POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
LPG'li araç sahiplerine kötü haber: Zam geldi!
LPG'li araç sahiplerine kötü haber: Zam geldi!
Gar katliamı davasında karar çıktı!
Gar katliamı davasında karar çıktı!
Suriye'de Türk bayrakları indirildi, TIR'lar taşlandı!
Suriye'de Türk bayrakları indirildi, TIR'lar taşlandı!
MHP'den mahkemenin kararına tepki
MHP'den mahkemenin kararına tepki
6 Ekim 2022 Perşembe - 12:42

İzmir'in su kaynağı koruma altında!

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı'nca alınan, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan karar ile İzmir'in Konak ilçesinde bulunan, kentin içme, kullanma ve endüstri suyu temininde kullanılan Halkapınar Kaynağı ve Kuyuları koruma altına alındı.

İzmir in su kaynağı koruma altında!

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; Tarım ve Orman Bakanlığı'nın onayı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı'nca İzmir'in içme suyu kaynaklarıyla ilgili önemli bir adım atıldı. Bölgede bulunan 21 adet su sondaj kuyusu ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 40,37 hektometre küp yer altı suyu çekimi tahsis edilen Halkapınar kaynağının çevresinin bazı bölümleri 'Mutlak Koruma Alanı', diğer bölümleri 'Birinci Derece Koruma Alanı' ve 'İkinci Derece Koruma Alanı' ilan edildi. Karara göre Halkapınar kaynağı ve kuyularının bulunduğu bölge 28257 sayılı 'Yer Altı Sularının Kirlenmeye ve Bozulmaya Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik' kapsamında, 28437 sayılı 'İçme Suyu Temin Edilen Akifer ve Kaynakların Koruma Alanlarının Belirlenmesi Hakkında Tebliğ' hükümleri doğrultusunda koruma altına alındı.

UYARI LEVHALARI YERLEŞTİRİLECEK

İlanda kaynağın İzmir kentinin içme, kullanma ve endüstri suyu temininde kullanıldığı ifade edilerek, "Halkapınar Kaynağı kuyularının bulunduğu bölgede belirlenen alan 'Mutlak Koruma Alanı' olarak tespit edilmiş olup, bu alanda hiçbir faaliyete izin verilmeyecek ve kuyular merkez olmak üzere 50 metrelik yarıçap ile belirlenen alanların çevresine uygun aralıklarla uyarı levhaları yerleştirilecektir. Ayrıca Mutlak Koruma Alanı sınırları içinde kalan bölge, suyu kullanan İdare'ce  kamulaştırılarak, tapu kaydına koruma alanı olarak işlenecektir. Mutlak Koruma Alanı'nda yalnız yer altı suyu işletme tesisinin bulunmasına ve çalışmasına müsaade edilir, başka hiçbir maksat için izin verilmez. Çöp, moloz, çamur gibi atıkların, arıtılmış dahi olsalar atık suların Mutlak Koruma Alanı ve yüzey suyu kaynaklarına dökülmesi yasaktır" ifadelerine yer verildi.

ALANIN SINIRLARI ÇİZİLDİ

Öte yandan, açıklamada Mutlak Koruma Alanı içerisinde, suların kirlenmesine neden olabilecek her türlü zirai ilaç, gübre, deterjan, kimyasal maddenin kullanımının yasak olduğunun altı çizilerek, 'Mutlak Koruma Alanı' içerisinde, ilan tarihinden sonra herhangi bir yapılaşmaya izin verilemez. Mevcut yapıların altyapı ve kanalizasyon işleri yapılarak yer altı suyuna herhangi bir sızma olmadan koruma alanları dışına kadar çıkarılacaktır. Koruma alanı içerisinde İzmir ili, Konak ilçesine bağlı Cengiz Topel, Emir Sultan, Güney, Zeytinlik, Levent, Boğaziçi, Huzur ve Trakya mahalleleri, İzmir ili, Bornova ilçesine bağlı Meriç mahallesi bulunmaktadır. Bu mahallelerin Birinci Derece Koruma Alanı içerisinde kalan sınırlarında yeni imar tadilatları yapılamaz. Ancak ilan tarihinden önce imar uygulaması yapılmış imarlı parsellerde, yeraltı sularını kirletmeyecek şekilde alt yapı ve kanalizasyon sisteminin oluşturulması şartıyla konut/iş yeri vs. yapılmasına izin verilebilecektir. Rekreasyon tesisleri hariç olmak üzere kentsel yapılaşma yasaktır" denildi. (DHA)

 

 
''Narlıdere gastronomi merkezi olacak''
 
Ege'nin iki yakasını buluşturacak seferler o tarihte başlıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocuk bakım evine silahlı saldırı: En az 34 ölü
Tayland polisi,ülkenin kuzeydoğusundaki bir çocuk bakım merkezine düzenlenen ...
Hastanede yaşlı kadına eziyete 8 gözaltı
İstanbul Ataşehir'de özel bir hastanede sağlık çalışanlarının yaşlı bir ...
Üniversiteye gideceği gün hayatını kaybetti!
Trabzon'da, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) Orman Endüstri Mühendisliği'nde ...
 
Bakanlık'tan Aliağa'ya cüruf tesisine vize!
İzmir’in Aliağa ilçesinde Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş tarafından ...
Binlerce yıllık tapınak sunuları, ilk kez sergide!
İzmir Arkeoloji Müzesi'nde, çeşitli dönemlere ait 10 tapınak sunusu, tarih ...
İzmir'de feci son: Kamyonun çarptığı motosikletli öldü!
İzmir'in Buca ilçesinde kamyonun çarptığı motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti.
 
THY uçağının lastiği iniş sırasında patladı!
Türk Hava Yollarının (THY), İstanbul-Hatay seferini yapan uçağının inişi sırasında lastiği patladı.
"Acıktım" dedi, yemek molasında firar etti!
Kastamonu Cide'de cezaevine nakledilen bir tutuklu, yemek molası verilen ...
Soyer’e bir destek de İzmir Demokrasi Güçleri’nden
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in 9 Eylül’de yaptığı konuşma ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Cemil Tugay’la A’dan Z’ye siyaset… Çarpıcı mesajlar!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri