POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
CHP'li belediye başkanına siyasi yasak
CHP'li belediye başkanına siyasi yasak
İYİ Parti'de Dervişoğlu'ndan üst düzey atama!
İYİ Parti'de Dervişoğlu'ndan üst düzey atama!
YKS ek yerleştirme sonuçları açıklandı
YKS ek yerleştirme sonuçları açıklandı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
23 Temmuz 2023 Pazar - 11:36

İzmir'in yemek sektöründe 'Michelin' heyecanı!

Michelin Rehberi'nin Türkiye haritasına İzmir'in eklenecek olması, kentteki turizm ve yemek sektörü temsilcilerini sevindirdi.

İzmir in yemek sektöründe  Michelin  heyecanı!

Michelin Rehberi'nin Türkiye haritasına İzmir'in eklenecek olması, kentteki turizm ve yemek sektörü temsilcilerini sevindirdi.

Michelin ekibinin, İzmir ve Bodrum için ilk kez gerçekleştirilecek restoran seçimlerinin 9 Kasım'daki özel bir törenle duyurulacağına yönelik açıklaması, gastronomi turizmi alanında heyecan yarattı.

Ege Gastronomi Turizmi Derneği Kurucu Başkanı Serdar Çelenk, AA muhabirine, Michelin Rehberi Türkiye haritasına İstanbul'dan sonra İzmir ile Bodrum'un da alınması ve ülkedeki kentlerin gastro şehir olarak öne çıkmasından mutluluk duyduklarını söyledi.

Michelin'in bir restoranı tavsiye etmesiyle bölgenin turizm açısından avantaj kazandığına dikkati çeken Çelenk, "İzmir 8 bin 500 yıllık kültüre ve birikime sahip. Dolayısıyla gastronomi alanında da birikimi var. Balkan, Ege, Levanten ve Yahudi mutfakları gibi 4-5 çok köklü mutfak geleneğine sahip. Köklü yeme içme kültürünün tanıtılması ve İzmir'in Michelin listesine girmesi çok önemli." dedi.

Michelin Rehberi'nin en önemli kriterinin "lüks görünüm" değil "tabaktaki lezzet" olduğunu vurgulayan Çelenk, bu lezzete İzmir'in bazı esnaf lokantalarında ulaşılabildiğini belirtti.

İzmir'in sağlıklı yemeklerinin de dünyadaki yeni gastronomi trendiyle örtüştüğünü dile getiren Çelenk, şöyle devam etti:

"Hasta olmadan ve yatağa düşmeden yaşlanmak önemli. Dünyada sağlıklı yaşlanma trendi var. Bunun için de Ege mutfağı biçilmiş kaftan, doğadan toplanan otlar, deniz ürünleri, zeytinyağı mutfağımızın temelini teşkil ediyor. Bunun için de muazzam bir altyapımız var. Mutfağımızın tanıtılması konusunda sıkıntılarımız olmuştu. Michelin Rehberi bize bu konuda destek sağlayacak."

Serdar Çelenk, doğru stratejiyle dünyanın birçok noktasından gastronomi turizmi kapsamında ziyaretçi çekilebileceğini söyleyerek, "Mutfak müzesi yapılmalı ve gastronomi turları düzenlenmeli. Kemeraltı'nda 7-8 yıldır yaptığım tarihi lezzet turu bunun bir parçası sayılır. Bu adımlar çok basit ama çaba gerektiriyor." diye konuştu.

"Amaç Türk yemeklerini daha iyi tanıtmak"
Tarihi Adil Müftüoğlu Uğur Lokantası'nın 3. kuşak temsilcisi ve işletmecisi Alpay Okyay da 1955'ten bu yana dünyanın, Türkiye'nin farklı noktalarından insanları "tencere yemeği" ile buluşturduklarını, geleneksel Türk mutfağı kültürünü yaşatmaya çalıştıklarını bildirdi.

İzmir'deki tarihi birikimin mutfağa da yansıdığını ifade eden Okyay, Michelin Rehberi ile bu zenginliğin dünyada daha geniş kitleye ulaşacağına inandıklarını belirtti.

Japonya'dan ABD ve Avrupa ülkelerine kadar çok geniş bir coğrafyadan misafirlere, mevsimine özel Türk yemekleri sunduklarını anlatan Okyay, şunları kaydetti:

"Şu dönemde koruklu bamya, taze fasulye, patlıcanın onlarca çeşidini yapıyoruz. Kış geldiği zaman iç pilavlı tandırlarımız, sakatat yemeklerimizde iddialıyız. Farklı kültürlerden konuklarımız bu yemeklerimizi tadıyor. Gerçekten mutfağımızda yüzlerce envanterimiz var. Michelin Yıldızı'nı bu mesleği yapan herkes muhakkak ister. Ama benim için en büyük yıldız, misafirlerimin mutlu ayrılması. Michelin Rehberi ile dünyaya açılırsak da memleketimizi, milletimizi, vatanımızı daha iyi tanıtmış oluruz. Çok da mutlu oluruz."

Michelin ekibinin, İzmir ve Bodrum için ilk kez gerçekleştirilecek restoran seçimlerinin, rehberin İstanbul'daki ikinci seçkisi ile 9 Kasım'da İstanbul'daki özel törenle duyurulacağı bildirilmişti. (AA)

 
İzmir'de KPSS heyecanı!
 
Kavurucu çöl sıcakları ne zaman bitecek?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Liseli gençler 'Togg'da görev almak istiyor!
'Yeni Nesil Araçlar, Yeni Nesillerin Ellerinde' başlıklı Erasmus+ projesi ...
İlaç fiyatlamasında kullanılan euro kuruna zam
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre, beşeri tıbbi ürünlerin ...
Zam yağmuru sürüyor: Sırada yine benzin var!
KDV artışı sonrası petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte ...
 
Bilişim Vadisi İzmir'e başvuru yağmuru!
Milli teknoloji hamlesi kapsamında kurulan, Türkiye'nin en büyük teknoloji ...
Egeli ihracatçılar 'kota' kararından memnun: İlaç gibi geldi!
EGE Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) Başkanı Hayrettin Uçak, ...
İzmir'in yeni trafiğe kayıtlı araç sayısı belli oldu
TÜİK verilerine göre, 2023 Haziran ayı sonu itibarıyla İzmir'de trafiğe ...
 
Bakanlıktan ikinci el araç satışı açıklaması
Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil satışlarına getirilen kısıtlamaya ...
'Torbalı'nın kırmızı altını' tescillendi!
Torbalı’nın tarıma dayalı sanayide Türkiye’ye örnek olan gösterilen Kurutulmuş ...
Yazlık bölgelerde kiralama fiyatları uçtu!
Yaz aylarının gelmesiyle beraber Ege Bölgesi’nde yazlık kiralamaları yüzde ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri