın her mevsimi ve günün her saati ziyaretçilerin tercih ettiği caddede taşıt trafiğinin azaltılarak kullanıcıların konforunun arttırılmasının amaçlandığı ifade edildi.
Cemal Bülbül Sokak ile Şehitler Bulvarı, Bostanlı Camii ve Bostanlı Migros arasında kalan bölgenin de çalışma kapsamında ele alınacağı vurgulandı. Projenin 3 çalışma alanını kapsadığı görüldü. Proje çerçevesinde ayrıca çevre düzenlemelerinin de yapılacağı belirtildi.
PROJEYE KARŞI DEĞİLİZ AMA ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILMASIN!
Bölge esnafı adına konuşan Nevzat Yıldırım, “Şu an binin üzerinde imzamız var. Projeye karşı değiliz. Cemil Bey’e bu çarşıya duyarlılık gösterdiğinden ve böyle bir projeyi hazırlamasından dolayı teşekkür ediyorum. Doğru bir proje… Sadece trafiğe açık kalsın istiyoruz. Mağduriyet çok. Yaya geçitleri yok denecek kadar az. Atıl vaziyette. Görüntü kirliliği fazla… Bunların düzeltilmesini istiyoruz. Nişantaşı örneği var. Orası gibi olsun istiyoruz. Kordon yönetmeliği olabilir. Buna benzer projelerin getirilmesinden yanayız. Ama biz diyoruz ki, çarşımızı trafiğe kapatmayın! Pandemiden dolayı zaten çok mağduruz. İkinci bir mağduriyeti bize yaşatmayın. Burada bir tane esnaf kalmaz. Düzenleme istiyoruz. CİMER’e çok şikayet var. Kaldırım yok. Kaldırım işgalleri çok fazla... Düzenleme yapılmadığından dolayı herkes kendine göre branda çekmiş gibi eksikler var, doğrudur. Biz bunu istiyoruz ama lütfen trafiğe kapatmayalım. Bütün esnafın isteği bu.... İzmir’in kalbi burası... İnsanların rahat dinlendiği, eğlendiği yer. Burayı bozmayalım. Gelin çarşımızı düzenleyelim gelin trafiğe kapatmayalım. Bunun örnekleri var. Trafiğe kapatılanları sonu facia olmuştur. Biz zaten park ettirmiyoruz. Valelerimizle bu hizmeti veriyoruz. Her meslek dalında esnafımız var. Bu projenin içinde bizi de katın” dedi.
ORTADA KESİNLEŞMİŞ BİR PROJE YOK
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi’nin gelen şikayetler üzerine birlikte harekete geçtiğini belirten Başkan Tugay, “Büyükşehir ve bizim ortak düşüncemizdi. Ama ortada kesinleşmiş bir proje yok. Orada işletmelerin kaldırımı işgal etmeleri ve dolayısıyla yaya geçidiyle ilgili sıkıntılar yaşanması nedeniyle çok yoğun şikayet var. Ben adayken de sürekli duyuyordum. Göreve başladığımdan beri de devamlı en çok iletilen şikayetlerden birisi... Özellikle yazın artıyor. Sosyal, aktif olan insanların kullandığı restoranların olduğu bir bölge var. Biz o bölgenin aslında canlılığının devam etmesini istiyoruz. Oradaki işletmelere, ‘kaldırımları boşaltın, yayaların geçişi rahat olsun’ diye söylesek çoğu müşterisini kaybedecek. Buna yol açmak istemiyoruz. Ama diğer taraftan da halkın farklı bir tepkisi var; kaldırımlardan geçemiyorlar” diye konuştu.
ŞU AN İÇİN ORAYI KAPATMIYORUZ!
Alınan kesin bir karar olmadığını söyleyen Tugay, plan yapılması halinde vatandaş ve esnafta mağduriyet yaratmayacak bir gelişmeyi hayata geçirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Tugay, “Oradaki kaldırım işgalleriyle ilgili şikayete çözüm üretmek amacıyla, ‘böyle bir şey yapabilir miyiz? Diye düşündük. Bu bir fikir… Tabii ki burada uygulamaya geçmeden önce oradaki esnafın, oturan insanların görüşü alınacak. Yaşanabilecek olası sıkıntılar dikkate alınarak onlarla ilgili önlemler oluşturulacak, sonrasında böyle bir karar verilecek. Şu an için böyle bir şey yapmayı düşünmüyoruz. Şu an için aslında daha öncelikli düşündüğümüz konu; akşam saatlerinde geçici olarak trafiğe kapatabilir miyiz acaba diye bir düşünce var. Yine bunu da oradaki esnafın görüşünü almadan karar vermeyiz. Birileri galiba olayı provoke etmiş, insanlarda yanlış bir düşünce oluşturmuş. Sanki kimseye sormadan böyle bir karar alacağız da hemen uygulamaya geçeceğiz gibi düşünmüşler. Geçen gün zabıta müdürümüz toplantı yaptı. Şu an için kesinleşmiş karar yok. Bir şey yapacak olursak plandaki amacımız esnafta mağduriyet yaratmadan kaldırım işgalleriyle ilgili şikayetlerin de önüne geçeceği bir düzenleme yapmaktır. Ayrıntılarını belirleyeceğiz. Bunu çok kez ifade ettim ama bilgi kirliliği devam ediyor. İnsanları boş yere telaşa sürükleyenler var. Şu an için orayı kapatmıyoruz” ifadelerini kullandı.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
|
|||||
|
|
|||||
|