GERÇEKİZMİR – İzmir’de biyolojik ömrünü yıllar önce tamamladıktan sonra geçtiğimiz aylarda belli alanlarında çöp depolamanın yargı kararıyla durdurulduğu Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne alternatif arayışlar sürerken, Büyükşehir Belediyesi’nin bu kapsamdaki lokomotif projesinde kritik bir gelişme yaşandı.
Büyükşehir Belediyesi’nin kentin çöp depolama sorununa çözüm olması için Menderes’te hayata geçirmek istediği Güney 2 Bölgesi Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ve Elektrik Üretim Tesisi projesi bakanlık masasına geldi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı projenin 4 Aralık 2023 günü İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında mercek altına alınacağını duyurdu.
Menderes’in Çakaltepe ve Gölova mahallelerinde 196 milyon 890 bin TL bedel ile kurulması planlanan Güney 2 Bölgesi Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ve Elektrik Üretim Tesisi ile kentte biyolojik ömrünü tamamlayan Harmandalı Katı Atık Tesisi’nin üzerindeki yükün azaltılması planlanıyor.
6 İLÇENİN ÇÖP YÜKÜNÜ ÇEKECEK!
Proje 312 hektar alanda orman alanı üzerinde gerçekleştirilecek. Proje sahasının büyük bir kısmı ise makilik alanlardan oluşuyor. Proje kapsamında sahaya Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere ilçelerinden atık getirilecek. Tesis plana göre 2072 yılına kadar faaliyet gösterecek. Proje alanına en yakın yerleşim yeri 527 metre mesafede Çakaltepe Mahallesi’nde bulunuyor.
PROJEDE NELER VAR?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ÇED başvuru dosyasında yer alan bilgilere göre; Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere İlçelerinden gelecek karışık belediye atıkları İzmir İll Güney 2 Bölgesi Entegre Kati Atık Yönetim Tesisi'nde ön işleme tabi tutulduktan sonra geri kazanımı ve bertarafı sağlanacak. Tesise gelecek karışık belediye atıkları Mekanik Ayırma Tesisi'nde cinslerine göre ayrıldıktan sonra biyobozunur atıklar Biyometanizasyon Tesisi'ne alınacak, bakiye atıklar düzenli depolama alanına, yanabilen atıklar Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi' ne, geri kazanımı mümkün atıklar lisanlı firmalara gönderilecek. Mekanik Ayırma Tesisi' nden gelecek biyobozunur atıkların bir kısmı, dışarıdan gelecek hayvansal atıklar ve gıda endüstrisi atıkları Biyometanizasyon Tesisi' ne alınacak olup fermantasyon sonucu elde edilecek biyogaz ve düzenli depolama alanından çekilecek metan gazı Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi'nde elektrik enerjisine dönüştürülerek enterkonnekte sisteme aktarılarak gelir elde edilecek. Biyometanizasyon Tesisi'nden çıkacak katı fermente ürün de Kompost Tesisi'nde işleme tabi tutularak kompost ürün elde edilecek. Yanabilir nitelikte olan atıklar ise Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi' ne alınarak atıktan türetilmiş yakıt elde edilmesi planlanıyor. Bu şekilde atık stabil hale getirilecek, depolanacak atık miktarı minimize edilecek, elektrik ve isi enerjisi elde edilecek ve atıkların çevreye olan olumsuz etkileri ortadan kaldırılmış olacak.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |