POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Metroda doğan bebek ömür boyu bedava seyahat edecek
Metroda doğan bebek ömür boyu bedava seyahat edecek
CHP'den AYM'ye 'tasarruf tedbirleri' başvurusu
CHP'den AYM'ye 'tasarruf tedbirleri' başvurusu
İYİ Parti'den istifa eden başkan, CHP'ye katıldı
İYİ Parti'den istifa eden başkan, CHP'ye katıldı
3 Eylül 2024 Salı - 09:47

İzmir'in sokaktaki canlar için yol haritası belirlendi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokakta yaşayan sahipsiz hayvanlarla ilgili yapacağı çalışmalar konusunda yol haritasını belirledi. Paydaş kuruluşlarla yapılan toplantılar sonrası ortak akılla  “Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı” hazırlandı. Eylem planı kapsamında İzmir 6 bölgeye ayrıldı. Bölge temelli çalışmada ilk etapta sokakta yaşayan sahipsiz köpeklerin sayısı belirlenecek.

İzmir in sokaktaki canlar için yol haritası belirlendi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı, sokak hayvanlarına yönelik önemli bir çalışmayı hayata geçiriyor. Sivil toplum örgütleri, ilçe belediyelerinin veteriner hekimleri, odalar ve ilgili kurumlarla toplantılar düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, uzun bir çalışmanın ardından “Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı”nı tamamladı. Geniş kapsamlı hazırlanan eylem planında, sokak hayvanlarına yönelik yapılacak çalışmalar madde madde ele alındı.

“Verilerle hareket edeceğiz”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, hazırlanan eylem planına dair konuştu. İzmir’de sokakta yaşayan köpeklerin sayısının her zaman tartışıldığını aktaran Prof. Dr. Pınar Okyay, “İzmir’de rakam olarak 200 binden, 500-600 binlere çıkan sahipsiz köpekten bahsediliyor. Söylenen sayıların bilimsel bir temeli bulunmuyor. Oysa planlı yönetimin en önemli çıkış noktası gerçek bilgiye,  veriye dayalı olmasıdır.  Biz bu rakamları netleştirmek için çalışacağız. Sokaktaki köpekleri dişi, erkek, yavru olarak saymaya başlayacağız.  Nasıl bir sorunla karşı karşıyayız onu öğreneceğiz. Eğer bir şeyi ölçemezseniz, yönetemezseniz. Yani yönetmenin birinci koşulu o sorunun boyutunu iyi bilebilmek” diye konuştu.

Mahalle bazlı çalışmalar yürütülecek

Mahalle mahalle çalışacaklarını ve tüm süreci titizlikle yürüteceklerini anlatan Prof. Okyay, “Çünkü mahalle mahalle bile eylemler çok değişebiliyor, kırsal bölge ile kentsel bölgenin farklılıkları var. Sanayi bölgeleri ile parklar olduğu zaman durumlar değişebiliyor. Bütün bunları görmüş olacağız. Gördüğümüz tabloya göre eylemleri netleştireceğiz. Yaz aylarında bazı iyi yurttaşlarımız çocuklarına hediye olarak köpek veriyor. Sonrasında bu köpekler yazlık yerlerde kalıyor.  Bu çok yanlış bir uygulama ve çocuklar için de iyi bir örnek değil. Bir canlının bu şekilde kullanımı doğru değil. Biz bunların önüne düzenleyeceğimiz eğitim programları ile geçmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

“Bizi heyecanlandıran bir eylem planı oldu”

Yaptıkları çalışmanın kendilerini çok heyecanlandırdığını vurgulayan Prof. Dr. Okyay, “Çok kapsamlı ama aslında bizi çok heyecanlandıran bir eylem planı oldu. Çünkü çok görünür bir sonuç elde edeceğiz. Açıkçası bu eylem planının kentimizin  “tek sağlık”  yaklaşımında çok ciddi bir fark yaratacağına inanıyoruz. Birlikte daha güzel şekilde hem hayvanlarla hem ekosistemimizle yaşayacağımıza inanıyorum” dedi.

“Daha sağlıklı ve hızlı hizmet sunulacak”

Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gökhan Özdemir de sağlıklı bir sürecin yürütülmesi adına önemli bir çalışma yaptıklarını belirterek, “Çok fazla bilgi kirliliği bulunuyor. Bu bilgilerin doğru hale getirilmesini sağlayacağız. Yine insanlarla, hayvanlar arasındaki iletişimin, iş birliğinin, gerek şehir içinde gerek kırsalda bir doğru noktayı bulması gerekiyor. Bunun da koordinasyonunu büyükşehir olarak bizim sağlamamız lazım. Eylem planının büyük bir ayağı şu; İzmir'i 6 bölgeye ayırdık. Çünkü ilçe belediyelerimizin kapasitesi belli. Bu 6 bölgede hayvan rehabilitasyon merkezi ve tedavi ünitelerimiz olacak. Bunun içinde kısırlaştırma, tedavi ve rehabilitasyon merkezleri olacak. Bu yapılanma doğrultusunda daha sağlıklı ve hızlı hizmet sunacağız” diye konuştu.

Eylem planında neler var?

Hazırlanan eylem planı kapsamında; paydaşlarla ilişkilerin ve iş birliklerinin geliştirilmesi, durum tespiti ve kapasite artırımı sağlanacak. Sahipsiz köpek popülasyonunun yönetilmesine yönelik çalışmalar hazırlanacak. Taktiksel şehircilik çözüm atölyesi yapılacak.  Tüm kayıtların doğru ve güncel tutulması için dijital altyapı iyileştirilecek. Bakımevi kapasite ve nitelik artışı sağlanacak. Sahiplendirme çalışmalarına özel önem verilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin personel ile altyapısının iyileştirilmesi sağlanacak. Belirlenen metodoloji uyarınca saha araştırmaları yürütülecek. Köpek popülasyonunun insan sağlığı ve diğer hayvanların sağlığına yönelik olarak taşıdığı risklerin azaltılması için çalışmalar hayata geçirilecek.

Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı’na bu linkten ulaşabilirsiniz.

 
EFEST 2024 başlıyor: İşte program!
 
Başkan Eşki'den öğrencilere BELGEM müjdesi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu sene okul çantası da Güzelbahçe Belediyesi’nden!
Güzelbahçe Belediyesi her yıl yaptığı kırtasiye yardımlarına bu yıl okul ...
Başkan Tugay 'tarihi kermese' katıldı
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla ...
AK Parti'nin 'Homeros' teklifine Başkan Eşki'den 'tarihi' yanıt!
Bornova meclis toplantısında AK Partili meclis üyesi Çevik, Homeros Vadisi'nin ...
 
Konak'ta yoğun gündem: Hangi kararlar alındı?
Konak Belediye Meclisi, eylül ayının ilk oturumunu gerçekleştirdi. Toplantıda ...
Güzelbahçe'den kardeş şehir hamlesi
Güzelbahçe Belediyesi, 6 şubat depreminde büyük zarar gören Adıyaman Belediyesi ...
Büyükşehir'e ödül: Türkiye'deki ilk oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İnovasyon ve Teknoloji AŞ, Türk Standartları ...
 
Yiğit'ten çarpıcı çıkış: Gerekirse arsa mağdurları için kavga da ederiz!
Çok sayıda hak sahibini ilgilendiren ve yıllardır çözümü beklenen arsa ...
Torbalı'ya Kent Lokantası: 4 çeşit yemek 90 TL!
Torbalı Belediyesi, artan ekonomik kriz ve vatandaşın alım gücünün düşmesi ...
Barış güvercinleri Konak’ta havalandı
Konak Belediyesi’nin Konak Kent Konseyi ile birlikte Dünya Barış Günü ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri